Scene za pamćenje

 GORAN MEHKEK Cropix
POGLEDAJTE SPEKTAKL

Dinamo prvi put u povijesti prvak Hrvatske! Boysi luduju, Draženov dom se trese nakon čudesnog gola i pobjede

Futsal Dinamo iskoristio je prvu meč loptu u Zagrebu, slavio 3:1 protiv Olmissuma i ispisao povijest!
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 29. svibanj 2023. 22:11

FUTSAL DINAMO - OLMISSUM 3:1 (Postružin 11‘, Perić 15‘, T.Novak 28‘/Kuraja 36‘)

ZAGREB Košarkaški centar Dražen Petrović. Gledatelja 4500. Suci: Nikola Jelić (Varaždin) i Vedran Babić (Split). Treći sudac: Kramar. Delegat: Župan.

STRIJELCI: 1:0 - Postružin (11), 2:0 - Perić (15), 3:0 - T.Novak (28‘), 3:1 - Kuraja (36‘)

FUTSAL DINAMO: Piplica, Perić, Postružin, Čekol, T. Novak - Konsuo, Mužar, Šućur, Vučković, Dekanić, Zonjić, F. Novak, Dragaš Selaković, Pavlić. Trener: Matija Đulvat.

OLMISSUM: Čizmić, Pavić, Kuraja, Perišić, Rodriguinho - Kustura, Jurlina, Juretić, Kolobarić, Moura, Jurić, Sekulić, Bilandžić, Baučić. Trener: Marko Mladin.

ŽUTI KARTONI: Pavić (18), Jurlina (26), Mladin (34), Bilandžić (38).

CRVENI KARTONI: Čizmić (27‘)


Ludnica u Ciboni, tribine punije od ispunjenih, fešta kakva će se dugo pamtiti. Hrvatska je dobila svojeg 11. prvaka u futsalu, nakon šest godina čekanja ponovno Zagreb ima najbolji malonogometni klub u državi. Futsal Dinamo je u ponedjeljak s 3:1 došao do treće pobjede u finalnoj seriji 32. prvenstva, Olmissum ostao na jednoj. Nadali su se Omišani povratku finala u svoj dom na Ribnjaku, ali od odlučujuće pete utakmice u petak ipak neće biti ništa.

Pobjeda za povijest, slavlje za povijest, prepričavat će dugo svi nazočni u Draženovom domu što su doživjeli tog ponedjeljka, 29. svibnja 2023. Bilo je spektakularno, zastrašujuće glasno, divlje, ali i kontrolirano. Utakmica najvećeg mogućeg rizika prošla je bez ijednog ozbiljnog incidenta. Bez ijednog, čak ni verbalnog.

Kapa dolje zbog toga i BBB-ima, ključnom motoru cijele ove Dinamove futsal bajke. Tako se bodri svoja momčad, tako se pomaže klubu koji voliš. Pjevali su i civili, majke i očevi s djecom, staro i mlado živjelo je s Dinamom. Bilo je čudesno...

image
GORAN MEHKEK Cropix

Dan nakon što su u Maksimiru proslavili titulu velikonogometaša, navijači Dinama veselili su se i u Draženovom domu, još jednom kultnom sportskom zdanju u glavnom gradu. Stvoren je u Ciboni ponovno plavi pakao s oko 4, 5 tisuća, tko će ga znati, navijača Dinama do maksimuma nabrijanih glasnica. Mali Dinamo došli su podržati i slavna imena maksimirskog kluba, zajedno su sjedili Velimir Zajec i Dario Šimić, nedaleko od njih i Andrej Kramarić i Tomo Šokota, stiglo je izaslanstvo i iz PPD Zagreba, Slavko Goluža, Jakov Gojun, u svoju nekadašnju dvoranu stigao je i bivši košarkaš Cibone Matej Mamić... Zagrebački sportski svijet ovakav šou nikako nije htio propustiti.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Omišani su se trudili, i oni su imali podršku 50-ak svojih navijača, ali nije išlo. Za izvući pozitivan rezultat kao gost u tako užarenoj atmosferi potreban je nadljudski napor, Olmissum ga nije uspio pronaći u sebi. Ostaje im utjeha, s novim prvakom će kao doprvak sljedeće sezone zajedno zaigrati u Ligi prvaka. Nemaju si što zamjeriti, prvog dana 22. tjedna aktualne nam 2023. mogli su biti samo drugi najbolji. Matija Đulvat savršeno je posložio plavi stroj, dodatno ga podmazao svojim govorom u svlačionici i uspjeh nije mogao izostati u rijetko viđenoj sinergiji navijača i igrača. Dinamovci na tribinama i na parketu bili su besprijekorni.

U sedmoj minuti prva velika matna situacija, Kristijan Postružin je sjajno povukao kontru, tukao iskosa i pogodio vratnicu, a odbijena lopta ponovno se odbila, ovog puta od Matea Mužara i otišla pored vrata. Četiri minute kasnije Cibona je eksplodirala. Nakon prekida, Tihomir Novak asistent, Postružin strijelac protiv svojeg bivšeg kluba i Dinamo je poveo.

image
GORAN MEHKEK Cropix

U 15. je već bilo 2:0, novi korner bio je koban za goste. Izveo ga je Filip Novak, lopta je doletjela do Luke Perića na 15-ak metara iskosa i uslijedio je volej za anale. Čudesno je Perić poklopio loptu i silovito je poslao u kut nemoćnog vratara Nikole Čizmića. Urnebes u dvorani, ni najmoćnije futsal družine svijeta vjerojatno se nakon tih 0:2 ne bi uspjele vratiti u život.

Drugo poluvrijeme Boysi su otvorili skandiranjem legendarnom Mati Čuljku, neprežaljenom malonogometnom velemajstoru i suosnivaču kluba stvorenog 2012. godine. Skoro je šest godina prošlo da nas je zauvijek napustio, ali iz srca izašao nije. Da nije bilo njega, ne bi bilo ni ove povijesne pobjede.

image
GORAN MEHKEK Cropix

S tribina je grmilo, na parketu malo manje, vrijeme je prolazilo, FD je čvrsto držao prednost, Omišani nisu nalazili način da probiju svog domaćina. Pokušavali su, nisu bili bezazleni, naradio se vratar Ante Piplica, ali posao je obavio toliko dobro da je i on zaslužio višestruku premiju. U 27. je veliku pogrešku napravio njegov kolega Čizmić, izgubio loptu pa prekršajem zaustavio Danijela Dekanića. Izravni crveni karton, na vrata je morao Josip Bilandžić, a nada gostiju iz minute u minutu sve je više kopnila. I onda je u 28. potpuno nestala jer je zabio i Tihomir Novak, čiji je dolazak početkom ove kalendarske godine promijenio sve u Dinamu. Znali su Đulvatovi momci da vrijede, iako su još u prosincu bili u zoni ispadanja, ali s Tihom Novakom su postali šampioni. Što je, uostalom, nakon tog trećeg gola jasno poručilo i nekoliko tisuća grla s tribina Cibonine dvorane. Olmissumu više nije bilo spasa.

image

Kristian Čekol

GORAN MEHKEK Cropix

- Jer Dinamo je šampion...

Bilo je neizdrživo vruće, nikome nije smetalo, pjesma nije stala. Do kraja je Čekolu deseterac obranio Bilandžić, potom i T. Novaku također iz direktnog udarca dosuđenom zbog previše akumuliranih prekršaja Olmissuma, toga puta pucanog s mjesta nešto bližeg vratima. U 36. su i gosti zabili, zasluženo, poentirao je Marko Kuraja, ali tako je samo ublažio poraz. Futsal Dinamo bio je taj koji je pred svojim navijačima primio pehar i zlatne medalje. Jednostavno, bili su bolji, bili su najbolji.

Pred Dinamom su nova iskušenja, i Cibona je očito premala da primi sve njegove obožavatelje u utakmicama s najvišim ulogom. Vidjet ćemo, priča se sve češće i glasnije, slijedi Dinamova kandidatura za domaćinstvo jedne od skupina Lige prvaka u zagrebačkoj Areni. S obzirom na ozračje na tribinama kakvo u povijesti futsala nikad i nigdje nije viđeno, UEFA bi takvom prijedlogu teško rekla ne...

image
GORAN MEHKEK Cropix


PRIJENOS UŽIVO:

>>> Evo kako je to izgledalo nakon završetka utakmice koju ste mogli pratiti izravno na portalu SN i na kanalu MaxSport 1 (Hrvatski Telekom).

Video: Damir Dobrinić

40. - Kraj! Dinamo je pobijedio 3:1 i stigao do povijesnog prvog naslova prvaka Hrvatske - Fešta može početi!

38. - Poteže Jurlina iz daljine, Piplica brani!

36. - GOOOOL! Marko Kuraja pogađa na asistenciju Sekulića. Golman-igrač ostao je sam na drugoj stativi i donio tračak nade. Rezultat je 3:1.

34. - Postružin je presjekao loptu, pucao je na prazan gol, ali samo pored vrata.

33. - Kuraja puca pored gola.

32. - Opet brani Bilandžić koji je tako ‘skinuo‘ dva vezana desterca!

31. - Svega 30 sekundi nakon što su krenuli s golmanom igračem, Moura radi šesti akumulirani prekršaj prije nego li je postigao pogodak. Čekol izvodi deseterac, ali bez uspjeha. Brani Bilandžić! Međutim, opet Moura ruši igrača Plavih za novi deseterac.

image
GORAN MEHKEK Cropix

31. - Kreću gosti u rizik s golmanom igračem, jednim više u polju doći do čuda.

30. - Malo je nedostajalo da Omišani sami sebi zatresu mrežu. Na udarac Dekanića utrčao je Moura koji je u pokušaju izbijanja lopte zamalo pogodio u vlastiti gol.

28. - GOOOOL! Tihomir Novak pronašao je poziciju za udarac iz daljine i doveo Dinamo na tri gola prednosti 12 minuta prije kraja. Zaljuljao je Perišića i pogodio Bilandžiću kroz noge.

28. - Kombiniraju Modri i dalje s igračem više, lopta je nakon nekoliko paseva stigla do Čolaka, a njegov lob odlazi preko gola.

27. - Odmah nakon tog prekida skoro je Perić zabio za 3:0. Na dodavanje Tihe Novaka stajao je na desnoj stativi, ali pucao je pored gola.

27. - Direktan crveni karton za vratara Olmissuma! Čizmić je rukom zaustavio Perića koji je išao jedan na jedan. Dvije minute Dinamo će imati igrača više

26. - Sekulić je spustio za Kuraju, on dribla, pronalazi priliku za udarac, ali ponovno je spreman Sekulić.

26. - Koljenom u koljeno su se sudarili Čekol i Jurlina.

image
GORAN MEHKEK Cropix

25. - Čizmić je tražio Sekulića dugom loptom, ali omeo ga je Piplica. Već idući napada Sekulić je bio u novoj prilici, pored gola.

24. - Pavić gađa bliži kut, ali brani Piplica.

21. - Moura je pao nakon jednog jakog duela s Perićem. Pružila mu se pomoć i čini se da je sve u redu, ali umjesto njega na teren je ušao Kuraja.

21. - Počeo je drugi dio.

20. - Kraj prvog dijela. Dinamo vodi 2:0.

17. - Gađa Perić, ali Sekulić blokira njegov udarac.

15. - Domaćin sada vreba prilike iz kontre, jedna takva stigla je sada za Šućura koji je primio dodavanje Postružina i pucao pored gola.

15. - GOOOOL! Dinamo vodi 2:0! Ponovno korner, ponovno dobitan za Modre. Kako je pogodio Perić fenomenalnim volejem, kakva majstorija!

14. - Konsuo gađa pored gola.

13. - Jurlina gađa svega nekoliko centimetara iznad grede.

12. - Dok je trajala minuta predaha, Crveni sektor pozivao je plavi na zajedničko pjevanje - Ori se Dinamo, plavi odgovara - Zagreb.

11. - Sekulić je propustio ekspresno vratiti Olmissum u život. Primio je dodavanje, bio je sam ispred Piplice, ali pogodio je okvir gola.

11. - GOOOOL! Postružin dovodi Dinamo u vodstvo 1:0! Nakon kornera ostaje sam na vrhu deveterca, prima dodavanje Tihomira Novaka i opalio u gornji kut.

11. - Dinamo ima indirektan udarac! Kombinirali su Tihomir Novak i Postružin, ali Jurić je to izbacio u korner.

9. - Lukav pokušaj Pavića koji je glavom pokušao lobati Piplicu. S druge strane puca Postružin.

image
GORAN MEHKEK Cropix

7. - Pogodio je Postružin vratnicu nakon prodora! Mužar je dotrčao na loptu, ali nije ju uspio usmjeriti u mrežu.

6. - Prijete sada i gosti! Kuraja je uputio udarac iz prekida, na odbijenoj lopti našao se Sekulić čiji udarac ispred gola brani Piplica.

5. - Čekol u prilici! Primio je dodavanje Tihe Novaka, a onda pokušao lobom prebaciti Čizmića. Odlazi lopta u korner.

4. - Navijači cijelo vrijeme glasno navijaju za Dinamo. ‘Daj mi samo pobjede..‘, odzvanja dvoranom.

2. - Prvi je zaprijetio Dinamo, Postružin je ostavio za Perića, on se oslobodio čuvara, ali je njegov pokušaj obranio Čizmić.

1. - Počeo je spektakl u Ciboni!


>>> Igrači su izašli na teren.

Video: Tomislav Dragobratović

Video: Damir Dobrinić

>>> Domaći navijači zvižducima su ispratili igrače Olmissuma na putu do svlačionice. Spiker je još jednom upozorio na ubacivanje čaša pive na teren kao što je bilo slučaj u prošloj utakmici.

Video: Tomislav Dragobratović

Iz Cibone: Andro Polić

>>> Bad Blue Boysi pjesmom prate zagrijavanje. Ostalo je još malo do početka spektakla.

Iz Cibone: Tomislav Dragobratović

image
ANDRO POLIć

Fotografija: Andro Polić

>>> Kiša ne može zaustaviti brojne navijače koji dolaze podržati svoje momčadi. Atmosfera se polako zahuktava.

Video: Tomislav Dragobratović

Video: Tomislav Dragobratović

- Navijači se okupljaju uoči možda i ključne utakmice između Futsal Dinama i omiškog Olmissuma.

image

Navijači se okupljaju uoči utakmice

TOMISLAV DRAGOBRATOVIć

Linker
24. travanj 2024 11:35