TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
NOVI POSAO

Dogodio se najneobičniji povratak među Vatrene u povijesti: ‘Ta ideja Šukera i Dalića je fantastična!‘

Na Mundijalu je Vedran Ćorluka zorno pokazao kako u reprezentaciji nema mjesta egoizmu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. svibanj 2021. 10:22

Vedran Ćorluka nasljednik je Ivice Olića u hrvatskoj reprezentaciji, uz Dražena Ladića bit će “desna i lijeva ruka” Zlatku Daliću na Europskom prvenstvu. Ćorluka će izravno iz igračkih kopački u trenersku trenirku.


To je najneobičnija priča ikad među Vatrenima jer Ćorluka je prvi u povijesti za kojeg je predsjednik HNS-a objavio da će biti pomoćnik izborniku A reprezentacije dok još aktivno igra. Njegov Lokomotiv do kraja sezone čekaju dvije utakmice u ruskom prvenstvu, prva je u subotu 8. svibnja s moskovskim rivalom Dinamom, a usto ima i dvoboj za trofej - 12. svibnja finale Kupa sa Krilja Sovjetov u Nižni Novgorodu, na stadionu kojeg nikad nećemo zaboraviti zbog pobjeda Vatrenih nad Argentinom i Danskom.

Zadnji nastup 16. svibnja

Završni nastup predviđen je za 16. svibnja i to će zacijelo biti kraj znamenite karijere u kojoj je seniorski nogomet igrao za pet klubova: Inter Zaprešić, Dinamo, Manchester City, Tottenham i od 2012. Lokomotiv od kojeg se pismom već unaprijed oprostio 1. travnja. Mediji su spominjali kako odlazi po isteku ugovora ovog ljeta nezadovoljan odnosom novog klupskog direktora te da bi mogao u nekog od gradskih rivala Dinamo ili CSKA. Portali su puni pohvala na Vedranov račun jer ostavio je izvrstan dojam kao igrač i karakter. Osvojio je jedan naslov prvaka i dosad tri Kupa.


Dakako, jedino on može objaviti kraj karijere i čekamo da se oglasi prelazi li definitivno u trenersku branšu ili samo za ovaj Euro. U veljači je napunio 35 godina, nedugo nakon toga sa suprugom Frankom i sinom Viktorom uselio se u svoju novu vilu na Britanskom trgu u Zagrebu, pa i Rusi govore kako vjeruju da će se za stalno vratiti kući. Izbornik Zlatko Dalić opredijelio se za šutnju, kazao je kako će o članovima stožera govoriti tek nakon što 17. svibnja objavi popis “svojih ljudi”.

image
Sputnik via AFP


Branko Ivanković, izbornik Omana, svojedobno je bio trener Ćorluki. Što on može donijeti reprezentaciji kao Dalićev pomoćnik, pitali smo ga?
- Sjajna stvar za Ćorluku bila bi da se oprosti od nogometa kao igrač osvajanjem ruskog Kupa jer čim je prihvatio da bude asistent u reprezentaciji to znači da razmišlja da prekine s aktivnom igranjem. Ima fenomenalnu karijeru, s njim imam izuzetno pozitivna iskustva, iznimno je inteligentan i pametan, jednostavno lider. Ta ideja Davora Šukera i Zlatka Dalića je fantastična. Ne znam što su točno dogovorili, hoće li ostati duže uz reprezentaciju, ali na ovom Euru može jako puno pomoći izborniku. Ima znanje i iskustvo. Već će njegovo prisustvo biti vrlo velika stvar. Prisjetimo se kakav je pozitivac bio u Rusiji kad nije imao poziciju standardnog igrača, iako je dotad igrao u prvih 11. Dao je fantastičan doprinos atmosferi, njegov je učinak na klupi bio jednako kvalitetan kao kad je ranijih godina igrao. Mislim da je to sjajno, baš sjajno rješenje u času kad nema Olića. Idealno se poklopilo da on upravo završava karijeru.


Kad je Zlatko Dalić postao izbornik uzeo je Ivicu Olića za pomoćnika kao sponu s igračima jer samo dvije godine ranije je odigrao zadnju utakmicu za A vrstu. Razmišljao je i o Dariju Srni za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, no on je bio pod suspenzijom zbog dopinga. Izbornik je bio uvjeren da mu oni mogu pomoći u stvaranju pobjedničke atmosfere, a Mundijal je bio gotovo savršen.


Hrvatska za velika natjecanja često zbije redove, mobilizira se i igra bolje nego u kvalifikacijama. Igrači su nakon loših izdanja u ožujku sa Slovenijom, Ciprom i Maltom najavili i obećali da će ponovno biti tako, da će na Euru biti pravi. Tu na scenu stupa Vedran Ćorluka koji treba pridonijeti da se iz momčadi izvuče maksimum. Nekadašnji zamjenik kapetana, koji ima autoritet u ekipi, u prvom će radu biti zadužen za atmosferu. Trebao bi pomoći izborniku da ponovnu uspostavi hijerarhiju za koju je sam Dalić kazao u Rijeci da je neki mlađi igrači ne poštuju...


Kao kandidati za tu poziciju u reprezentaciji spominjali su se i Stipe Pletikosa i Niko Kranjčar, koji je na kraju uključen u U-19, a odluka je pala na Ćorluku.
- Siguran sam da su Šuker i Dalić dobro promislili te procijenili da Ćorluka može biti dodatan faktor kohezije koja je potrebna za Euro. S ogromnim igračkim iskustvom i karizmom vođe on će biti od velike koristi - zaključio je Ivanković.


Kad se prije Eura 2016. postavilo pitanje atmosfere koje u Brazilu nije bila na visini, Ćorluka je kazao:
- Dobra atmosfera je i kad zadnji, 23. igrač, bez pogovora prihvaća svoju ulogu i spreman je sve učiniti što je potrebno za uspjeh reprezentacije. Pa ako to znači da nosi torbe, nosit će torbe.

Viteški se ponio

Tada sigurno nije slutio da će dvije godine kasnije to morati demonstrirati na vlastitom primjeru. Dalić ga je prije prve utakmice posjeo na klupu i nije vratio u prvi sastav, iako je dotad bio standardan osam godina. Sigurno nije bio sretan, ali nosio se s tim viteški. Takav pristup igrača sada ponovno nasušno treba Vatrenima. Usto, izravno je pomogao izborniku kod taktike za Rusiju, s kojom igramo opet ujesen u kvalifikacijama.


Jurij Sjomin, njegov nekadašnji trener u Lokomotivu, za ruske je medije istaknuo:
- Vedran je vrlo iskusan igrač, prošao je kolosalan put u nogometu. Tko drugi nego on da postane primjer igračima? Čelnici hrvatske reprezentacije u njemu vide ozbiljnog pomoćnika Zlatku Daliću. Bio je vrlo značajna figura u svim momčadima, kako na terenu, tako i izvan njega. U mnogima je nosio kapetansku vrpcu, vodio je reprezentaciju kao kapetan, ovo je logična odluka. Vidim li ga kao glavnog trenera? Za sada je teško reći, ali znam jedno - Ćorluka će raditi u korist nogometa.

Linker
25. travanj 2024 07:15