MARKO DJURICA Afp
DJELITELJ PRAVDE

Evo kako je to moguće: Uopće nije iz Europe, a Vatrenima će suditi ključnu utakmicu na Euru!

Očito se sve mijenja... dosad to nije bilo moguće, ali FIFA nastavlja s novim standardima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. lipanj 2021. 17:02

Krucijalnu utakmicu za ostanak na Europskom prvenstvu Hrvatima i Škotima će suditi Argentinac Fernando Andres Rapallini (43). Pomagat će mu njegovi sunarodnjaci Juan Pablo Belatti i Diego Yamil Bonfi. Četvrti sudac bit će Bartosz Frankowski iz Poljske, dok će VAR sudac biti Alejandro Fernandez iz Španjolske.

Pa kako se dogodilo da na Europskom prvenstvu sudi sudac iz Južne Amerike? Dosad su utakmice Europskog prvenstva sudili isključivo suci iz Europe, ali sve se očito mijenja.

image
ROBERT GHEMENT Afp

Naime, UEFA je s Južnoameričkom nogometnom federacijom (CONMEBOL) uoči Eura uspostavila program suradnje u sklopu kojeg je argentinska sudačka postava angažirana da sudi utakmice Europskog prvenstva dok je na Copa Americu koja se ovih dana održava u Brazilu poslan španjolski arbitar Jesus Gil Manzano. Rapallini je u drugom kolu Eura sudio utakmicu između Sjeverne Makedonije i Ukrajine koja je završila pobjedom Ukrajinaca 2:1.

Argentinski sudac je svoj debi imao prije deset godina u argentinskoj ligi na utakmici Godoy Cruza i All Boysa. Tri godine kasnije stigao je na FIFA sudačku listu, a svoju prvu međunarodnu utakmicu sudio je 2015. godine, igrali su Čile i Salvador. Sudio je na južnoameričkim prvenstvima u mlađim dobnim kategorijama, na Svjetskom prvenstvu U-20 selekcija 2019. godine, te iste godine na Copa America u Brazilu.

Linker
19. travanj 2024 21:09