Predsjednik HNS-a je progovorio o gorućoj temi HR nogometa

 DAVOR PONGRACIC Cropix
PREDSJEDNIK HNS-a

‘Evo kako smo zamislili sustav obnove i izgradnje stadiona. A onaj u Zagrebu ne zovite Nacionalni!‘

Na redovnoj skupštini HNS-a se govorilo o SP-u u Katru, ali i gorućem problemu HR nogometa
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. studeni 2022. 15:05

HNS je održao redovnu Skupštinu koju je obilježio optimističan ton uoči Svjetskog prvenstva u Katru, emitirane su želje za medaljom...

Predsjednik Marijan Kustić je kazao:

"Moramo se dičiti našim rezultatima, drago mi je što su po prvi put svi izbornici došli na Skupštinu, bitno je to zbog zajedništava i jedinstva koje nas krase. Vjerujem u našu reprezentaciju i izbornika Zlatka Dalića koji je postigao velike rezultate uoči Katra, kao što imamo i sav respekt prema svim reprezentacijama koje su u našoj skupini i općenito na Svjetskom prvenstvu. Vjerujem da ćemo napraviti dobar rezultat."

Što bi bio dobar rezultat?

"Veliki je uspjeh što smo se plasirali, proći skupinu bio bi još jedan veliki uspjeh, a onda što Bog da. Ako su svi igrači spremni i budemo li sto posto, vjerujem da možemo nešto napraviti."

Glavna priča su stadioni o kojima se često govori. Kustić je na Skupštini rekao:

"Puno se priča o nogometnoj infrastrukturi, drago mi je zbog toga. Ono što HNS godišnje ulaže u infrastrukturu je iznad svih očekivanja i s time želimo potaknuti da lokalne vlasti također više investiraju jer s time se povećava kvaliteta utakmica i privlače djeca. Duboko se nadam da će se istanje popraviti, da će doći do izgradnje stadiona počevši od Dinama koji to zaslužuje. I klub i reprezentacija zavrjeđuju pravi stadion u Zagrebu, ali zalažemo se za uređenje i ostalih stadiona. Zato me vesele najave Vlade RH i resornog ministarstva, s novim zakonom omogućit će se da se krene u tom smjeru te ćemo potaknuti čelnike lokalnih samouprava. Kako ne bismo gledali kad dođe Chelsea hoće li biti kiše. Vjerujem da je ljepša budućnost kad je u pitanju infrastruktura ispred nas. Očekujem da ćemo u 2023. pomaknuti nešto s mrtve točke. UEFA i FIFA pomažu kroz program Hat-trick..."

Je li se nešto konkretno dogodilo nakon najave Vlade RH, dobio je novinarsko pitanje nakon Skupštine.

"Prvo naglašavam da je nacionalni stadion gdje god Hrvatska igra. Zagreb kao glavni grad, Dinamo i reprezentacija zaslužuju novi pravi stadion u Zagrebu. Nemojmo upotrebljavati za njega termin da je to nacionalni stadion jer nije ništa više nacionalni nego Poljud. Najava Vlade veseli, od 1. siječnja 2023. godine na snagu će stupiti zakon koji će omogućiti Vladi da sufinancira stadion u Zagrebu i rekonstrukciju drugdje u Hrvatskoj. Svi zajedno želimo da to ne ostane na priči. UEFA i FIFA podupiru da se ulaže u infrastrukturu u Zagrebu i ostalim gradovima. Gradonačelnik Zagreba je najavio obnovu Kranjćevičeve, isto tako će se obnoviti Poljud, vjerujem da će to tako biti."

Kustić je isticao izjave Radenka Mijatovića, predsjednika NS Slovenije o tome kako su oni gradili infrastrukturu.

"Čuo sam se Radenkom, drago mi je što je naveo točno kako se uložilo i napravili se stadion. Da je išlo kroz EU fondove, preko ministarstva, a uključen je bio i Grad. UEFA je investirala u izgradnju kampa. Mi već sada novac iz Hat-trick programa ulažemo u infrastrukturu, ali i više od toga, od naših rezultata. No, trebamo se držati svojega, ne gledati druge nego napraviti kako treba biti kod nas", kazao je Kustić.

Kasnije nam je Kustić objasnio kako je sustav izgradnje i obnove stadiona zamišljen i na koji bi način trebao funkcionirati.

"Nositelj projekta bit će vlasnik stadiona što je lokalna samouprava ili preda li zemljište ili stadion nekome u koncesiju onda taj koji dobije koncesiju. Primjerice kad bi se Grad Zagreb i Dinamo dogovorili da klub dobije koncesiju na zemljište u Maksimiru, nositelj projekta bio bi Dinamo. Ako ne bude tako bit će Grad. Nositelj projekta mora sve pripremiti, od arhitektonskog do financijskog dijela, a Vlada RH će ustanoviti fond u kojem će biti određeni novac te će svaki stadion od nacionalnoj značenje moći za njega aplicirati. I dobiti, pretpostavljam, do trećine ukupne cijene radova."

Dakako, HNS će uskočiti sa svoje strane sredstvima koje dobije od UEFA-e koja čvrsto podupire ulaganje u hrvatsku infrastrukturu i pomoći će koliko najviše može. Prije nego što se u Maksimiru išta dogodi Grad mora riješiti pitanje zemljišta koje sada nije u cijelosti njegovo. Prema tome morat će se uključiti svi gradovi koji su zainteresirani, od Vinkovaca preko Koprivnice, Pule i Rijeke do Zadra, Šibenika i Splita.

Linker
19. travanj 2024 05:13