ANDY BUCHANAN Afp
ČESI NA VRHU

Foto: Češka slavila na Hampden Parku, a drugi pogodak bio je pravo malo remek-djelo o kojem će se pričati

Češka je u prvom kolu skupine D odnijela pobjedu 1:0 na Hampden Parku protiv Škotske
Piše: SNObjavljeno: 14. lipanj 2021. 16:55

ŠKOTSKA - ČEŠKA 0:2 (Schick 42', 52')

ŠKOTSKA (3-5-2): Marshall – Hanley, Cooper, Hendry (od 67. McGregor) – O'Donnel (od 79. Forrest), Armstrong (od 67. Fraser), McGinn, McTominay, Robertson – Dykes (od 79. Nisbet), Christie (od 46. Adams). IZBORNIK: Steve Clarke.

ČEŠKA (4-2-3-1): Vaclik – Coufal, Čelustka, Kalas, Boril – Souček, Kral (od 67. Holeš) – Masopust (od 72. Vydra), Darida (od 87. Ševčik), Jankto (od 72. Hložek) – Schick (od 87. Krmenčik). IZBORNIK: Jaroslav Šilhavy.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

U susretu prvog kola D skupine Europskog nogometnog prvenstva reprezentacija Češke je u Glasgowu na stadionu Hampden Park pobijedila Škotsku sa 2-0 i na okršaj s "Vatrenima" 18. lipnja dolazi s tri boda na kontu.

Junak utakmice bio je dvostruki strijelac Patrik Schick (42, 52) koji je drugi pogodak postigao sa centra.

S dva pogotka napadača Patricka Schicka - od kojih je drugi postignut s više od 50 metara - Česi su s 2-0 svladali Škote u Glasgowu i pokvarili domaćinu povratak na velika međunarodna natjecanja nakon 23 godine.

image
ANDY BUCHANAN Afp

Sljedeći protivnik Hrvatske na EURU došao je do prva tri boda koja im daju velike šanse za plasman u nokaut fazu. Česi su pokazali da imaju i dobru obranu, koju borbeni, ali neuigrani i kvalitetom skromni Škoti nisu mogli probiti.

Prvo poluvrijeme proteklo je u obostrano opreznoj igi, punoj kalkulacija i s posvemašnjim izostankom rizika. Za Čehe je iz jedne poluprilike zaprijetio Schick, a za Škote Dykes, a sve se promijenilo u 42. minuti kada je Češka zaredla s tri udarca s kuta. Pritisak na škotsku obranu trajao je dobre dvije minute dok se napokon u napad nije ubacio desni bek Coufal i ubacio u sredinu gdje je najviše skočio Schick i pogodio sami donji desni kut škotskih vrata.

U prve tri minute drugig dijela dogodilo se puno više uzbuđenja negoli u cijelom prvom poluvremenu. Schik je u 47. minuti mogao zabiti i svoj drug gol, ali mu je udarac s desetak metara obranio škotski vratar Marshall, koji je pola minute kasnije jedva obranio i dalekometni šut Daride. Odmah u sljedećem napadu Hendry je s 12-13 metara pogodio gredu, a češki vratar Vaclik je potom krajnim naporom spriječio autogol, nakon što ga nehotice lobao Čeljutska.

image
LEE SMITH Afp

U 52. minuti dogodio se najljepši trenutak dosadašnjeg EURA. Škoti su bili u napadu, ali se lopta odbila do Schicka, da bi napadač Bayera uvidio da je škotski vratar Marhall daeko izvan svojih vrata. Uslijedio je odmjeren i precizan udarac sa centra igrališta koji je završio ispod grede za 2-0 Čeha.

U 66. minuti Škoti su propustili najbolju priliku kada je nakon veike gužve lopta došla do Dykesa čiji udarac "u stilu rukometnih vratara" nogom brani Vaclik. Krnenčik je u 88. minuti mogao povečati na 3-0, ali je Marschall obranio njegov udarac iz velike blizine.

image
LEE SMITH Afp

U prvom susretu iz ove skupine Engleska je u nedjelju na Wembleyju pobijedila Hrvatsku sa 1-0 golom Raheem Sterling u 57. minuti.

Nakon prvog kola u skupini D vode Češka i Engleska sa po tri boda, dok su Hrvatska i Škotska na nuli.

Hrvatska će u drugom kolu igrati upravo protiv Češke, a susret je na rasporedu 18. lipnja u Glasgowu. Istog dana na Wembleyju će snage odmjeriti Engleska i Škotska.

Zadnje kolo na rasporedu je 22. lipnja, "Vatreni" će u Glasgowu igrati protiv Škotske, dok se u Londonu sastaju Češka i Engleska.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Prijenos utakmice uživo:

ŠKOTSKA - ČEŠKA 0:2 (Schick 42', 52')

KRAJ UTAKMICE

84' - Forrest je primio loptu na desnoj starni, nanizao nekoliko čeških igrača, a potom i zapucao iskosa s desetak metara, ali lopta je od bloka završila u rukama Vaclika

77' - Nakon ubačaja u kazneni prostor iz slobodnog udarca lopta je pala ispred McTominaya, ali njegov šut iz blizine otišao je visoko iznad gola

72' - Pokušavaju Škoti stići do izjednačenja, ali raspoloženi Vaclik i dobra obrana Češke ne dopuštaju im previše prilika

66' - Nakon ubačene lopte u kazneni prostor, lopta se odbila do Dykesa koji puca iz blizine, ali vratar Vaclik sjajnom reakcijom zaustavlja njegov pokušaj

61' - Armstrong je povukao kontru, pucao s nekih 18 metara, a lopta se od bloka odbila malo iznad grede

52' - GOOOL! Češka je povukla brzu kontru, Schick je primio loptu na centru i odmah opalio i zabio. Ovo je zasigurno najbolji pogodak dosadašnjeg dijela Eura!

48' - Nakon ubačaja s lijeve strane lopta se odbila do Hendrya koji puca s 20-ak metara, ali njegov je udarac odsjeo na gredi. Bila je ovo dobra prilika za Škote

46' - Schick je sjajno prošao kroz sredinu, zapucao s desetak metara, ali lopta Marshall paradom odbija njegov udarac u stranu

45' - KRAJ POLUVREMENA! Nije tu bilo previše prilika. Češka je prva zaprijetila, a onda su s dvije dobre šanse odgovorili Škoti, no Schick je taj koji je prvi zatresao mrežu na veliko oduševljenje čeških navijača.

42'- GOOOL! Vodi Češka! Patrik Schick sjajno je ispratio ubačaj Coufala s desne strane i glavom zabio pored nemoćnog Marshalla.

32' - Prilika za Škotsku! Sam je ostao kapetan Robertson na lijevoj strani, dobro opalio s ruba šesnaesterca, no brani Vaclik i odbija tu loptu u korner.

30' - manja gužva u šesnaestercu Škotske, kao da su igrači zastali misleći da je zaleđe, ali Češka ipak nije iskoristila nesigurnost u obrani svojih suparnika.

26' - Iza nas je nekoliko minuta u kojima je Češka nešto konkretnija, no nije tu bilo nekih opasnih prijetnji prema golu Škotske.

16' - Uzvraća Škotska! Robertson sjajno ubacuje za Dykesa koji puca u naletu, no njegov pokušaj odlazi malo pored lijeve stative.

15' - Velika prilika za Češku! Jankto je dao povratnu loptu za Schicka, na rub kaznenog prostora, ali Marshall odbija u korner.

10' - Nakon uvodnih desetak minuta igre još uvijek nema prilika s jedne ili druge strane.

5' - Nesigurnost u obrani Češke! John McGinn došao je do lopte, na 6-7 metara od gola, ali njegov pokušaj je blokiran.

1' - Počela je druga utakmica u skupini D, istoj onoj u kojoj se još nalaze Hrvatska i Engleska.


14.15 - Stigli su sastavi za ogled Škotske i Češke, drugi susret iz hrvatske skupine D.


Linker
16. travanj 2024 02:11