THANASSIS STAVRAKIS Afp
DERBI SKUPINE

Foto: Španjolci nakon 932 dodavanja nisu uspjeli probiti skandinavski bunker, Šveđani umalo do senzacije

Španjolska i Švedska reprezentacija su u prvom kolu skupine E odigrali bez golova 0:0
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 14. lipanj 2021. 23:03

ŠPANJOLSKA - ŠVEDSKA 0:0

ŠPANJOLSKA: Unai Simon - - Llorente, Laporte, P. Torres, Alba - Koke, Rodri (od 65. Alcantara), Pedri - F. Torres (od 74. Oyarzabal), Morata (od 65. Sarabia), Olmo (od 74. Moreno). Izbornik Luis Enrique.

ŠVEDSKA: Olssen - Lustig (od 75. Kraft), Lindelof, Danielsson, Augustinsson - Larsson, Olsson (od 84. Cajuste), Ekdal, Forsberg (od 85. Bengsston) - Berg (od 68. Quaison), Isak (od 68. Claesson). Izbornik Janne Andersson.

Švedski čelik odolio je moćnoj Španjolskoj. Po bod svakome na otvaranju, apsolutno veći za Švedsku, no i da su kraj jalove Španjolske ponijeli sva tri ne bi bilo iznenađujuće. U takvim utakmicama, obično to tako završi, no na sreću po Španjolce u ovom slučaju nije. Makar ruku na srce, Španjolci su više zaslužili, ali to nije stvar zasluga.

image
THANASSIS STAVRAKIS Afp

Rekao je Luis Enrique španjolski izbornik prije utakmice da će ritmom lomiti Šveđane, da misli da protivnik taj ritam koji su pripremili neće moći izdržati u vrućoj Sevilli, na večernjih 29 celzija… No, malo je tko očekivao baš takvu nadmoć Španjolaca koji su utakmicu pretvorili samo u pitanje 'kad će pasti gol'.

Osim što su se dobro branili, Šveđani nisu mogli ništa, a najmanje zadržati loptu u nogama pred brzim i agresivnim španjolskim veznjacima i zadnjom linijom. Samo jedno u 45 minuta Švedska je uspjela izmaknuti kontroli i zanimljivo je ta prilika Isaka bila možda i najveća u prvom poluvremenu. Samo je sreća i slučajno odbijena lopta Llorentea u vratnicu, pa u ruke Unaia Simona nakon udarca Isaka spasila Španjolce.

image
THANASSIS STAVRAKIS Afp

Inače, Španjolska je apsolutno dominirala. Vezli su oko švedske obrane mrežu, puno pokušavali, ali malo uspijevali. Imali su četiri što se ono kaže mrtve šanse za gol, ali nijedna nije uspjela. U 16. minuti Olsen brani udarac Olma nakon centaršuta Kokea, u 23. minuti Koke je sam i promašuje, u 30 minuti Olmo i Koke mijenjaju uloge, no lopta je preko gola, a u 38. minuti veliku pogrešku švedske obrane Morata ne kažnjava makar je bio potpuno sam pred Olssenom. To je možda bilo najbolje, nakon čega se i očajni Enrique ulovio za glavu. Opalio je Olmo za kraj poluvremena jednu opasnu prema švedskom golu, no Olsen je bio vrlo koncentriran.

Realno, pravo je čudo da Španjolci nakon prvog dijela nisu vodili. No, kako god Šveđani su držali nulu, a mogli i voditi, što bi tek bilo čudo na 80 posto posjeda Španjolske u tih prvih 45 minuta.

Zanimljivo je da su s obzirom na činjenicu da su se uglavnom branili Šveđani to činili bez težih prekršaja i žutih kartona, što znači da su usprkos vrućini i bitno višim godinama od Španjolaca, dobro disali.

Morao je Enrique tražiti rješenja u realizaciji, jer je to jedini detalj koji mu je nedostajao u prvom dijelu. Šveđani su rijetko dolazili u prilike i pred kazneni prostor domaćina, ali kada su god to uspjeli bilo je panike pred golom Unaija Simona. Jednu je tako napravio nespretni Lustig, drugu je nakon super akcije Isaka upropastio Berg, a moglo se dogoditi svašta.

image
PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

Enrique je dugo sjedio na kanti za led, čekao da se njegovim igračima konačno otvori, ali su Morata i društvo nastavili promašivati. A i ritam im je počeo padati, pa su Šveđani počeli lakše disati i sve češće kretati prema naprijed.

Prvi je izmjene potegnuo Enrique, dok je Andersson pratio njegov ritam, pa je tri minute kasnije izvadio oba napadača i ubacio jednog atletičara više – Claessona.

Mijenjao je Enrique napadače, tražio gol, a Andersson je samo betonirao i onako čvrstu obranu da bi odolio pred naletima domaćina. Robin Olsen bio je posljednja prepreka i on je najzaslužniji na kraju za bod Šveđana.

---------------------------------------------------------------------------------

Prijenos uživo:

ŠPANJOLSKA - ŠVEDSKA 0:0

KRAJ UTAKMICE

91. minuta - Nakon dugo, dugo, dugo kombiniranja i ubačaja u kazneni prostor Moreno je zahvatio loptu glavom, ali Olsen čudesno brani

72. minuta - Ponovno je zapucao Olmo s dvadesetak metara, ali udarac je odsjeo u blolu

68. minuta - Pucao je Olmo isprve s dvadesetak metara, ali lopta je otišla daleko od gola

61. minuta - Isak je sada napravio pravio metež u kaznenom prostoru Španjolske, dao sjajnu loptu za Berga koji je bio potpuno sam i s dva metra promašio prazan gol

57. minuta - Španjolci su do ovog trenutka 'odradili' 571 dodavanje i pritom stvorili tri dobre prilike pred vratima Švedske, ali Šveđani i dalje drže 'nulu'

46. minuta - Ponovno je Morata zaprijetio na otvaranju drugog dijela, ali lopta neće u gol

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. minuta - Ponovno je zaprijetio Danio Olmo kod Španjolaca! Pucao je nogometaš Leipziga s dvadesetak metara, ali brani Olsen

41. minuta - Isak se našao neočekivano u prilici, pucao s pet metara, Llorente je blokirao njegov udarac koji se u konačnici od vratnice odbio u ruke vratara Simona

38. minuta - Morata se našao sam ispred vratara Olsena nakon velike pogreške u obrani Švedske, ali promašio je čitav gol. Propala je najveća prilika na utakmici za Furiju

28. minuta - Olmo je sada s lijeve strane idealno uposlio Kokea na deset metara, ali njegov udarac odlazi visoko iznad grede. Bivši Dinamov nogometaš je zasada najbolji pojedinac na terenu

23. minuta - Pucao je Koke s desetak metara vanjskim dijelom kopačke, ali udarac je bio neprecizan

16. minuta - Koke je poslao sjajnu loptu na pet metara od gola, Olmo je bio najviši u skoku, ali njegov udarac fantastično brani Olsen

7. minuta - Prvi udarac kod Španjolaca uputio je Dani Olmo, ali lopta je otišla iznad grede

5. minuta - Španjolci su odmah na početku utakmice nametnuli svoj ritam i polako pletu mrežu oko vrata Švedske

1. minuta - Utakmica je počela!

------------------------------------------------------------------------------

Linker
19. travanj 2024 02:38