Duje Ćaleta Car pazio je na Lea Messija
 NICOLAS TUCAT Afp
FRANCUZI U ČUDU

Hrvat briljirao protiv najboljeg napada svijeta: ‘Da je to netko rekao 1. rujna, nitko ne bi vjerovao...‘

Ponio je epitet najneočekivanijeg junaka među Hrvatima proteklog vikenda
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. listopad 2021. 20:00

Možda bi Zlatko Dalić volio da se reprezentacija sad okuplja i već za koji dan igra tu ključnu utakmicu s Rusijom? Jer, nedjelja velikih derbija u Europi mogla ga je učiniti spokojnim, njegove važne uzdanice, bile su na visini zadatka u tri ponajveće utakmice koje je ponudio ovaj vikend.

U dvoboju Manchester Uniteda i Liverpoola Hrvatska nije imala svog predstavnika, ali jest, onog najvažnijeg, u velikom El Clasicu. Luka Modrić pobjedom nad Barcom proslavio je svoj 400. nastup u dresu Reala, a odigrao je vrlo dobru utakmicu. Posebno obrambeno, poznati Realov trio Modrić - Kroos - Casemiro kontrolirao je sredinu terena, Barcelona u tom dijelu igre nije mogla previše. Iako neki komentari nakon derbija idu u smjeru i da Real treba mijenjati filozofiju, te da Carlo Ancelotti treba dati šansu mlađim veznjacima, jer, dugoročno, s trojicom senatora ne može previše očekivati, Modrić je i dalje pozitivna Realova priča, nezamjenjiv. Štoviše, ušao je Luka i u povijest El Clasica, kao najstariji igrač u ovom stoljeću koji se našao u startnoj postavi u dvobojima Reala i Barce.

image
LLUIS GENE Afp

Marcelo Brozović i Ivan Perišić opet su imali važne uloge u Interu protiv Juventusa. Podsjetimo, Džeko je zabio za Inter, Juventus je izjednačio s bijele točke u zadnjim minutama susreta. Perišić je u uglednoj Gazzetti dobio ocjenu 7, kao i Džeko i, s druge strane, Dybala, jedino je Barella dobio više (7,5). Novinari Gazzette opisali su Perišića kao "vatrenog igrača u oba smjera, kojega Allegri nije uspio zaustaviti". Cuadrado je protiv njega bio nemoćan, a Interov je pad, kažu Talijani, počeo baš njegovim izlaskom u 72. minuti. Trener Simone Inzaghi opisao je zašto ga je zamijenio.

- Imao je problema s preponom i već na poluvremenu bio je na stolu za masažu. U drugom poluvremenu vidio sam da je pravi trenutak da ga izvadim i sačuvam - rekao je Inzaghi, a ozljeda, navodno, nije ozbiljnije prirode.

image
MARCO BERTORELLO Afp

Brozović je, uz ocjenu 6,5, odigrao svoju standardnu utakmicu. Pokušao ga je Allegri zaustaviti Kulusevskim, ali nije uspio, Brozović je, kaže Gazzetta, lako rješavao te situacije, mijenjao je ritam igre...

Ipak, ako ćemo tražiti najvećeg ili barem najneočekivanijeg junaka među Hrvatima proteklog vikenda, onda je to Duje Ćaleta-Car. Bio je najbolji igrač francuskog "klasika", dvoboja Marseillea i PSG-a (0:0). Ako znamo da se nosio s Messijem, Neymarom i Mbappeom i da oni nisu uspjeli probiti Olympiqueovu obranu, u kojoj je on bio najdominantniji, onda više i ne treba govoriti. Čude se i Francuzi njegovoj preobrazbi.

- Da je netko 1. rujna rekao da će Ćaleta-Car biti najbolji igrač protiv PSG-a, nitko ne bi vjerovao. Bio je na izlaznim vratima kluba, a kad je odbio transfer u Englesku, mnogi su očekivali da će zbog toga ispaštati. Tko bi rekao da će uopće igrati!? No, sad je odigrao svoju najbolju partiju u tri godine koliko je u Marseilleu - piše, između ostalih, portal La Provence.

image
Duje Ćaleta Car pazio je na Lea Messija
NICOLAS TUCAT Afp

Stoper s Dalićeva popisa tek je četvrti put ove sezone bio u momčadi u Ligue 1 dvobojima. Triput je, uključujući i PSG, odigrao po 90 minuta, a protiv Lillea, u utakmici koju je Marseille izgubio (0:2), zamijenjen je na odmoru. No, ova utakmica protiv PSG-a je možda ipak prekretnica, izvedba nakon koje više neće biti upitan u svom klubu.

Linker
25. travanj 2024 23:40