DAVOR PONGRACIC/CROPIX Cropix
NIJE KAO BECKHAM, ALI...

Hrvat osvaja Ameriku, kupio je nogometni klub! ‘To je investicija, ali trenerski posao moj je prioritet‘

U Dinamu i u HNS-u godinama je radio na podizanju kvalitete škole nogometa s puno uspjeha
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 22. siječanj 2021. 22:28

Romeo Jozak postao je većinski vlasnik kluba u SAD-u. Vijest koja ne treba posebno iznenaditi, jer Jozak ima američko državljanstvo, a i godinama je tamo živio i radio.

Uglavnom, postao je vlasnik kluba Blast FC iz Columbusa, najvećeg i glavnog grada države Ohio. Riječ je o klubu prije svega usmjerenom na rad s djecom i mladima. U klubu se ponose da je 12 njihovih štićenika izraslo u profesionalne nogometaše.

- To je u SAD-u jako lijep doseg - kazuje nam Romeo Jozak te nastavlja:

- Dugi niz godina radio sam u SAD-u, bio sam i nogometni instruktor Američkog saveza. Tamo imam puno iskustva, a stekao sam i određeno ime, što mi je pomoglo u ovom projektu. Riječ je o najstarijem nogometnom klubu na području Columbusa, a osnovao ga je Lesh Shkreli, koji je kao dijete bio igrač Crvene zvezde.

Amerika sve više ulaže u nogomet, a kako će Svjetsko prvenstvo 2026. biti održano baš u SAD-u, očekuje se dodatna nogometna eksplozija, jer potencijal je ogroman. Jozak je postao većinski vlasnik kluba, ali uz njega će biti i nekoliko partnera.

- Tu je prije svih Petar Ilić, nekadašnji igrač, veliki nogometni zaljubljenik, ali i jedan čestit, vrijedan i iznimno sposoban čovjek. Pomaže nam i Michael Misetic, PR stručnjak, čiji su roditelji iz Grabovnika kraj Ljubuškog. U klubu će ostati i Shkreli, koji je svojevrsni zaštitni znak kluba.

Naravno da su Jozakovi planovi veliki.

- Imamo dva glavna cilja. Prvi je napraviti vrhunsku Akademiju za razvoj igrača, recimo po uzoru na Dinamo i na hrvatske nogometne škole. Dakako da nam za takvo što trebaju vrhunski treneri, koje ćemo dovesti dijelom iz Hrvatske, a dijelom iz nekih drugih zemalja. Drugi veliki cilj je gradnja reprezentativne infrastrukture koje će nam omogućiti rad na top razini. Imamo mi i seniorsku momčad, ali za sad je prioritet škola i infrastruktura.

Kad možemo očekivati prva trenerska imena koja će krenuti put Columbusa?

- Vrlo brzo, već u veljači. Imam dogovorenog našeg stručnjaka, koji će biti ajmo reći direktor Akademije, te jednog trenera koji će krenuti s postavljanjem temelja za trenerski rad. Nisam još spreman izaći u javnost s njihovim imenima.

Što kupnja kluba u SAD-u znači za vašu trenersku karijeru?

- Trenerska karijera ostaje moj apsolutni prioritet. Kupnja kluba je poslovna investicija s kojom imam velike planove, ali nju će operativno provoditi ljudi od mog povjerenja. Naravno da ću u nekim ključnim trenucima i ja biti tamo, ali to svakako neće utjecati na moj trenerski posao. Jasno, kad ga dobijem, a na tome se radi, mogu reći jako ozibljno...

To je bilo sve od Jozaka, koji je trenutačno poprilično tajanstven. U SAD-u se skriva golemi nogometni potencijal. Jozak nije krenuo raskošno kao Beckham u Miamiju, nego je krenuo na način koji mu najbolje i priliči. U Dinamu i u HNS-u godinama je radio na podizanju kvalitete škole i tu je napravio jako puno sjajnih stvari. Realno zvuči da će dobar dio toga znati preslikati i u SAD-u.

Linker
18. travanj 2024 08:25