Igrači Bijelog Brda u žutim dresovima protiv Jaruna
 MARKO MRKONJIC/CROPIX
PRIJETE DINAMU

Imaju svoju akademiju u Brazilu, vodi ih bivši kapetan Osijeka, kod njih je proigrao Borna Barišić!

Slavonsko selo s oko dviej tisuće stanovnika u srijedu će doživjeti najveću utakmicu u povijesti
Piše: Nikola Patković/Jutarnji listObjavljeno: 27. listopad 2021. 12:51

Bijelo Brdo, selo koje se smjestilo na 15 km od Osijeka na cesti prema Erdutu, ove će srijede doživjeti svoju najveću službenu nogometnu utakmicu u povijesti. Ponos ovog mjesta, koje broji nešto više od 2.000 stanovnika, NK BSK, trenutno vodeća momčad 2. HNL ugostit će u osmini finala Kupa Hrvatske aktualnog državnog prvaka, ali i branitelja kup naslova, zagrebački Dinamo.

Nikad 'žuto-plavi' u svojoj 86-godišnjoj povijesti u službenoj utakmici nisu ugostili uglednijeg suparnika, pa ne čudi da se o ovoj utakmici već tjednima u Bijelom Brdu naveliko priča i razmišlja, da se traži karta više, iako su i njihove drugoligaške utakmice dobro popunjene, jer se u mečevima momčadi Tomislava Steinbrücknera ima što za vidjeti.

- Nema sumnje da nas čeka velika utakmica u kojoj nemamo što izgubiti. U biti je shvaćamo kao nagradu za sve što ovaj klub već godinama radi na razvoju i popularizaciji nogometa u jednoj ruralnoj sredini, koja se po infrastrukturi, ulaganjima, ali i rezultatima odavno izdigla čak i iznad hrvatskog prosjeka. Dinamo je apsolutni favorit i bez obzira što se priča kako nisu u nekoj bajnoj situaciji, mi se ne zanosimo, ali sigurno je da meč nećemo unaprijed predati i da ćemo dati sve od sebe da se prikažemo u odličnom svjetlu. Osim toga, radujemo se i što će klub od ulaznica zaraditi malo više nego inače – iskren je popularni 'Štaco', nekadašnji kapetan i trener Osijeka, koji već dvije godine i više nego uspješno kormilari bjelobrdskim sportskim klubom.

image
Tomislav Steinbruckner
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Nije tajna da je Bijelo Brdo mjesto s većinski stanovništvom srpske nacionalne manjine, no kada je riječ o nogometu sve se granice brišu, pa u BSK-u već godinama u uvjetima i sjajnom prijemu uživaju brojni igrači hrvatske nacionalnosti. Neki od njih u ovom su klubu u bližoj prošlost revitalizirali svoje karijere, a svakako najveći od njih aktualni je hrvatski reprezentativac Borna Barišić, koji se upravo u BSK-u pod vodstvom tadašnjeg uspješnog trenera, još jednog bivšeg kapetana Osijeka, Davora Rupnika, nakon velikih problema s ozljedama vratio ozbiljnom nogometu i dogurao do 'vatrenih' i Rangersa.

U BSK-u je igrao i još jedan nekad povremeni naš reprezentativac Jakov Filipović, a prvoligaške karijere imali su i današnje uzdanice Matija Mišić, Vedran Dalić i Patrik Periša. Danas je tu i svojevremeno jedan od najtalentiranijih hrvatskih igrača generacije '99 Hrvoje Ilić, trenutno i prvi strijelac kluba, a nikako ne treba zaboraviti da je karijeru u BSK-u prošle sezone oživio i najmlađi igrač u povijesti HNL-a Marko Dabro, koji si je sa 30 od ukupno 55 klupskih golova u 2. ligi kupio ulaznicu za povratak na prvoligašku scenu.

- Ovo je sjajna sredina za razvoj mladih igrača, jer imamo jednu savršeno i zdravu atmosferu u klubu, što je najveća zasluga našeg predsjednika i glavnog sponzora Jove Vukovića, čovjeka koji je BSK podigao do ovih visina i kojemu je uvijek na prvom mjestu bilo zadovoljstvo ljudi u klubu, ali i njegovih sumještana, naših navijača, jer je to neodvojivi dio našeg funkcioniranja – priča nam Denis Krstanović, danas sportski direktor kluba, nekada poznati igrač nekoliko slavonskih drugoligaša i trećeligaša.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX

U BSK-u je već devet godina. Bio je i fizioterapeut, trener juniora, pomoćni trener, glavni trener... Danas je produžena ruka predsjednika Vukovića, ali i čovjek koji je zadužen za širenje BSK-a na druge kontinente. Ovaj mali klub, koji već četiri godine igre 2. ligu, naime, već ima svoju nogometnu akademiju u Brazilu, koja se zove NK BSK Brazil, a nedavno je uspostavljena i suradnja sa školom nogometa EE Sporting Club u Nigeriji.

- Kopamo i rovarimo po cijelom svijetu kako bismo našli zanimljive i talentirane igrače. Trenutno u momčadi imamo Nansela Selbola iz Nigerije i Moryja Gbanea iz Obale Bjelokosti, a uskoro bi nam trebao stići još jedan Nigerijac – priča Krstanović.

Velika su ulaganja i u infrastrukturu. BSK danas ima sjajne uvjete za rad na glavnom terenu od umjetne trave, koju im je poklonio HNS, a za koju je sve pripremne, zemljane radove obavila Vukovićeva građevinska tvrtka Projekt Gradnja. Povećali su i komfor gledatelja, pa je 80 posto stadiona natkriveno, kao i tzv. kavez za gostujuće navijače, gdje bi se ove srijede trebali smjestiti i BBB. Stadion trenutno ima kapacitet za 1.200 gledatelja, što je nedovoljno za bjelobrdske prvoligaške ambicije, koje ne kriju, ali...

- To će prvenstveno ovisiti o pregovorima koje predsjednik vodi s dva potencijalna inozemna strateška partnera. Za Prvu ligu treba nam oko 15 milijuna kuna, ako u njoj ne želimo biti prolaznici, a to svakako ne želimo. Ako to osiguramo onda ćemo ići i po licencu i po plasman u Prvu ligu, jer nikako ne bismo htjeli biti 'kanta za napucavanje', već klub poput Gorice, koji će se vrlo brzo pozicionirati u sredini Prve HNL. Naš trenutni proračun, kojeg osiguravaju gospodin Vuković, Općina Erdut i 30-ak malih sponzora je oko 2 milijuna kuna, a čak ni sa budućih 4 milijuna kuna od TV prava ne možeš biti stabilan prvoligaš. Zato tražimo inozemnog partnera i ako to dogovorimo onda se dogodine s Dinamom i ostalim naših prvoligašima možda vidimo i u istom rangu. Ako od toga ne bude ništa, ostajemo drugoligaši dok se ne nađe partner – kazao je Krstanović.

Što se tiče igranja utakmica, uvijek im kao alternativa ostaje osječki Gradski vrt, pogotovo kada se NK Osijek preseli na Pampas, ali oni bi ipak htjeli ostati u Bijelom Brdu i kažu da imaju uvjete proširiti kapacitet stadiona na potrebnih 3.000 mjesta. U klubu imaju i sve mlađe dobne skupine, sa 130 djece i mladih koji redovno treniraju i zato ne plaćaju nikakvu članarinu, po čemu jedan od rijetkih, ako ne i jedini klub na toj razini natjecanja. Steinbrückner, pak, na travnjaku s igračima čini sve kako bi potencijalni partner u BSK-u prepoznao priliku za ulaganje. Iako su ostali bez Dabre, što se osjeti i u broju danih golova – 13 u 10 utakmica, 'žuto-plavi' drže vrh 2. HNL s dva boda više od Rudeša.

- Odlaskom Dabre morali smo se presložiti i pojačati obrambenu fazu, što nam dobro ide, jer smo u 10 utakmica primili 9 golova, a od toga u tri čak osam. Znači u šest smo ostali čiste mreže, a jako je važno i što prema naprijed uvijek složimo opasne situacije po suparnike. Imamo stvarno dobru, radnu i ozbiljnu momčad, radi se odlično i ne sumnjam da ćemo do samoga kraja biti među pretendentima za naslov. Što se tiče Prve lige, to, kao što ste čuli, prvenstveno ovisi o novim ulaganjima, a mi ćemo na travnjaku učiniti sve da taj cilj ostvarimo – poručio je Štaco.

Linker
19. travanj 2024 17:38