Voria Ghafouri

 - Afp
NEMAJU MILOSTI

Iran ne misli stati: Uhićen bivši reprezentativac zbog kritika prema državnom aparatu

Njegov klub, onaj u kojem je igrao od 2016. godine odbio mu je ponuditi novi ugovor...
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 24. studeni 2022. 17:40

Bivši iranski reprezentativac Voria Ghafouri (35) uhićen je zbog kritiziranja politike tamošnje Vlade. Državne novinske agencije Fars i Tasnim izvijestile su u četvrtak da je uhićen zbog "vrijeđanja i blaćenja ugleda nacionalnog tima te sudjelovanja u propagandi protiv države". Ghafouri koji je čitavu karijeru proveo u domovini, odigrao je za reprezentaciju Irana 26 utakmica, a posljednji puta u krugu nacionalne momčadi bio je u studenom 2019. Godinama je o državnoj politici govorio bez dlake na jeziku, a u lipnju ove godine ustvrdio je da mu je Esteghlal, klub u kojem je igrao od 2016., odbio ponuditi novi ugovor zbog njegovog kritičkog stava prema državnom aparatu.

Svjetsko prvenstvo u Iranu palo je posve u drugi plan, ali poruka koju Iranci šalju je snažna. Svih jedanaest iranskih igrača suzdržalo se od pjevanja svoje nacionalne himne prije početka utakmice protiv Engleske. Prethodno je kapetan Alireza Jahanbakhsh kazao kako će igrači "kolektivno" odlučiti hoće li ili ne pjevati nacionalnu himnu u znak podrške žrtvama nasilno ugušenih prosvjeda u kojima je prema nevladinoj organizaciji Iran Human Rights (IHR) u nešto više od dva mjeseca poginulo najmanje 416 ljudi.

Mnogi su umirovljeni iranski nogometaši daju potporu prosvjednicima. Nekadašnji napadač Bayerna Ali Karimi, igrač sa 127 reprezentativnih nastupa, čija je kuća konfiscirana, jedan je od najaktivnijih. Odbio je poziv organizatora Svjetskog prvenstva da posjeti Katar, kao i iranska nogometna legenda Ali Daei koji je također stao na stranu prosvjednika.

Linker
18. travanj 2024 05:56