DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
PLAVI DEVET

Kad je on pravi, Dinamo - ne gubi: Petković se probudio, on bi mogao biti ključ prolaza u play-off!

Predstava središnjeg Dinamovog napadača kontra Legije najbolja je moguća vijest prije uzvrata
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. kolovoz 2021. 23:25

Prošla su više od četiri mjeseca od njegova zadnjeg pogotka iz igre. Bilo je to 21. ožujka, protiv Gorice, kad je Dinamo slavio 1:0. Nakon toga zabio je tek dva gola s bijele točke, došla je ona ozljeda ramena, oporavak, povratak na teren. No, nestala je forma, Petković je trebao biti udarna napadačka snaga Hrvatske na Euru, međutim, nije na tom turniru ostavio predubok trag, bio je daleko od svoje razine. Naslušali smo se zadnjih tjedana i mjeseci raznih “procjena” kako je Petković svoje najbolje partije, pogotovo u Dinamu, već odigrao, kako će teško ponoviti one izvedbe iz prijašnjih sezona. I da će ionako ovog ljeta otići iz Maksimira ili će, ako ne ode, izgubiti motiv.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix


Treba reći da sezonu nije počeo najbolje. Zbog odmora je propustio utakmicu s Valurom u Zagrebu, no Krznar je odlučio da na uzvrat putuju svi najbolji, pa i reprezentativci, dakle i Petković, iako je prvobitni plan bio drukčiji. Malo je nedostajalo da Petković ne bude na Islandu, naime, dogodilo se da je na let stigao direktno u zagrebačku Zračnu luku, a ne na stadion kad i momčad. Međutim, Krznar ga nije drastično kaznio (vjerojatno samo financijski), Petković je započeo susret. Vidjelo se da i dalje nije pravi, igrao je i protiv Omonije u Zagrebu, opet to nije bilo neko posebno izdanje. U HNL-u je u prve dvije utakmice ulazio s klupe, a onda je uoči derbija s Rijekom trener Damir Krznar najavio:

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix


- Ulazi Mario Gavranović, on sada ima ravnopravan tretman s Petkovićem!

Dao je time Dinamov trener naslutiti da nema vremena više čekati Petkovića, niti da hrvatski reprezentativac i u najjačim utakmicama ima zajamčeno mjesto u momčadi. Petković je protiv Rijeke opet ušao s klupe. Iako, treba i to reći, prije toga je u uzvratu s Omonijom na Cipru, kad je bio u prvih 11, odigrao solidno, naznačio da se ponovno budi. E, sad, je li to što je Krznar tako javno dao vjetar u leđa Gavranoviću i protiv Rijeke posjeo Petkovića na klupu bio nekakav okidač kao što su svojevremeno slične Bjeličine i Mamićeve metode prodrmale Petkovića ili je, jednostavno, konačno zdrav, spreman, motiviran?

Nije u konačnici ni bitno, važno je da je Petković odigrao jednu pravu, odličnu utakmicu i da je demantirao one koji su tvrdili da više ne može biti “stari”. Probudio se u pravi tren jer baš je takav Petković potreban Dinamu za europske uspjehe.


Zadnja dva gola u Europi zabio je Krasnodaru, u pobjedi 2:3, koja je Modre usmjerila prema osmini finala i Tottenhamu. Bio je nezaustavljiv, igrač utakmice. Odličan u Rotterdamu, strijelac s bijele točke, Dinamo je slavio. Prije toga, strijelac i za 0:2 u Klagenfurtu, protiv WAC-a, opet među najboljima. Sjećamo se i kako je u Zagrebu torpedirao Viktoriju Plzen, zabio je i Benfici.

Bio mu je ovo 12. europski pogodak za Modre, a Dinamo dosad nijednom nije izgubio kad je Petković zabio! Štoviše, samo protiv Šahtara u Maksimiru i sad protiv Legije modra momčad nije pobijedila kad je Petković bio strijelac. Ako je netko i očekivao da će Krznar, nakon što je protiv Rijeke prednost dao Gavranoviću, protiv Legije također od prve minute gurnuti švicarskog reprezentativca, on se ipak odlučio za Petkovića i pogodio. Nije on samo zabio, već je stalno bio opasan, stalno je dizao puls Legijinim braničima, koji su se s njim teško nosili. Ne bi škodilo da je još koji put ranije pucao, pokušao s 15-16 metara, no to je Petkovićev način, radije traži dodatna rješenja, nego što će pucati iz prve. Nekad to promatrače zna i iritirati, ali to je dio njegove posebnosti, njegovog nogometnog DNK-a.

I kad odigra utakmicu poput ove u srijedu, onda mu se to oprašta. Izborio je nekoliko prekršaja u zoni udaraca, žute kartone Poljaka, na kraju, da je Lahoz drugačije procijenio situaciju u samoj završnici, bio bi i kazneni udarac na Petkoviću, koji bi, možda, on sam i zabio. Sjajan potez bilo je i propuštanje lopte za Jakića, za veliku šansu, koju Modri nisu realizirali.


No, svejedno što Dinamo nije slavio, Petkovićeva predstava najbolja je moguća vijest prije uzvrata. On bi mogao i u Varšavi biti ključni igrač za prolaz, ponovi li izdanje iz Maksimira poljski će nogometaši biti na velikim mukama, ne sumnjamo da će u tom slučaju Dinamo pronaći put do play-offa Lige prvaka. Nada se Krznar da Petkovićeva izvedba u srijedu nije bila samo bljesak već najava kontinuiteta odličnih dvoboja, da je tek početak konačnog buđenja. Jer, njegov govor tijela, proslava gola, otkrivaju da je motiviran, željan lopte i nogometa, izgledao je kao da je suigračima rekao:

“Dečki, dajte mi loptu, ja ću to riješiti”.


Trebala mu je takva večer, njemu i momčadi, ovog puta nije bilo dovoljno za pobjedu. No, ne sumnjamo da će presuditi ako slično ponovi u Varšavi! Naravno, ne može sam, dojam je da je u srijedu nedostajao još poneki raspoloženi pojedinac u završnici. Ali, ako Petković bude na visokoj razini, prokrčio bi put za uspjeh sebi i suigračima.

PETKOVIĆ SEDAM U OVOJ SEZONI

13. srpnja 2021.
- 71 minuta u pobjedi nad Valurom (2:0)
- 0 pogodaka i 0 asistencija u učinku
16. srpnja 2021.
- 30 minuta u porazu od Belupa (0:2)
- 0 pogodaka i 0 asistencija u učinku
20. srpnja 2021.
- 79 minuta u pobjedi nad Omonijom (2:0)
- 0 pogodaka i 0 asistencija u učinku
23. srpnja 2021.
- 24 minute u pobjedi nad Dragovoljcem (4:0)
- 0 pogodaka i 0 asistencija u učinku
27. srpnja 2021.
- 90 minuta u pobjedi nad Omonijom (1:0)
- 0 pogodaka i 0 asistencija u učinku
1. kolovoza 2021.
- 26 minuta u remiju s Rijekom (3:3)
- 0 pogodaka i 0 asistencija u učinku
4. kolovoza 2021.
- 90 minuta u remiju s Legijom (1:1)
- 1 pogodak i 0 asistencija u učinku

Linker
24. travanj 2024 06:24