BORIS KOVACEV/CROPIX
TRENER VATRENIH

‘Livakoviću sam objasnio gdje je pogriješio! Njegove dvije mane? Napreduje, ne brinite za njega...‘

Mnogi su počeli sumnjati u ‘jedinicu‘ Dinama i Hrvatske nakon pogrešaka u Splitu i Osijeku...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. studeni 2020. 13:30

Golmani, jednostavno, moraju naučiti živjeti sa sumnjama, to im je u opisu radnog mjesta, nema vratara koji se u karijeri nije suočio s tom situacijom. Sada kroz to prolazi Dominik Livaković. Toliko je toga obranio ove sezone u Dinamu i reprezentaciji. Čak i kad su njegove momčadi primale puno pogodaka, on je bio među najboljim igračima, spašavao suigračima bodove ili glavu od potpunog potonuća. Uostalom, obranio je i već četiri jedanaesterca!

Povući loptu

Ali, dogodi mu se i pogreška, poput one u Splitu protiv Portugala, ili ranije, one u Cluju koju je kasnije ispravio obranjenim jedanaestercem. Imao je toliko posla ove sezone, kao rijetko kad, pogreške se događaju. Međutim, sad je lošije reagirao i u Osijeku, preletjela ga je lopta kod drugog gola, na drugoj vratnici zabio je Žaper, u samo nekoliko dana dvaput je pogriješio, što je odmah u javnosti izazvalo polemike o njegovoj formi, manama...

Pogodak Žapera za 2:0 nakon pogreške Livakovića:

- Dogodilo mu se da na dva ubačaja u samo nekoliko dana nije reagirao najbolje. Ali to nije ništa strašno, niti nešto što bi moglo narušiti njegov status, promijeniti mišljenje o kvaliteti Dominika Livakovića. Toliko je toga obranio ove sezone i toliko će toga još obraniti za Dinamo i reprezentaciju da ove dvije reakcije ne treba uopće promatrati kao nekakav problem - tvrdi Marjan Mrmić, trener vratara u reprezentaciji, koji kaže da je već i poslije Poljuda pričao s Livakovićem i ukazao mu na pogrešku.

- Trebao je ranije povući loptu k sebi, čvrsto je uhvatiti, malo se drugačije postaviti da vidi tko je ispred njega. Mogao je to biti suparnički igrač, a ne Lovren, recimo. U Osijeku je također mogao bolje stajati, ali treba reći i da je ubačaj bio odličan, oštar i precizan, pa malo i vjetar, a i mogli su i suigrači pomoći, nitko nije stajao tamo na drugoj stativi. Uvijek se greške golmana više potenciraju i pamte, ali što se Livakovića tiče, nema drame, pričamo uvijek o svemu, pričat ćemo i dalje, ukazujem mu na greške i nisu to stvari koje se ne mogu popraviti. Njegova kvaliteta je neupitna, nisu to pogreške koje mogu narušiti njegov status.

Brzo će doći na svoje

Kaže Mrmić da se ovdje ne radi ni o kakvoj krizi.

- Ma ne. Treba reći i da je Livaković danima bio izvan treninga, došao tako u reprezentaciju, odmah stao na gol. Naravno da mu nije svejedno zbog one greške u Splitu, cijelu utakmicu daješ sve od sebe, onda u zadnjoj minuti napraviš kiks i izgubiš utakmicu, ali svi stojimo iza njega, znamo o kako se dobrom golmanu radi. Ne mislim ni da je riječ o nekoj krizi, ne treba se brinuti za Livakovića i njegovu formu, brzo će sve opet doći na svoje.

Nije tema

Kad već pričamo o njemu, često javnost komentira da mu nedostaje sigurnosti u istrčavanjima i da mu nije dobra igra nogom. Kako to vidi Marjan Mrmić?

- Livaković sad istrčava više nego ranije, napreduje u tom segmentu, radimo i na tome u reprezentaciji, kao i na drugim stvarima. Kad gledam golmane, recimo, u Engleskoj, koliko malo istrčavaju, nadajući se da će stoperi riješiti problem... Što se tiče igre nogom, on dobro igra s obje noge, ponekad lopta ne ode tamo gdje bi trebala, ponekad i stoperi krivo stoje pa je dojam da im je on krivo dodao, ali generalno, nema tu velikog problema i doista nisam zabrinut za njega, on uopće nije tema.

U derbiju u Osijeku odličan je bio Ivica Ivušić, Osijekov junak, koji u zadnje vrijeme brani jako dobro. Prate li ga i u reprezentaciji?

- Ne samo njega, ne bih ga sad izdvajao, pratimo pozorno sve vratare, tako i one u HNL-u, ima ih više koji se ističu i naravno da ćemo ih analizirati. U odabiru za reprezentaciju vodit će se računa o tome tko je od njih u tom trenutku bolji, ali i tko ima kontinuitet dobre forme - rekao je Mrmić.

Dakako, Livaković je neupitna 'jedinica' Dinama i reprezentacije, taj status ne može se promijeniti preko noći.

image
Marjan Mrmić i Domagoj Livaković
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Linker
19. travanj 2024 20:31