Dejan Kuluševski zabija i u redovima svog Juventusa
 AFP
IZAZOV NA MAKSIMIRU

Može li hrvatska obrana ukrotiti novog ‘Zlatana‘ s Balkana, nogometaša Juventusa od 40 milijuna eura?

Remi u Zagrebu dao bi izborniku Anderssonu vjetar u leđa u pripremama za Euro
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. listopad 2020. 11:53

Poslije dva poraza Švedska na Maksimiru traži prve bodove, ali i prvi zgoditak u ovogodišnjem izdanju Lige nacija. Bez ključnih izostanaka, s najboljim sastavom kojeg ima Janne Andersson.

Idemo redom, na vratima je Robin Olssen i tu ne bi smjelo biti dvojbe bez obzira što je Johnsson imao solidno izdanje protiv Rusije. Na desnom beku tri su kandidata, od Mattiasa Johannsona preko iskusnog Lustiga do Emila Kraftha. Šest godina Johanssona nije bilo u reprezentaciji, a onda se pojavio prošlog četvrtka u dvoboju s Rusima u Moskvi. Povratak je obilježio i pogotkom.

- Napokon mogu igrati za reprezentaciju - poručio je zadovoljni bek Genclerbirligija.

Širina konkurencije

S Johanssonom je izbornik Andersson dobio širinu konkurencije na poziciji desnog beka s obzirom da standardni Lustig u prosincu puni 34 godine, a sljedeće ljeto je Europsko prvenstvo.

- Moj cilj je odlazak na Euro - najavio je Johansson.

Stoperski tandem mogao bi biti Lindelof iz Uniteda zajedno s Augustinssonom iz Werdera. Priključio se Augustinsson reprezentaciji nakon Moskve, nije sudjelovao u operaciji Rusija, zajedno s Kuluševskim se pridodao Švedskoj za utakmicu s Hrvatskom. Upravo je Kuluševski, nova zvijezda Juventusa za kojeg je objavljeno kako je povećao svoju plaću u Torinu na 2,5 milijuna eura godišnje, ujedno i velika zvijezda nove reprezentacije Švedske u “post Ibra-eri”. Kule, kako mu tepaju, igrač je kojeg bi i Vatreni trebali upoznati večeras, jer švedski mediji ne dvoje da su Kuluševski i Forsberg dva igrača koji će po krilnim pozicijama pokušati stvarati višak kroz hrvatsku obranu.

Dva pitanja oko kojih su se proteklih dana vodile najveće rasprave jesu sredina vezne linije i jedna napadačka pozicija. Claesson se oporavio, zaigrao u Moskvi i njega mnogi vide kao igrača koji bi već protiv Hrvatske mogao krenuti od prve minute. Najveći konkurent Claessonu je 35-godišnji Sebastian Larsson, koji je u susretu s Rusijom upisao asistenciju. Detalj koji ide u prilog Claessonu jest činjenica da zajedno s Kristoferom Ollsonom igra u Krasnodaru, odlično se poznaju i surađuju u klubu, pa bi tu suradnju mogli prenijeti i na reprezentaciju.

Pobjeda ohrabrenja

Za kraj ostaje napad gdje je Anderssonu materijal za razmišljanje ponudio Alexandar Isak, strijelac zgoditka za otvaranje pobjede u Moskvi. Berg se drži sigurnim, dok Isak i Quiason konkuriraju za drugu napadačku poziciju. Napadač Mainza dosad je imao prednost u odnosu na Isaka, ali i taj izbor pokazat će u kojem pravcu idu razmišljanja izbornika Anderssona,
Šveđani su na startu Lige nacija upisali dva poraza, ali ne shvaćaju utakmicu na Maksimiru kao posebno značajnu. Jasno, ne dolaze u Zagreb izgubiti, dapače, europski analitičari daju im velike šanse za osvajanje boda. Ali, Ligu nacija shvatili su Šveđani kao odličnu pripremu za Euro sljedećeg ljeta.

Shodno tome treba shvatiti i promjene u sastavu. Francuzima i Portugalcima u dva početna kola ovog natjecanja suprotstavio je Andersson bitno izmijenjene sastave. Nakon duge stanke uslijed koronavirusa ponovno Andersson gleda, važe i traži idealnu postavu za veliko natjecanje iduće godine. Pobjeda u Moskvi ohrabrila je izbornika na tom putu, a primjerice, bod iz Zagreba, dao bi mu za pravo da uistinu ima ideju kakvu Švedsku želi predstaviti na Euru 2021.

Linker
25. travanj 2024 11:55