Messi sa suprugom i njihovo troje djece na dodjeli nagrade

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
RAZOČARAN IZBOROM

Naš novinar glasao je u izboru za Zlatnu loptu: Pobjeda Messija je nonsens! Znam tko ga je pogurao...

‘Evo zašto sam Messija stavio tek na peto mjesto i tko je po meni zapravo zaslužio Zlatnu loptu!‘
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 30. studeni 2021. 15:25

Opet Leo Messi, sedmi put Ballon d'Or France Footballa. Tako se našao, figurativno rečeno, na sedmom nebu, definitivno je promoviran u nogometnog Messiju, jer jednostavno je nemoguće da bi netko u budućnosti ugrozio njegove primate.

Posljednji put kada mu je 2019. pripala šesta Zlatna lopta, u svojem govoru naglasio je kako mu je to "vjerojatno posljednji takav uspjeh". Međutim, od trenutka kada je Messi zaključio svoju karijeru u Barceloni i odlučio se za prijelaz u PSG, te kad je napokon s reprezentacijom Argentine osvojio Copu Americu, prvi trofej s nacionalnom momčadi, zahuktalo se lobiranje da i ove godine dobije prestižno priznaje France Footballa. Tako se i dogodilo, na čuđenje mnogih aktera i poznavatelja nogometa, pa je ugledna Gazzetta dello Sport proglasila izbor "običnom farsom".

image

Jorginho je ove godine bio prvak Europe i s klubom i s reprezentacijom. Nije bilo dovoljno...

BEN STANSALL Afp

Radi se o tome da je bilo igrača koji su u 2021. godini objektivno bili uspješniji, što se može zaključiti prema osvojenim trofejima ili doprinosima njihovim klubovima i reprezentacijama. Messi je, osim prvenstva Južne Amerike, osvojio još u dresu Barcelone Copu del Rey, bio je najbolji strijelac La Lige, ali, npr., Jorge Luiz Frello Filho, zvani Jorginho, s Chelseajem ima trofeje Lige prvaka, a s "azzurrima" i prvenstvo Europe. Kao veliki kandidat predstavljan je Lewandowski, kojemu je prema svim mjerilima trebala pripasti Zlatna lopta 2020.(nije dodijeljena zbog pandemije). Zato je sada instalirana posebna nagrada za najboljeg strijelca godine, koja je pripala napadaču Bayerna.

Međutim, francuska medijska mašinerija je uspjela, Messi je sedmi put ovjenčan slavom Zlatne lopte. I nije to prvi slučaj da se dogodio sličan nonsens, 2010. Messi je zauzeo prvo mjesto, premda je Argentina u četvrtfinalu SP-a eliminirana od Njemačke (0-4), pa je zaobiđen Iniesta, koji je sa Španjolskom postao prvak svijeta (pobjedonosni gol u finalu u produžecima za 1-0 postigao je baš Iniesta), a u klupskim okvirima je osvojio sve, kao i Messi.

image

Novinar Jutarnjeg lista Zdravko Reić (prvi desno) već je 31 godinu dopisnik France Footballa

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Kao dopisnik France Footballa iz Hrvatske, evo 31 godinu, sudjelovao sam u izboru za najboljeg igrača, ali i vratara. Evo mojih glasova za Zlatnu loptu: 1. Jorginho, 2. Lewandowski, 3. Benzema, 4. Donnarumma, 5. Messi, te za nagradu "Lav Jašin": 1. Donnarumma (Italija, PSG), 2. Jan Oblak (Slovenija, Atletico), 3. Mendy (Senegal, Chelsea).

France Football dugi je niz godina vrlo cijenjen, tumačilo se da je to nogometna Biblija. Još 1956. promovirali su natječaj za Ballon d'Or, kojim su nagrađivali najbolje europske igrače, od 1995. praktično se birao najbolji igrač svijeta, čak od 2010. do 2015. u suradnji s FIFA-om.

Međutim, posljednjih godina FF pao je na niske grane prema tiraži, od tjednika postao je mjesečnik, i to kao prilog sportskom dnevniku L'Equipeu. Neka bude zabilježeno da su, osim Modrića, kao najboljeg 2018., od naših igrača visoke plasmane imali Šuker (drugi 1998.), te Bokšić (četvrti 1993.).

Linker
19. travanj 2024 06:49