Nikola Vilić / Cropix
BILIĆ IZ ROVINJA

'Neću se povući, to je kukavički! Neka IO odluči što je najbolje za HR nogomet!'

Jedino o čemu moj stožer i ja razmišljamo jest utakmica s Latvijom. Naš je posao, obaveza, dužnost i želja podignuti momčad, konsolidirati je i pripremiti je za utakmicu. A što će odlučiti nogometna vlada, to nije na meni, rekao je Slaven Bilić
Piše: Romana EiblObjavljeno: 08. listopad 2011. 15:55

ROVINJ - Umjesto rajskoga vrta, rovinjski hotel Eden, morska baza “vatrenih”, bit će nakon atenskoga pakla čistilište nogometne reprezentacije, a u prvom redu za prvoga čovjeka njenoga stožera. Premda statistika još uvijek igra za Slavena Bilića, njegova momčad već dugo ne igra prema ukusu nogometnoga puka, a kako je nemoć jedne na papiru potentne momčadi na kraju opet ugrozila rezultat, dovela Hrvatsku na prag baraža, izborniku su leđa počeli okretati i njegovi najvjerniji saveznici.

Kako komentirate glasine i pisanje po portalima da biste mogli biti smijenjeni do utorka i utakmice protiv Latvije?

- Ne čitam portale, a situacije sam svjestan, rekao sam to i neposredno nakon utakmice. Ja sam profesionalac i moj je cilj plasirati Hrvatsku na Euro. Prvu meč-loptu nismo iskoristili. Jedino o čemu moj stožer i ja razmišljamo jest utakmica s Latvijom. Naš je posao, obaveza, dužnost i želja podignuti momčad, konsolidirati je i pripremiti je za utakmicu. A što će odlučiti nogometna vlada, to nije na meni.

Možete li odgovoriti iz vlastitoga igračkoga iskustva, bi li imalo ikakva efekta, i bi li uopće bilo primjereno da za tri dana momčad vodi drugi trener?

- Prepuštam Izvršnom odboru HNS-a da donese odluku koja je najbolja za hrvatski nogomet. U ovom trenutku nitko i ništa nije bitnije od plasmana na Euro. Mi smo u posljednjih mjesec dana, i sinoć i noćas i jutros, izvagali našu situaciju i ona je u slučaju baraža dosta realna za plasman. Hrvatska se može plasirati na Euro, a da ne govorim o situaciji kako je također moguć i kiks Grka u Gruziji, kao i da se poklope rezultati koji bi nam išli u prilog da budemo najbolja druga reprezentacija. U svakom slučaju, moj stožer i ja sigurni smo da možemo ispuniti naš cilj.

Javnost se pita može li Slaven Bilić vratiti ovu momčad među žive, drugim riječima, jeste li sposobni odvesti Hrvatsku na Europsko prvenstvo?

- Kiksali smo sada u jednoj utakmicu protiv suparnika koji nije bolji od nas, ali koji je dobar i koji je u petak bio bolji do nas. Ako gledam treninge, pa gledam Izrael, Maltu, Gruziju u Splitu, u nekima smo se iz negativnog rezultata uspijevali vratiti i završiti trijumfalno, onda sam u postpunosti siguran da mogu Hrvatsku odvesti na Euro. Ponovit ću stotinu puta, imam super odnos s HNS-om, imam super odnos s igračima. Ako aludirate na moje povlačenje tri dana prije utakmice u koju Hrvatska ulazi kao sigurno druga u skupini, a još može biti i prva, to ne dolazi u obzir, nisam tako odgojen, niti sam takva mentaliteta; bilo bi to kukavičko bježanje.

Hrvatska već tri godine nije pobijedila reprezentaciju iz gornjeg nogometnog doma. Na čemu gradite svoju vjeru da biste u baražu mogli proći?

- Zavisi o tome što vi podrazumijevate pod gornjim domom. Ako se Grčka gleda kao bezvezni suparnik, jednako tako i Izrael, kao što se od početka naša grupa doživljava kao bezvezna, onda nije dobro naše drugo mjesto u skupini, i onda ste vi u pravu. Smeta nas da se na sve naše pobjede gleda kao na nešto očekivano i normalno, a svjedoci smo koliko se mnogo velikih momčadi, izuzevši njih tri, četiri, muči.

U baražu će nas čekati jače reprezentacije i od Grčke i od Ukrajine koje mi nismo uspjeli pobijediti?

- Ne slažem se s vama da će nas u baražu dočekati reprezetnacije koje su bolje od Grčke i Ukrajine. Siguran sam da Danska nije bolja od Grčke.

Igrači su iscijeđeni, ozlijeđeni, a vi ćete u utorak protiv Latvije u Rijeci morati biti krajnje ofenzivni i učinkoviti. Kako to postići u ovoj situaciji?

- Trebamo tek vidjeti kakve su ozljede, kojih je bilo dosta, koliko će remetiti izbor za utorak, ali imamo dovoljno vremena, želje i pameti da istrčimo silno motivirani i usput se nadamo da će nam se poklopiti rezultati iz drugih grupa.

Kakav doček očekujete na Kantridi? Za očekivati je da će se, ako ne povedete za 20-ak minuta, publika okrenuti?

- Na to smo navikli, već smo nekoliko puta doživjeli zvižduke, ne smijemo odustati od našeg plana zbog nepovoljnih reakcija s tribina ako se ne vodi već u 15. minuti.

U javnosti je mnogo sumnje i kritike na vaš i račun momčadi. Hoćete li moći sačuvati momčad od negativnih vibracija kako biste sačuvali koncentraciju za utorak?

- Moramo i možemo izbjeći da nas kritike poljujaju u našim nastojanjima. Mi smo i nakon poraza u Tbilisiju, u Parizu reagirali jako dobro. Dečki su vrhunski profesionalci koji se s takvim situacijama nose i u klubovima i svoju veličinu pokazuju i u dobru i u zlu.

Linker
23. travanj 2024 18:16