ALEX CAPARROS
OŽIVLJAVANJE KARIJERE

Nekad najveći talent HR nogometa želi na Poljud, ali pogledajte reakcije navijača, neće mu se svidjeti...

Sljedeći tjedan bit će bivša zvijezda Dinama i igrač Barcelone osam mjeseci bez službene utakmice
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. listopad 2020. 16:44

Je li Alen Halilović potreban Hajduku, čekaju li ga na Poljudu raširenih ruku? Zanimanje postoji, nije to sporno, moguće je da bi veći dio struke ovog 24-godišnjeg veznjaka golemog nogometnog znanja zaista dočekao raširenih ruku, ali na njegovu žalost, navijači nisu oduševljeni.

Prelistavajući portale bijele boje, nismo pronašli suviše sklonosti prema ideji dolaska Halilovića. Ne čudi takvo razmišljanje navijača prema nekadašnjoj zvijezdi Dinama. U trenutku kada mu karijera doživljava najnižu točku ne može na Maksimir, već pokušava u Hajduk.

Svi su ga htjeli

Logična je to opservacija glede mogućnosti da se preko Hajduka vrati Halilović u hrvatski nogomet. A nije tako davno bilo da je Halilović bio na meti najjačih europskih klubova, za njegov pristanak borile su se i reprezentacije. Svi su htjeli Dinamova “wonderkinda”, a danas mu je karijera na sporednom peronu dok vlakovi prolaze i prolaze...

Golema očekivanja od starta su pratila Halilovićevu karijeru, ali kulminaciju su doživjela kada je prije šest sezona prešao u Barcelonu. Iza sebe je već imao status najmlađeg reprezentativca u povijesti Hrvatske. Rekorder sa 16 godina, 11 mjeseci i 23 dana već je zaigrao za Vatrene u prijateljskoj protiv Portugala.

Godinu dana kasnije već je pisao novu stranicu perspektivne karijere. Imao je 18 kada je otišao na Camp Nou za pet milijuna eura i, što je najvažnije, igrao je nogomet koji obećava. Barcelona je uložila u potencijal, a mediji su Halilovića uspoređivali s Messijem. Nizak rastom, odlična kontrola lopte, precizan udarac s distance... Da, izgledalo je da bi mogao biti sjajan igrač svjetskog kalibra. Ali, samo je izgledalo...

U Barceloni se brzo spustio na zemlju, odigrao je tek jednu kup-utakmicu za Blaugranu i preseljen je u Gijon. Nije to bio smak svijeta, računalo se, tek usputna postaja u njegovu razvoju. Jer, i Gijon je igrao Primeru, a Halilović je zabio pet zgoditaka i pet asistencija u 37 utakmica. Nije loše, dapače, ali ipak premalo za Barcu.

Međutim, 20-godišnjaka je žarko htio HSV. Tada još uvijek prvoligaš i pritom financijski toliko snažan da može platiti pet milijuna eura odštete. Barca je prodala Halilovića za koliko ga je i kupila, što pak nije uspjelo HSV-u. Samo jednu polusezonu ostao je u HSV-u nakon čega je proslijeđen na posudbu u Las Palmas.

image
MATTEO CIAMBELLI

Godinu i pol je igrao u Primeri dok klub s Kanara nije napustio prvoligaško društvo. Pomalo iznenađujuće je preselio na San Siro. Bez odštete, ali ponovno je dobio veliki klub. Treći u karijeri. Međutim, nakon četiri mjeseca i čekanja prigode kod Gattusa, šansu nije iskoristio u dvoboju Europske lige s luksemburškim Dudelangeom.

- Halilović je previše birao dribling umjesto dodavanja, krila su nam trebala igrati puno brže - poručio je Gattuso.

Poruka je bila jasna, već na zimskoj stanci uputio se Halilović na novu posudbu, u siječnju 2019. preselio je u belgijski Standard. Nakon četiri i pol sezone od transfera s Maksimira prvi put je otišao u zemlju izvan liga Petice.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Bez učinka

Do rujna te godine igrao je u Standardu, ali praktički bez učinka. Bez pogotka u Jupiler ligi u 12 nastupa za osam mjeseci. Potom je otišao na novu posudbu, u jesen prošle godine izabrao je nizozemski Heerenveen. Statistika kaže da je zabio jedan zgoditak u 17 prvenstvenih nastupa, a uz to je igrao i za mladu momčad Heerenveena. Dakle, u zadnje dvije sezone ima 29 prvoligaških nastupa i taj jedan zgoditak iz Nizozemske.

Pad forme i silazna putanja karijere ozbiljno su krenuli prije dvije godine. Las Palmas je ispao iz Primere, Halilović se vratio u HSV, odakle ga je pokupio AC Milan i od tada je učinak iznimno skroman. Koliko može pružiti u ovom trenutku, zacijelo nitko ne može precizno izmjeriti. Čak ni sam igrač, jer već je gotovo mjesec dana slobodan, a posljednju natjecateljsku utakmicu odigrao je za Heerenveen prije prekida prošlog prvenstva još početkom ožujka.

Daleko od forme

Sljedeći tjedan bit će Halilović osam mjeseci bez službene utakmice. Sve je jasno, onog trenutka kada se priključi novom klubu, bio to Hajduk ili neki drugi, trebat će mu vremena za povratak u formu koju je tražio i kada je igrao prije korone, a kamoli ne danas.

Gdje je Haliloviću mjesto u Hajduku? Bijeli nemaju klasičnog playa, ali razvidno je da Halilović može igrati i na pozicijama oba krila u sustavu 4-2-3-1. Desno krilo koje dijagonalno ulazi na kontra stranu, to je bio njegov forte u najboljim danima. Konkurencija na krilima su prvotimci Jairo i Gyurcso, zatim Jradi, Dolček, Kreković... ima kandidata za krila.

Za mjesto playa konkurenti su tri godine mlađi Teklić i 20-godišnji Čuić. Zato Kepčija i Stanić moraju dobro procijeniti prije nego zaključe pregovore i papir ostave na stolu novom predsjedniku.

Linker
21. travanj 2024 06:49