Skriveni dragulj Kvarnera

Ljepote i fascinantna povijest naše drevne luke: Bio je veći od Zagreba, a obožavali su ga i grofovi

Grad bogate povijesti vrijedi posjetiti zbog prekrasnih vizura starog kaštela, ali i autohtonih delicija: baškota i glasovite Bakarske vodice.

Bakar, drevna luka i jedan od najstarijih gradova na Jadranu, danas se smatra skrivenim draguljem kvarnerskog primorja, a izvan glavne turističke sezone idealna je destinacija za vikend. Nalazi se 16 kilometara istočno od Rijeke, a smješten je u najuvučenijem dijelu Bakarskog zaljeva, u kojem more doseže dubinu do čak 44 metra - s fascinantnim planinskim zaleđem Gorskog kotara.

image
Hotel Jadran, nekada ponos grada.
PROFIMEDIA

Njegove šarmantne kamene uličice unutar zidina Kaštela pozivaju u šetnju srednjovjekovnim urbanim središtem, a nezaobilazni punktovi su Magistrat, bivša kuća grofova Zrinskih te Špital, nekadašnja zarazna bolnica iz 16. stoljeća, kao i neorenesansna Rimska kuća. Jedinstven arhitektonski fenomen predstavlja pak Turska kuća, čiji je donji dio pravilni četverokut, dok je krovna konstrukcija nepravilnog peterokutnog oblika i izgledom podsjeća na turski čardak.

image
Slikovita dvorišta unutar zidina Kaštela.
PROFIMEDIA

U zanimljivoj brošuri TZ Bakar, nazvanoj "Jeste li znali?" doznat ćete brojne zanimljivosti o ovom gradu: primjerice da je Bakar prema popisu stanovništva na prijelazu 18. i 19. stoljeća bio najmnogoljudniji hrvatski grad s nešto manje od osam tisuća stanovnika, čak tri puta više od tadašnjeg Zagreba, ali i da se u njemu nalazi i naša najstarija strukovna Pomorska škola, osnovana 1849.

U starom gradu obavezno kušajte lokalne specijalitete - bakarsku tortu od oraha i baškote, suho pecivo koje se umače u vino da omekša, a nazdravite čašom pjenušca Bakarska vodica, koji se dobiva od autohtone sorte beline. Svakako obiđite i bakarske prezide, vinogradarske terase formirane suhozidom, smještene na sjevernoj obali zaljeva, a nezaboravan doživljaj je i promatranje zalaska sunca s obližnje Hreljinske gradine.

image
Hotel Jadran, nekada ponos grada.
PROFIMEDIA

U kišnom razdoblju u bakarskom zaleđu možete svjedočiti rijetkom krškom fenomenu, kad slivne i podzemne vode od doline formiraju jezero, pa se tada i dijelovi šume nađu pod vodom.

image
Bakarska torta od oraha i nadaleko poznati pjenušac.
CREATIVE MEDIA

U područje Bakra spada i dio Nacionalnog parka Risnjak, s istoimenim vrhom, koji se uzdiže na 1528 metara nadmorske visine pa je zbog toga ovaj grad idealno ishodište i za ljubitelje planinarenja. I nagrada Golden Interstas, koju je Europska federacija turističkih novinara i pisaca ovih dana dodijelila Turističkoj zajednici Bakra, pokazatelj je njegove sve zapaženije pozicije na turističkoj karti Hrvatske.

Čitajte i:

Varaždinsko vinogorje: Upoznajmo nove zvijezde na vinskoj karti Hrvatske

Vidikovci i dobra hrana Murske Sobote: Ravnice, brežuljci i bogata povijest oduzimaju dah

Plitvička jezera ljepotom oduzimaju dah! Uživanje u ovom čudu prirode nikad nije bilo pristupačnije

Linker
17. travanj 2024 09:47