FACUNDO ARRIZABALAGA Afp
STRAŠAN NOGOMETAŠ

Otok u transu, čovjek koji je oduševio Europu prijeti Vatrenima: ‘Jedan od idola mi je Luka Modrić‘

‘Znali smo kako zna igrati, samo smo trebali pogoditi trenutak kad ćemo ga pustiti s lanca‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 20. lipanj 2021. 14:13

Malo je reći kako su škotski navijači u euforiji nakon boda osvojenog protiv najvećeg rivala usred Wembleya, slave svoju reprezentaciju, ali i iznenađujućeg novog junaka Billyja Gilmoura koji je proglašen igračem utakmice.

- Jedna od najboljih utakmica škotskog igrača koju sam vidio. Ništa ga ne može zadiviti - komentirao je škotski kapetan Andy Robertson utakmicu svoga suigrača protiv Engleza, a u pohvalama mu se priključio i izbornik Steve Clarke.

- Znali smo kako zna igrati, samo smo trebali pogoditi trenutak kad ćemo ga pustiti s lanca - kazao je škotski izbornik.
Billy Gilmour odrastao je u gradiću Ardrossan na obali rijeke Clyde, pedesetak kilometara udaljenom od Glasgowa u koji je svaki dan putovao na trening.

- Mama je često do kasno radila, a otac je bio u mornarici pa su me djed ili ujaci nakon škole autobusom ili vlakom pratili na trening Rangersa - rekao je Gilmour.

U matičnom klubu nije se dugo zadržao, bilo mu je tek 16 kada je Chelsea prije četiri godine otkupio njegov ugovor. Za bogati klub sa Stamford Bridgea odšteta od 600.000 eura bila je prihvatljiv rizik. Premierligaški debi Gilmour je imao u sezoni 2019./20., a prošle je sezone zabilježio 13 nastupa u svim natjecanjima za Chelsea. S klupe je odgledao i trijumf svoje momčadi u finalu Lige prvaka. Na popisu reprezentacije za koju je debitirao tek prije tri tjedna u prijateljskoj utakmici protiv Nizozemaca našao se silom prilika, zbog brojnih ozljeda koje su škotskom izborniku smanjili manevarski prostor. Štoviše, na prvoj utakmici svoje reprezentacije na Euru protiv Čeha nije dobio ni jednu minutu na travnjaku.

Stručnjaci vele kako su pred mladim Škotom velike stvari, Gary Neville ustvrdio je kako je Gilmour "otrijeznio Englesku" te dodao kako "Tri lava" u svome kadru, nažalost, nemaju nogometaša takvih karakteristika.

Mladi, 170 centimetara visoki nogometaš, na utakmici protiv Hrvatske srest će pak jednog od svojih idola.
- Nekoć sam oponašao Cesca Fabregasa, Luku Modrića i Andresa Iniestu i učio od njih. Na njima zasnivam svoju igru - kazao je.

Bivši škotski reprezentativac Kris Connors vjeruje kako će Gilmour biti veliki adut reprezentacije u utakmici protiv Hrvatske.
- Ne sumnjam da će Gilmour biti srce veznog reda Škotske godinama, a imamo sad jako zanimljiv sudar protiv Luke Modrića u utorak. Dva umjetnika u veznom redu - kazao je.

Linker
24. travanj 2024 14:04