SCREENSHOT
SRETAN ZAVRŠETAK

‘Pet minuta bez pulsa trajalo je kao vječnost‘: Ispovijest liječnika koji je srpskom stoperu spasio život

Sada je u dobrom stanju, ali još nije poznato što je bio uzrok šokantnog zastoja srca
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 27. ožujak 2023. 14:20

U mučnoj priči najvažnije je da se srpski stoper Dušan Gudelj oporavlja. Posljednje dvije noći proveo je u bolnici u Cordobi, ali u dobrom je stanju. A subotnja scena izgledala je svakako, samo ne dobro - Gudelj je u 11. minuti trećeligaškog susreta Španjolske između Cordobe i Racing de Ferrola doživio zastoj srca.

Nepomično je ostao ležati na travnjaku, mnogi prisutni pribojavali su se najgoreg scenarija jer liječnici su ga oko sedam minuta defibrilatorom oživljavali na terenu. Jose Bretones bio je jedan od medicinara koji je na kraju uspio podići Gudelja na noge, a momentalno je prevezen u obližnju bolnicu, dok je utakmica prekinuta pri rezultatu 1:1 i još uvijek se nije odigrala.

- Da mu se ovo dogodilo u nekoj drugoj situaciji, možda danas ne bismo pričali o istom ishodu - rekao je Bretones španjolskim medijima, a zatim detaljnije govorio o agoniji koju su svjedoci prolazili.

Kaže, Gudelj nije imao puls pet minuta, što je djelovalo kao čitava vječnost. Naravno, doktori nisu imali pravo na grešku. Kardiovaskularna masaža i reanimacija označile su početak Gudeljeva spasa, dva trzaja defibrilatorom bila su potrebna da bi Srbin doslovno oživio.

Gudelj je bio u nesvijesti, a portal Cordopolis navodi da je u svjesnom stanju napustio stadion u vozilu hitne pomoći. Pišu da je komunicirao s igračima, čak i govorio da se može vratiti u igru, što mu, naravno, nisu dozvolili. Prvu noć u bolnici proveo je u stabilnom stanju, a još uvijek se analizira što je potaknulo zastoj srca.

U međuvremenu se javio i njegov brat Nemanja, koji s Ivanom Rakitićem dijeli svlačionicu Seville. Srpski reprezentativac javno je zahvalio na podršci.

Linker
24. travanj 2024 11:52