Sjećanje na Danija Jarquea i Antonia Puertu
 XAVIER BONILLA Nurphoto Via Afp
NE PONOVILO SE

Tragedije koje su potresle svijet nogometa: Legendarni Iniesta je godinu dana tugovao za prijateljem...

Daniel Jarque imao je samo 26 godina kad je 2009. preminuo u Espanyolovom trening kampu
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 12. lipanj 2021. 22:06

Christian Eriksen je stabilno, došao je svijesti, može pričati i čini se da je velika tragedija na početku EURA izbjegnuta, nasreću i olakšanje cijelog nogometnog svijeta.

Više o velikoj drami koja se danas odigrala u Kopenhagenu možete pročitati ovdje.

Povijest nogometa pamti brojne slične slučajeve koji su nažalost, završili tragično.

Na velikim međunarodnim natjecanjima sličan slučaj se dogodio na Kupu konfederacija 2003. godineu Lyonu kada se na teren srušio kamerunski nogometaš Marc-Vivien Foe tijekom polufinala protiv Kolumbije. Foe je preminuo, a uzrok njegove smrti utvrđen je tek nakon druge obdukcije, ispostavilo se da je riječ o hipertrofičnoj kardiomiopatiji, stanju organizma u kojem je povećana mogućnost iznenadne smrti tijekom bilo kakve intenzivne tjelesne aktivnosti.

image
Pogreb Marca Viviena Foea
DESIREY MINKOH Afp

Foeova udovica kasnije je izjavila da se njen suprug uoči utakmice žalio na želučane probleme i dizenteriju, ali je želio igrati utakmicu u Lyonu u kojem je inače živio. Izbornik Winfried Schäfer želio ga je zamijeniti nekoliko minuta prije srčanog udara jer mu je izgledao umoran, ali mu je Foe rekao da želi nastaviti igrati.

Foeov sunarodnjak Patrick Ekeng preminuo je 6. svibnja 2016. u dresu Dinama iz Bukurešta u dobi od 26 godina. Ušao je kao zamjena u utakmici s Viitorulom iz Constante, srušio se u 69. minuti susreta te je prevezen u bolnicu, gdje je preminuo nakon dva sata. Kasnijom istragom utvrđeno je da mu se na terenu mogla i trebala pružiti kvalitetnija medicinska pomoć.


image
Igrači Espanyola nose dresove s brojem 21 u sjećanje na tragično preminulog kapetana Daniela Jarquea
JOSEP LAGO Afp

Daniel Jarque imao je samo 26 godina kad je 2009. preminuo u Espanyolovom trening kampu u talijanskom Covercianu. Ovaj španjolski branič cijelu je seniorsku karijeru proveo u istom klubu, a mjesec dana prije iznenadne smrti imenovan je i kapetanom. Dan uoči prijateljske utakmice koju je Espanyol trebao igrati s Bolognom, Jarqueu je pozlilo. Liječnici su uložili maksimalne napore, ali pomoći mu se više nije moglo.

Tužna vijest pogodila je cijelu španjolsku sportsku javnost, a pogotovo Andresa Iniestu koji je skoro godinu dana tugovao za preminulim prijateljem, te je pobjednički pogodak protiv Nizozemske u finalu Svjetskog prvenstva 2010. godine posvetio kapetanu Espanyola. Na majici ispod dresa imao je ispisanu poruku 'Dani Jarque, uvijek s nama'. Jarqueova djevojka bila je u sedmom mjesecu trudnoće..


Igrač Seville Antonio Puerta imao je samo 22 godine kad se srušio na tlo tijekom utakmice s Getafeom. Liječnici i suigrači uspjeli su ga spriječiti da proguta vlastiti jezik, a nakon što je napustio teren još jednom se srušio. Odmah je odvezen u bolnicu, ali nije mu bilo spasa. Tri dana kasnije, 28. kolovoza 2007. godine, Puerta je preminuo od zatajenja organa izazvanih serijom srčanih napada, a i njegova je djevojka čekala dijete u vrijeme tragičnog događaja.


image
Sjećanje na Miklosa Fehera
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Na sličan je način 5. siječnja 2004. godine preminuo Miklos Feher, mađarski napadač koji je tada nastupao za Benficu. On se srušio u završnim minutama utakmice s Vitoriom Guimaraes, medicinsko osoblje Benfice uspjelo ga je oživjeti te je prevezen u bolnicu, no prije ponoći ustanovljena mu je smrt. Feher je imao samo 24 godine.




Talijanski veznjak Piermario Morosini (25) također je možda mogao preživjeti srčani udar tijekom utakmice njegovog Livorna s Pescarom, 14. lipnja 2010. godine. Morosini se srušio u 31. minuti, pokušao je ustati, ali je potom ponovno pao. Odvezen je u bolnicu, no ubrzo mu je utvrđena smrt. Kasnije se doznalo da je vozilo hitne pomoći čekalo skoro minutu jer je policijski automobil blokirao ulazak na teren, no ispostavilo se da je veći problem bio u liječnicima koji nisu koristili defibrilator, iako su na stadionu bila dostupna dva u tom trenutku. Trojica liječnika su zbog toga kažnjeni uvjetnim zatvorskim kaznama.


image
Davide Astori
MIGUEL MEDINA Afp


Kapetan Fiorentine Davide Astori umro je u snu 4. ožujka 2018. godine, noć uoči gostovanja kod Udinesea. Profesor Giorgio Galanti, bivši medicinski savjetnik Fiorentine i bivši direktor centra za sportsku medicinu bolnice Careggi u Firenci, osuđen je na godinu dana uvjetnog zatvora na kraju istrage o smrti. On je proglašen krivim jer je posljednji, 10. srpnja 2017., potpisao liječničku potvrdu da je Astori bio zdravstveno sposoban profesionalno se baviti sportom.

Linker
24. travanj 2024 14:50