Jakov Puljić u dresu Rijeke
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX
DRUGI STRIJELAC PRVENSTVA

U HNL-u je zabijao, a sad u inozemstvu baš briljira: ‘Nikad nisam zabio 2 hat-tricka u tako kratkom roku‘

‘HNL je kvalitetnija liga, ali je u Poljskoj napadačima teže, zato su dva hat-tricka stvarno velika stvar‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. prosinac 2020. 12:02

Jakov Puljić je u velikoj formi, nekadašnji napadač Rijeke, prije toga Intera, Lokomotive i Cibalije, briljira u Poljskoj. Drugi je put u tri zadnje utakmice postigao hat-trick u dresu Jagiellonije, nakon što prije dva tjedna zabio tri gola Wisli Plock, sad je triput zatresao i mrežu Warte iz Poznanja. Pobijedila je Jagiellonia 4:3, Puljić je treći gol zabio u zadnjim minutama, s bijele točke. Nakon 10 odigranih utakmica, Puljić ima osam pogodaka, dijeli drugo mjesto na listi strijelaca. Stvarno mu ide.


- Jednom sam u Rijeci zabio četiri gola na jednoj utakmici, ali nikad nisam zabio dva hat-tricka u ovako kratkom vremenu. Zadovoljan sam, naravno, u dobroj sam formi, odlično se osjećam, pobijedili smo - javio se u nedjelju Puljić, koji se u Jagielloniji u koju je stigao početkom godine.


Inače, osam golova u samo 10 utakmica jako je dobar doseg za napadače u poljskoj Extraklasi, jer ta liga slovi kao jedna od najtežih za strijelce, golgetere. Igra se čvrsto, s dosta duela, trke, snage više nego talenta, pa je i manje prilika za pogotke.
- Da, to je istina, moram priznati da nisam očekivao da ću imati toliko prilika za golove i da ću dosad toliko zabiti. Jer, u Poljskoj se nogomet dosta bazira na snazi i čvrstini i disciplini.


Kad bi se Extraklasa uspoređivala s HNL-om do kakvog bismo zaključka došli?
- Pa, mislim da je kvaliteta nogometa u HNL-u ipak nešto viša, ali kažem, u Poljskoj je napadačima teže zabijati. Ali, po svemu ostalome, infrastrukturi, organizaciji, sponzorima, ulaganjima, medijskom praćenju..., Poljska je puno ispred Hrvatske, nema nikakve dvojbe.


Igra tamo i dosta igrača iz HNL-a.
- Ima nas. Tu su Antolić, Juranović, Vešović, Lorenco Šimić, Petar Mamić, sa mnom je u klubu Ivan Runje... Gotovo svaki klub ima nekog našeg ili nekog igrača s Balkana, dosta smo ovdje na cijeni. Kad sam čuo da me želi Jagiellonia, zvao sam neke naše igrače koji su u Poljskoj, raspitivao se što misle, svi su mi jako pozitivno pričali o ligi, o nogometu ovdje, tako da sam znao kamo dolazim i što me čeka. Zadovoljan sam ovdje, ne mogu ništa loše reći. Jedino nedostaju navijači, ovdje su stadioni inače puni, to nam svima nedostaje, ali nadamo se da će se i to jednom vratiti na staro.


Nedavno je i Juranović iz Legije došao do reprezentacije, dakle, može se i iz Poljske do 'kockastog' dresa?
- Ja o tome ne razmišljam, želim samo igrati što bolje, nastaviti ovako, a onda tko zna što će se dogoditi. Ne zamaram se ni brojkama, koliko ću golova zabiti ove sezone, idem od utakmice do utakmice, u svakoj na pobjedu.


Zabio je i Legiji u pobjedi Jagiellonije u Varšavi?
- Pobijedili smo 1:2, iako je Legia ovdje ipak ispred ostalih, nešto viša razina. Nije kao Dinamo u Hrvatskoj, recimo, ali jest bolja od ostatka lige. No, ima još kvalitetnih momčadi, prvenstvo je zanimljivo. Mi nismo momčad koja ima neki imperativ, pritisak, dajemo sve od sebe i zasad nam ide dobro. Poljaci, kažem, jako puno ulažu u nogomet, dosta je sponzora, stadioni su odlični, a nije, koliko vidim, niti ova korona to previše promijenila. Jedino im nedostaje taj europski iskorak, nikako da im klubovi u Europi naprave neki veliki, zapaženiji rezultat, tada bi sve bilo još i ljepše.


Zato hrvatski klubovi ove sezone igraju Europsku ligu, Dinamo je sjajno prezimio, a on posebno prati bivši klub, Rijeku.
- Naravno, pratim sve klubove u kojima sam igrao, od Cibalije i Intera do Rijeke. Gledao sam Riječane u Europskoj ligi, dobar sam tamo još s nekim igračima, ostavila je Rijeka dobar dojam, osvojila bod u San Sebastianu, uz malo sreće mogla je imati koji bod više.


Inače, Puljić posebno hvali jednog čovjeka koji je zaslužan za njegov dolazak i igre u Poljskoj.
- Jako sam zahvalan Ivajlu Petevu, on je inzistirao na mom dolasku ovdje, bio mi je trener i odlično smo surađivali. Napravio je dobru atmosferu u momčadi, puno priča s igračima, meni to odgovara, ja volim takve trenere. Iznenadili smo se na početku sezone kad su nam rekli da odlazi, ali takav je nogomet, a mi ga se ovdje još uvijek često sjetimo. Čujem se s njim često, ostali smo u kontaktu, vidim da je i kandidat za klupu BiH. Ostao mi je baš u lijepom sjećanju, zaslužan je što sam se tako brzo prilagodio u Jagielloniji.

Linker
19. travanj 2024 06:43