Marko Livaja bio je strijelac hat-tricka
 VLADO KOS/CROPIX Cropix
PETARDA HAJDUKA

Video: Livaja show u Slavoniji! Zabio tri gola, jednom asistirao, pogledajte majstoriju iz slobodnjaka

Pet pogodaka Splićani su ostavili u mreži Belišća i lakoćom prošli u četvrtzavršnicu Kupa.
Piše: Darko Ružić/Sportske novostiObjavljeno: 26. listopad 2021. 16:46

BELIŠĆE - HAJDUK 1:5 (Anočić 5' / Livaja 4', 56', 68', Ljubičić 35', 58')

Belišće - Gradski stadion. Gledatelja: 2.500. Sudac: Ivan Vučković (Zagreb). Pomoćnici: Marić i Vuković. Četvrti sudac: Čulina. Delegat: Valić.

BELIŠĆE: Stanić - Kovačić, Damjanović, Radovanović (od 81. Grgić), Salapić, Pačar (od 67. Zebec) - Anić, Poljak, Anočić (od 70. Matasović) - Jurić (od 82. Kos), Vinogradac (od 67. Vuica). Trener: Davor Rupnik.

HAJDUK: Subašić - Lovrencsics (od 76. Dolček), Simić, Katić (od 70. Dimmitrov), Čolina (od 46. Melnjak) - Čalušić, Atanasov (od 70. Kacaniklic) - Sahiti, Livaja, Biuk - Ljubičić (od 62. Mlakar). Trener: Jens Gustafsson.

Žuti kartoni: Jurić 39. preoštar start, Ljubičić 52. simuliranje prekršaja

Pogledajte golove s dvoboja:

0:1 Livaja


1:1 Anočić


1:2 Ljubičić


1:3 Livaja


1:4 Ljubičić


1:5 Livaja


Šestorostruki osvajač Kupa došao je u Belišće, grad nekadašnjeg prvoligaša, kao apsolutni favorit unatoč činjenici da u posljednje vrijeme ima gomilu problema uglavnom zbog izostanka očekujućih rezultata budući da u tri posljednja prvenstvena nastupa nije uspio izboriti pobjedu. Naravno, Hajduk je planirao protiv Belišćana ostvariti pun pogodak i nastaviti svoj put u natjecanju za Kup. A domaćini su također imali svoje planove i cilj. Nadali su se pripraviti veliko iznenađenje i eliminirati uglednog protivnika. Ipak, raskorak želja i mogućnosti bio je prevelik. Hajduk je predvođen raspoloženim i razigranim Markom Livajom svoju zadaću u Belišću uspješno obavio.

Hajduk se očekujuće od početka postavio autoritativno i rano poveo. Već u 4. minuti. Lovrencsics je izveo udarac iz kuta s desne strane, ubačenu loptu je Ljubičić glavom prebacio do Livaje koji je iz blizine zatresao mrežu. A još se uzbuđenje na igralištu i u gledalištu nije smirilo kada su minutu poslije domaći poravnali rezultat. Igrala se peta minuta kada je Anočić krenuo ka obrani. Splićana koji za to kao da nisu marili niti smatrali opasnim a on je odapeo s dvadesetak metara i preciznim udarcem naciljao donji lijevi kut pa savladao vratara Subašića.

image
VLADO KOS/CROPIX

Sve je tako vraćeno na početak utakmice ali domaći je sastav dobio dodatni poticaj svojoj ambicioznosti. No, Hajduk je opet u igri bio nadmoćniji i njegovi su igrači češće bili pred domaćim kaznenim prostorom. Gotovo stalno na polovici Belišća koje je primijenilo taktiku čuvanja prilaza svojim vratima i strpljenje u čekanju mogućnosti za kontranapad. Samo, malo je za to bilo prigoda jer Hajduk je primijenio visoki pritisak i igru odveo daleko od svojih vrata, najčešće i polovice igrališta na kojoj su se nalazila. U 27. minuti je Čolina centaršutom pronašao Livaju koji je pucao s sedam osam metara, ali je vratar Stanić sjajno intevenirao i loptu odbio u korner. Dojam je bio da su domaćini ipak i te kako impresionirani kvalitetom sučeljenog im protivnika u čijim je redovima daleko najopasnije djelovao Livaja. Pritisak Hajduka urodio je novim pogotkom. Olako je Radovanović izgubio loptu na svojoj polovici igrališta koja je u 35. minuti došla do Ljubičića a on je s četraest metara, gotovo s ivice kaznenog prostora pogodio suprotni desni kut nemoćnog vratara Stanića i po drugi puta doveo svoju momčad u vodstvo.

Nastavak je drugog poluvremena obilježila dobra prigoda i promašaj Melnjaka koji je u igru ušao umjesto Čoline. Nedugo zatim iz daljine je gostujućem vrataru zaprijetio Anočić, ali tada u njegovom udarcu nije bilo dovoljno preciznosti. Ipak, primjetno je bilo da su se domaći igrači okuražili i pokušavali igrati s više napadačke poduzetnosti. Međutim, sve su im nade potonule u 56. minuti kada je Marko Livaja izveo slobodan udarac s više od 25 metara i pogodio, neobranjivo, donji lijevi kut. Dok su domaći igrači još razmišljali što ih je snašlo opet ih je Livaja zavio u crno. Ovaj puta je asistirao Ljubičiću u 57. minuti koji je iz blizine podmetnuo nogu i poslao loptu u mrežu.

image
VLADO KOS/CROPIX

Show Livaje nastavljen je i u 68. minuti kada je poslužen od Sahitija ponovno, treći puta, savladao vratara Stanića. Sve je što se onog tko ide u četvrtfinale bilo jasno i gotovo i prije toga, ali došlo je kao potvrda nadmoći i kvaliteti Hajduka, a naravno i kao još jedan dokaz izvanserijske kvalitete samog Marka Livaje koji je igrom, zalaganjem i sposobnostima koje je prikazao bio daleko ispred svih na belišćanskom travnjaku. Što se domaćih pak tiče dali su koliko su mogli, trećeligaš se dok je mogao hrabro suprotstavljao jednom od najboljih prvoligaša, ali to za više od poraza nije bilo dovoljno. Treba poslije svega istači i da je utakmica odigrana u prelijepom ambijentu i da je protekla u fer i korektnoj igri a i bez ijednog izgreda na tribinama.


KRAJ: Završen je susret u Belišću, visokom, uvjerljivom pobjedom Hajduka. Hat-trick je zabio Marko Livaja, a dva je pogotka dodao Marin Ljubičić.

82' Dolček je stigao u suparnički kazneni prostor, vratio za Melnjaka, a ovaj pak produžio do Sahitija koji puca, ali se pritome uspjeva i poskliznuti u presudnom trenutku pa taj udarac nije bio jak.

77' Umjesto Lovrencsicsa kod Hajduka ulazi Dolček.

75' Petnaest je minuta preostalo do kraja dvoboja, pjesma navijača Hajduka ne jenjava.

70' Umjesto Atanasova sada ulazi Kačaniklić kod Hajduka, a upravo izlazi kod domaćih i njihov jedini strijelac Anočić.

68' GOOOOOL! Još jednom, Marko Livaja! Hat-trick hrvatskog reprezentativca, strašna predstava...

66' Traže gosti i peti pogodak, a s obzirom na okolnosti, nastave li ovakvim ritmom, u Hajduku bi ga mogli i naći...

62' Nova promjena kod Hajduka, umjesto dvostrukog strijelca Ljubičića ulazi Mlakar.

60' Ako je i bilo pitanja oko pobjednika, a držimo da nije jer niti na 1:2 Belišće osim jednog Anočićevog udarca nije puno prijetilo, sada ga nakon dva gola u mreži Stanića pogotovo nema... Hajduk u zadnjih pola sata može stvari mirno privesti kraju.

58' GOOOOOL! Evo i Ljubičića opet među strijelcima! Čalušić je dodao na Livaju, ovaj asistirao u sredinu gdje Ljubičić nema težak posao - 1:4.

56' GOOOOL! Livaja! Hajduk ima 3:1, evo novog pogotka hrvatskog reprezentativca. Iz slobodnog udarca za bijeg Hajduka na plus dva.

55' Nova dobra intervencija domaćeg vratara Stanića. Izašao je jedan na jedan u dvoboj sa Sahitijem i pokupio loptu. Hajduk prijeti, a domaćin igra sve otvorenije.

53' Anočić! Još jednom volej bivšeg igrača Rome, opet je to bio sjajan udarac ali otišlo je pored gola. Da je ušlo, bio bi to prekrasan pogodak.

51' Pada Ljubičić u kaznenom prostoru Belišća, ali dobiva samo žuti karton zbog pokušaja iznuđivanja kaznenog udarca.

49' Dobra akcija Hajduka koju Melnjak nije okrunio pogotkom. Biuk na lijevo do Livaje, ovaj podvaljuje na Melnjaka čiji udarac ne pronalazi Stanićevu mrežu.

46' Umjesto Čoline na terenu će u drugom poluvremenu biti Dario Melnjak. Kreće nastavak utakmice u Belišću.

POLUVRIJEME: Vodi Hajduk s 2:1 na predahu u Belišću. Golove pogledajte nešto niže.

image
Marin Ljubičić
VLADO KOS/CROPIX Cropix

43' Bacio se nogometaš Belišća u kaznenom prostoru Hajduka, nije bilo ni pomišljanja o eventualnom dosuđivanju kaznenog udarca.

40' Žuti karton kod Belišća dobio je Jurić.

38' Hajduku se nakon novog zabijenog pogotka nije onako brzo dogodio i novi primljeni pa sada Splićani mogu nešto mirnije zaploviti nastavkom dvoboja. Možda i tražiti treći pogodak te još ležerniju poziciju...

35' GOOOOL! Marin Ljubičić za 2:1. Uh, i ovo je bio dobar udarac, lijevom nogom u suprotan kut Stanića.

31' Još jedan ubačaj, ovoga puta Biuka na Čolinu koji je malo predugo čekao loptu da mu se postavi na pravu poziciju za udarac. Imali su vremena iz Belišća to otkloniti, što su i učinili.

27' Obrana Stanića! Sjajan ubačaj Čoline na Livaju, ovaj puca iz neposredne blizine, a vratar Stanić to izvrsno brani.

26' Dva vezana kornera za Belišće, ovog drugog je glavom očistio Livaja i usto pretrpio prekršaj.

22' Salapić ruši Ljubičića na rubu kaznenog prostora Belišča, nije se sudac oglašavao...

19' Traje konstantni pritisak igrača Hajduka na zadnju liniju Belišća u trenucima kada domaći pokušavaju iznjeti loptu iz opasne zone. No, i dalje nema izravne opasnosti za vratara Stanića.

16' Nakon vatrenog početka utakmice u kojoj su Belišće i Hajduk razmjenili vatru, igra se uglavnom ispred domaćeg gola. Livaja pokušava s dva nova ubačaja u sredinu, no zasad fali završni potez nekog Hajdukovog napadača.

12' Još jedan ubačaj Lovrencsicsa bio je predug za Livaju na drugoj stativi.

9' Nakon pogreške Salapića krenuli su Sahiti i Biuk u dribling kojeg je osujetila domaća obrana. Nema sumnje, gosti iz Splita vrlo će brzo htjeti povratiti svoje vodstvo koje je, kada je bilo na snazi, trajalo manje od 60 sekundi.

7' Nevjerojatno je kako je Hajdukova obrana dopustila Anočiću da dođe do kaznenog prostora i zabije za brzo izjednačenje... Svojevremeno, Anočić je bio u Romi, a na HNL-travnjacima smo ga kratko gledali u Šibeniku.

5' GOOOOOL! Odmah izjednačenje! Silvio Anočić zabija prekrasan pogodak. Lijevom nogom, nije mogao Subašić ništa.

4' GOOOOL! Iako korner nije bio opasan, ono što se dogodilo u nastavku akcije je. Lovrencsics je ubacio, od koljena Radovanovića lopta se odbija za Livaju koji nije imao problem zabiti za 0:1.

4' Udarac Atanasova iz daljine odlazi u nezgodnom luku preko gola. Od bloka je promijenila smjer, no ipak nije prevarila Stanića.

2' Dva Hajdukova ubačaja nisu prouzročila opasnost za domaće, vratar Stanić s tim loptama nije imao problema.

15.00 Utakmica u Belišću je počela.

14.45 Evo i sastava Hajduka za današnji dvoboj.

14.25 Hajdukovce dočekao pun stadion

Suncem okupano Belišće napokon je dočekalo utakmicu s uglednim protivnikom. Ugodnih 12 stupnjeva, odlično pripremljen travnjak, baš svi su preduvjeti za lijepu, dobru nogometnu predstavu danas zastupljeni.

Gledalište gradskog stadiona za Hajduk je popunjeno do posljednjeg mjesta. Možda i više nego što je pušteno ulaznica u prodaju, jer kao i uvijek i u sličnim prigodama dosta je onih koji su uživali povlasticu ulaska na tribinu kao VIP gosti. Pred ulazom su viđena brojna dobro znana lica iz nogometnog miljea cijele Slavonije i Baranje. Među njima i Mađar hrvatskog podrijetla Barnabas Stepanovich koji je dio igračke karijere proveo u Belišću iz kojeg je otišao u Rijeku pa i na Kantridi ostavio dubok trag igrama i golovima koje je postizao. (D. Ružić)

13.45 Stigli su sastavi. Kod Hajduka će po prvi put u službenoj utakmici na golu startati Danijel Subašić, a u prvih jedanaest je i 22-godišnji veznjak Ivan Ćalušić, dok Jan Mlakar ostaje na klupi.

image
Navijači Belišća
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Linker
16. travanj 2024 19:24