MATTHIAS HANGST Afp
KLASIK U MÜNCHENU

Francuska pobijedila Njemačku! Pobjednika presudio gaf, ali Mbappeove majstorije obilježile sudar divova

Okršaj nogometnih velesila s minimalnih je 1-0 pripao aktualnim svjetskim prvacima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. lipanj 2021. 22:55

FRANCUSKA - NJEMAČKA 1:0 (Hummels 20' a.g.)

FRANCUSKA (4-1-3-2): Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, Hernández – Kanté– Rabiot (od 90. Dembele), Pogba, Griezmann – Benzema (od 88. Tolisso), Mbappé. IZBORNIK: Didier Deschamps.

NJEMAČKA (3-4-3): Neuer – Ginter (od 87. Can), Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündoğan, Kroos, Gosens (od 88. Volland) – Havertz (od 74. Sane), Gnabry (od 74. Werner), Müller. IZBORNIK: Joachim Low.


Prvi derbi "skupine smrti" donio je probleme poraženoj Njemačkoj. Francuska je osvojila velike bodove u teškom dvoboju kojeg je odlučila nespretna pogreška, autogol Hummelsa.

Njemačka je više od 70 minuta bila u rezultatskom zaostatku, ali Hugo Lloris imao je tek jednu intervenciju na Allianz Areni i to puno govori o nemoći Elfa... Za poraz od Francuske Nijemci će se morati iskupiti u subotu kontra Portugala, ponovno na Allianz Areni. Francuska je neporažena i šestu uzastopnu utakmicu kontra Njemačke, zadnji poraz bilježe Tricolori još na SP u Brazilu prije sedam godina

Oprezno su krenuli veliki rivali. Klasično ispitivanje snaga, "ispipavanje" suparnika trajalo je sve do nespretnog autogola Hummelsa. Do kraja poluvremena Nijemci su više pritisnuli, imali su posjed i ukupnu statistiku, ali bez pravih prigoda koje bi Llorisa stavile na veliku kušnju. Njemačka je u prvom dijelu imala šest udaraca prema vratima, ali nijedan nije završio u okviru. Posjed je također bio na strani Elfa, međutim lopta je kružila oko kaznenog prostora Francuske, ali nije domaćin znao kako doći do ozbiljne prigode. Najbolju je imao Thomas Muller čiji je udarac glavom u 22. minuti otišao pored lijeve vratnice. Stvarali su igrači Joachima Lowa kontinuirani pritisak, ali jedini udarac u okvir vrata djelo je napadača s druge strane, Mbappea koji je tek malo jače zagrijao Neuera.

Francuzi su se nakon vodstva povukli u čvrsti obrambeni blok čekajući šansu da iz te "kućice" istrči brzi Mbappe. U dva navrata je krenuo hitrim korakom, ali ništa konkretnije nije učinio. Prilično prazno poluvrijeme reprezentacija od kojih se puno više očekivalo. Na startu drugog dijela umalo novi šok za Nijemce, Rabiot se probio po lijevoj strani, izmakao pažnji obrane Elfa, izašao pred Neuera i udarcem s osam metara iskosa pogodio desnu vratnicu. Mogao je Rabiot riješiti utakmicu, a promašajem je ostavio Nijemce u utakmici. Dvije minute kasnije Gnabry je zamalo kaznio neiskorištenu prigodu Rabiota, ali na ubačaj Gosensa s lijeve strane šutirao je preko vrata pogodivši tek vanjski dio mreže. Kao da je šansa Rabiota dodatno motivirala Nijemce, ali opet kada je Elf prebacio u višu brzinu, ukazala se bljeskom i Francuska. Postigli su pogodak koji je doduše opravdano poništen, premda je Mbappe već krenuo slaviti u 66. minuti. Međutim, čudi kako je nepotrebno dugo spuštenu zastavicu držao Del Cerrov pomoćnik. Mbappe je postigao prekrasan pogodak, "zaljuljao" je svog čuvara, precizno gađao i pogodio lijevi donji kut, ali tek onda je asistent podigao zastavicu označivši zaleđe.

Čekao je sudački pomoćnik, ali čekao je i Low na promjene, pa je prva osvježenja na travnjak poslao u 74. minuti podignuvši s klupe Wernera i Sanea ne bi došao do poravnanja. Ali, tri minute kasnije projurio Mbappe, ušao u kazneni prostor gdje je klizećim startom loptu odnio Hummels, a Del Cerro pokazao da nema prekršaja za kazneni udarac, premda se na snimci stekao dojam da je stoper Elfa skrivio jedanaesterac, međutim sudac nije konzultirao VAR tehnologiju. Ali, VAR je zbog zaleđa poništio još jedan pogodak Francuza, u 85. minuti je na asistenciju Mbappea iz klasične kontre zabio Benzema, ali nisu Nijemci morali krenuti s centra. Ali, nisu do kraja ni Francuzi što je još važnije.


KRAJ UTAKMICE!

90 + 4' Izlazi Rabiot, u igru će Dembele.

90' Igrat će se čak 6 minuta sudačke nadoknade.

88' Mijenjaju i Francuzi. Izlazi Benzema, a na teren će Tolisso.

87' Izlaze Ginter i Gosens, a ulaze Can i Volland

85' Ponovno poništen pogodak Francuza! Mbappe je uposlio Benzemu koji nije imao težak posao te je pogurao loptu u mrežu, no VAR kaže da je to bilo zaleđe!

78' Mbappe u velikoj prilici! Sjurio se munjevito Francuz, prestigao posljednjeg igrača njemačke obrane, nadoknadio pet metara zaostatka, osvojio loptu, no Hummels ipak izbija loptu i pritom ruši Mbappea. Francuzi se žale, izgledalo je to na prvu kao čisti jedanaesterac, no sudac Del Cerro samo odmahuje rukom.

image
Mats Hummels i Kylian Mbappe
MATTHIAS SCHRADER Afp

74' Prva izmjena na utakmici, zapravo odmah idu dvije. Izlaze Gnabry i Havertz, a ulaze Werner i Sane.

66' Poništen pogodak Francuza! Mbappe je malo požurio i svirano je zaleđe. Šteta, bila je to prekrasna akcija mladog Francuza koji se sjajno izborio za udarac pored nekoliko Nijemaca i udarcem u suprotni kut zatresao mrežu.

image
Kylian Mbappe
FRANCK FIFE Afp

60' Pavard je stradao u duelu s Gosensom i udario glavom o pod. Francuskom reprezentativcu curi krv iz nosa, no on ipak ostaje u igri.

image
Benjamin Pavard
ALEXANDER HASSENSTEIN Afp

54' Uzvraćaju Nijemci! Gnabry je dočekao ubačaj Gosensa, ali njegov pokušaj ide malo iznad grede!

52' Kakva šansa za Francusku! Moglo je to biti 2-0, ali Rabiot pogađa okvir gola!

46' Počelo je drugo poluvrijeme

KRAJ PRVOG POLUVREMENA! Nijemci imaju prednost u posjedu lopte 58% - 42%, no Francuzi su ti koji vode zahvaljujući autogolu Hummelsa iz 20' minute.

> Zanimljiv podatak: ovo je tek 12. utakmica na ovogodišnjem Euru, a već smo vidjeli tri autogola. Prije Hummelsa, svoje su mreže tresli Merih Demiral i Wojciech Szczesny. S tri autogola izjednačen je i rekord europskih prvenstava jer isti je broj zabilježen i na onom iz 2016. godine.

38' Prilika za Njemačku! Gnabry je uposlio Gundogana u šesnaestercu, ali on puca pored gola

36' Sjajan prodor Mbappea! Probio se po lijevoj strani, no dobro ga je ispratio Ginter koji odbija loptu u korner.

27' Novi pokušaj Kroosa iz slobodnog udarca, no još jednom je neprecizan. Lopta odlazi visoko iznad gola.

25' Slobodni udarac za Njemačku na 22-23 metra od gola. Izvođač je Toni Kroos, ali njegov pokušaj završava u živom zidu.

20' GOOOL! Francuska vodi 1:0! Hernandezov ubačaj s lijeve strane presjekao je Hummels i nesretno zakucao loptu u vlastitu mrežu. Neuer je bio nemoćan.

image
Mats Hummels
ALEXANDER HASSENSTEIN Afp

17' Prilika za Francusku! Puca Mbappe, opalio je s nekakvih 15-ak metara, no Neuer je spreman i njegov pokušaj odbija u korner.

16' Opasan izlazak Francuza, Pogba je visoko skočio i zahvatio loptu, ali puca glavom preko gola

7' Žuti karton za Kimmicha zbog prekršaja na Hernandezu

4' Hummels je pokušao glavom, ali nije bio dovoljno precizan i lopta odlazi preko gola

1' Počela je utakmica u Münchenu!


20.00 - Poznate su postave za derbi Eura između Francuske i Njemačke.

Linker
22. travanj 2024 12:36