ANDREW MILLIGAN/PA IMAGES/PROFIMEDIA Andrew Milligan/Pa Images/Profimedia
SJAJAN NASTUP U ŠKOTSKOJ

VIDEO: Hrabri Riječani napravili velik posao! Odbili napade, zabili gol, i love playoff na Rujevici

Rijeka je u Edinburghu u 3. pretkolu Konferencijske lige remizirala s Hibernianom 1:1
Piše: Dražen Antolić/Sportske novostiObjavljeno: 05. kolovoz 2021. 22:40

HIBERNIAN - RIJEKA 1:1 (Boyle 67' / Ampem 61')

HIBERNIAN: Macey - McGinn, Porteous, Hanlon, Stevenson - Magennis (od 81. Allan), Newell (od 81. Gogic), Doyle-Hayes, Murphy (od 63. Doidge) - Nisbet, Boyle (od 81. Mackay)

RIJEKA: Labrović - Tomečak, Escoval, Galović, H. Smolčić, Vukčević (od 80. Krešić) - Pavičić (od 90.+1. Obregon), Liber (od 63. Selahi) - Ampem (od 63. Murić), Abass, Drmić (od 90.+1. Lepinjica)

Edinburgh - stadion Easter Road. Gledatelja: 6.000. Sudac: Juan Martinez Munuera (Španjolska)


Rijeka ima povoljno polazište za uzvrat na Rujevici nakon 1:1 u Edinburghu, ali morat će za tjedan dana odigrati bolju utakmicu kako bi se probila do završnog pretkola Konferencijske lige. Bijeli s Kvarnera i Hibernian odigrali su ravnopravnu utakmicu u kojoj je svatko imao svoja bolja razdoblja, ali Tomićevoj momčadi nedostajalo je više ofenzivne konkretnosti i raspoloženiji Drmić i Abass koji su ostali jedva primijećeni.

Prince Ampem bio je najopasniji, no vodstvo njegovim golom trajalo je samo šest minuta, a čim je zabio trener ga je izvadio iz igre. Na kraju je Nediljko Labrović, koji je bio tragičar ogleda s Dinamom postao junak završnice jer u trećoj minuti sudačke nadoknade obranio je šut Mackaya koji je izašao s njima jedan na jedan i spasio remi.

Rijeka je od početka bila odlučna, ambiciozna, dobrim dijelom susreta dominirala pokazujući se kao kvalitetnija momčad, ali bliži pogotku u prvom dijelu bio je Hibernian. U 43. minuti lijevi branič Stevenson raspalio je po lopti i pogodio Labrovićevu lijevu vratnicu nakon brze akcije. Imali su Riječani u tom času sreće…

Goran Tomić ponovio je formaciju 5-4-1 u kojoj je igrao i derbi s Dinamom, no ponudio ju je u ofenzivnijem ruhu jer u sredini nije bio defenzivac Lepinjica nego Ampem. Hibernian je gradio akcije kroz pas, nije to bilo tipično škotsko nabijanje lopte, no "udario“ je na Rijekinu lijevu stranu i po njoj najviše prijetio.

Prvi konkretan posao napravio je Tomečak u 13. minuti, ali je nakon intervencije golmana bio samo korner. Novu akciju vrijednu spomena Rijeka je kreirala u 28. minuti, nakon duže kombinacije Vukčević je tražio Ampema ispred kojeg je obrana spasila vrata domaćina. Minuti kasnije Ampem, kojeg je bio pun teren, okušao je ljevicu iz daljine, no nije pogodio okvir vrata. Vukčević se sam našao u šansi, ali Macey mu je obranio udarac u 35. minuti. Ovaj put Ampem je dao pas.

image
SOFASCORE Sofascore

Domaćini su "kopali“, borili se i nisu bili neopasni. U 25. minuti Murphy je pucao, obranio Labrović, a centarfor škotski reprezentativac Kevin Nisbet imao je pravu šansu u 30. minuti nakon još jednog proboja po desnoj strani. Nije dobro zahvatio loptu.

Hibernian je bolje ušao u drugo poluvrijeme, držao loptu i često dolazio pred Rijekina vrata, ali baš kad su domaći navijači pljeskom odavali počast velikom fanu njihove kluba Davidu Gardineru, treneru mlađih kategorija, koji je preminuo nakon teške bolesti, Prince Ampem je skočio na centaršut Vukčevića i doveo Rijeku u vodstvo. Kratko je trajala prednost jer u 67. minuti je Martin Boyle, nakon kornera i dva prethodna skoka njegovih kolega, nogom iz blizine poravnao rezultat.

Robert Murić ušao je umjesto Ampema i u 77. minuti zaprijetio s ruba kaznenog prostora. U završnici je Jack Ross uveo nove napadače, izvukao je i Kevina Nisbeta od kojeg je više očekivao, ali je bio dobro čuvan od Rijekine obrane. Ipak je on najveća zvijezda kluba, a nije se iskazao.

Bijeli imaju sve u svojim rukama, vidjelo je da posjeduju raznovrnija rješenja od Hiberniana koji je srčan, međutim i tehnički limitiran. Ipak, uzvart će biti zanimljiv i trebat će Tomićevoj momčadi efekt Rujevici, dakle jaka podrška s tribina.


KRAJ UTAKMICE!

90'+3' - ČISTI ZICER SADA BRANI LABROVIĆ! Mackay je izbio sam pred vratara Rijeke i u situaciji 'jedan na jedan' brani to Nediljko Labrović! Fantastična obrana i fantastičan večerašnji nastup 21-godišnjeg vratara...

90'+1' - Taktičke zamjene na kraju. Izlaze Drmić i Pavičić, u igru će Lepinjica i Obregon.

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

84' - Isprobao je i Abass svoj udarac! Opalio je ljevicom iz daljine i prošlo je to vrlo blizu gola...

82' - Samo minutu nakon ulaska Daniel Mackay dobiva žuti karton.

81' - Trener Hiberniana Jack Ross odgovara trostrukom zamjenom. Izlaze Newell, Boyle i Magennis, u igri su Gogic, Mackay i Allan.

80' - Andrija Vukčević napušta igru, zamijenit će ga - i to s posebnom zaštitnom maskom na licu - Anton Krešić.

77' - Šansa za Rijeku! Murić se aktivirao i lijepo zaprijetio s ruba šesnaesterca. Gađao je suprotan kut, no prolazi to malo pored gola...

70' - Stevenson je prvi igrač Hiberniana sa žutim kartonom.

69' - Abass ruši Boylea pa i on dobiva žuti karton.

67' - GOL! Labrović brani Newellov udarac glavom, ali na odbijanac dolazi Boyle, nitko ga nije zatvorio i ekspresno izjednačava Hibernian.

GOL ZA 1:1:

66' - Žuti karton, uz kapetana Smolčića, sada ima i Andrija Vukčević.

63' - Dvostruku promjenu radi Goran Tomić. Izvadio je Adriana Libera te strijelca i najraspoloženijeg igrača Princea Ampema, a ušli su Lindon Selahi i Robert Murić. Kod Hiberniana je izašao Jamie Murphy, zamijenit će ga Christian Doidge.

image
ANDREW MILLIGAN/PA IMAGES/PROFIMEDIA Andrew Milligan/Pa Images/Profimedia

61' - GOOOL! Mala škola nogometa... Vukčević bježi svom čuvaru i centrira s lijevog boka, a Prince Ampem samo se naklonio i zabio svoj drugi gol u dresu Rijeke! 1:0 vode Riječani u Edinburghu!

GOL ZA 0:1:

57' - Skočili su svi Škoti i tražili najstrožu kaznu! Izgledalo je kao da je Smolčić uklizavanjem zaustavio Boylea, no ponovljena snimka pokazala je da je napadač Hiberniana već počeo 'tonuti' i prije kontakta s kapetanom Rijeke. Ispravna odluka španjolskog suca Juana Martineza Munuere.

53' - Uspavanku na Easter Roadu prekinuo je Murphy dalekometnim udarcem koji je odsjeo na tribini. Barem za statistiku.

46' - Vraćamo se u Edinburgh. Nema promjena u sastavima, Tomić je procijenio da njegova momčad sasvim solidno parira Škotima...

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Izvrsno se drže Riječani na Easter Roadu, iako je u nekoliko navrata spašavao sjajni Labrović koji je najzaslužniji što je mreža Rijeke ostala netaknuta. Najraspoloženiji je svakako Prince Ampem, pokazao nam je široku paletu poteza i veliku volju za igrom.

image
ANDREW MILLIGAN/PA IMAGES/PROFIMEDIA Andrew Milligan/Pa Images/Profimedia

45' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

44' - Žuti karton dobio je kapetan Rijeke Hrvoje Smolčić.

43' - TRESE SE VRATNICA! Stevenson se ubacio iz drugog plana i uzdrmao suprotnu vratnicu... odbilo se to natrag u šesnaesterac i prava je sreća da ondje nije bilo nikog od Škota.

41' - Novi kreativan potez Princea Ampema! 'Špicom' je španerski prebacio cijelu škotsku obranu i uposlio Drmića, nažalost bio je u zaleđu napadač Rijeke...

35' - Kakav potez Ampema! Prošetao se kroz škotsku obranu i podvalio za Vukčevića koji gađa u padu iz mrtvoga kuta pa je to lako zatvorio Macey... ali fantastično večeras djeluje Prince Ampem!

31' - I opet prijeti Boyle, probio je desni bok i pronašao Nisbeta na vrhu šesnaesterca, a njegov šut po sredini 'usisava' izvrsni Labrović.

image
ANDREW MILLIGAN/PA IMAGES/PROFIMEDIA Andrew Milligan/Pa Images/Profimedia

29' - Prince Ampem pokazuje snažnu želju za pogotkom... aktivan je, ima ga posvuda po terenu, već je nekoliko puta pobjegao obrani domaćih i napravio presing, a sada je iz daljine potegao ljevicom, nažalost - samo preko gola.

24' - Strašna šansa za Hibernian! Boyle je silovito šutirao nakon povratne McGinna, a Labrović to fantastično brani!

20' - Tvrda i teška utakmica na Easter Roadu. Gledamo puno kombinatorike s mnoštvom sitnih prekršaja. No, nećemo inzistirati na nogometnoj ljepoti i atrakciji, bit će dovoljno vidjeti loptu u mreži škotske momčadi...

13' - Tomečak je zaprijetio s desne strane i izborio korner.

10' - Bez većih prigoda u dosadašnjem tijeku susreta.

image
ANDREW MILLIGAN/PA IMAGES/PROFIMEDIA Andrew Milligan/Pa Images/Profimedia

8' - Došlo je do gadnog sudara glavama Labrovića i Hanlona! Nadajmo se da će sve biti u redu... Dobro je, Labrović je prošao 'samo' s povezom na glavi. Ležao je jedno vrijeme i Vukčević, no i s njim je sve u redu.

1' - Počeo je veliki okršaj u Škotskoj. Sretno, Rijeka!!!


20.10 Tomić odbio komentirati poraz PAOK-a

Rijeka bi prolaskom u četvrto pretkolo Konferencijske lige igrala protiv boljeg iz susreta Bohemiana i PAOK-a. Oni su svoj prvi ogled u Irskoj već imali. Bohemian je pobijedio 2:1, vodio je i 2:0, da bi Nelson Oliveira u 77. smanjio rezultat. Rijekin trener nije htio komentirati takav ishod:
- Vidio sam rezultat, ali samo to. Ništa drugo ne mogu reći. Oni nam sada nisu važni, samo Hibernian - rekao je Tomić.

19.55 Brojimo sitno do starta u Škotskoj.

19.50 Ako vas možda zanima prigodna brošura koju su Škoti priredili za večerašnji susret, kao i to kako su predstavili Rijeku, možete to provjeriti u nastavku:

19.45 Evo i nešto fotografija s jučerašnjeg treninga Riječana na Easter Roadu.

image
NK RIJEKA

image
NK RIJEKA

image
NK RIJEKA

image
NK RIJEKA

19.40 Istovremeno, Osijek gostuje kod CSKA u bugarskoj prijestolnici. Opširnije o toj utakmici pročitajte OVDJE.

19.35 Stigli su početni sastavi za dvoboj. Rijeka nema previše izmjena u odnosu na najavljenu postavu, prednost je ispred Velkovskog na mjestu središnjeg stopera dobio Galović.


Linker
16. travanj 2024 14:04