PAUL ELLIS Afp
EUROCAST #11

Video: ‘Ne znam je li netko na Euru pokazao manje od nas, stvarno smo na dnu. A Petković mora igrati‘

U novom izdanju Eurocasta pričali smo o najavljenim promjenama za utakmicu sa Škotskom
Piše: SNObjavljeno: 21. lipanj 2021. 09:40

Bliži se kraj natjecanja po skupinama na Europskom prvenstvu. Ostala su još tri dana prije nego doznamo sve reprezentacije koje će igrati u osmini finala. Jučer smo vidjeli kako se rasplela situacija u grupi A, danas su na redu grupe B i C, a nas najviše zanima što će se dogoditi sutra u našoj grupi D.

Svi već znamo kako Hrvatska mora pobijediti Škotsku kako bi izborila nastavak natjecanja i isprala gorak okus kojeg imamo u ustima nakon prve dvije utakmice. Jučer se ugasila teoretska mogućnost da u osminu finala Hrvatska prođe i s remijem protiv Škotske, odnosno samo s dva osvojena boda.

Izbornik Zlatko Dalić je za sutrašnju utakmicu najavio nove promjene u sastavu, a u današnjem Eurocastu pričali smo upravo o promjenama, odnosno koliko one utječu na psihu i formu igrača. Bruno Petković je u najavama Eura bio apostrofiran kao sigurni član prve postave, a onda je u obje utakmice bio na klupi. Isto vrijedi i za Nikolu Vlašića dok je Marcelo Brozović nakon odlične sezone ostao na klupi na utakmici protiv Češke.

Sve te slučajeve, kao i druge situacije u redovima Vatrenih, komentirali smo s našim gostom, nogometnim trenerom Ivicom Landekom. Tema su bili i raspleti u grupama B i C u kojima su Nizozemska i Belgija osigurale prolazak u osminu finala, ali će se bitke voditi za ostala mjesta koje vode među 16 najboljih.


Petković je startao na klupi, je li to logično s obzirom na najave uoči Eura ili se radi o neobičnoj situaciji?

"Sigurno da je to neobična situacija. Stavite se u glavu Petkovića koji je bio najavljivan, gdje prolazi kroz takvo stanje... Sigurno da nije u međuvremenu zaboravio igrati nogomet. Je li se nešto možda dogodilo na pripremama? Ako je bio najavljivan, da bi bio pravi, trebalo mu je dati povjerenje. Pogotovo ako je taj od kojeg bi reprezentacija imala korist. Trebalo se stati iza toga, ako je bio najavljivan, po meni je trebalo krenuti s tim sastavom. Ali ponavljam, je li došlo do manjih ozljeda, radi li se o pripremljenosti... To ne znamo", smatra nogometni trener Ivica Landeka.

Taktika za Škotsku?

"Trebamo ogromnu energiju. Treba zatvoriti dobre škotske strane i mi moramo biti ti koji će voditi igru te imati kontrolu. Posjed lopte mora biti naš. Mi volimo igrati na posjed, možda imamo i najbolji vezni red na Euru. Po meni se tu najviše radi o energiji, o psihološkom faktoru", dodao je Landeka.

Izjave izbornika - naglasio je da su neki igrači možda umorni? Je li nestalo te kohezije?

"Po meni izbornik Dalić treba biti oprezniji s izjavama. Te izjave se prenose na igrače. Ako kažemo igraču da nije spreman, normalno je da će se i osjećati tako. Ako kažemo da nisu poštivali dogovor koji je postojao prije utakmice, onda se to može krivo protumačiti u javnosti kao da igrači ne slijede izbornika. Ali vjerujem da oni stoje iza izbornika i da ga sigurno slijede", smatra Landeka.

S kakvom postavom treba ići na Škote?

"Mislim da Petković apsolutno mora startati. Probali smo dvaput s Rebićem i nije išlo. Moramo prebaciti težište na škotsku polovicu, držati loptu i stisnuti ih. Ja bih igrao s 4-2-3-1. Ivanušec, Vlašić, Perišić - linija iza Petkovića. Ovo drugo se zna. Možemo mi to, ali ako pogledamo ovo što smo dosad igrali... Ne znam je li netko na Euru pokazao manje od nas. Stvarno smo na dnu. Turska je isto podbacila, ali mi igramo sporo, ne pokazujemo energiju, ne pokazujemo sposobnost da ubacimo u višu brzinu. To je stvarno razočaravajuće", komentirao je glavni urednik Sportskih novosti Robert Šola.

Linker
16. travanj 2024 06:17