JOSKO PONOS/CROPIX
OPROŠTAJ OD EUROPE

VIDEO: Šok u Kazahstanu, debakl Hajduka! Tobol u 118. dokrajčio Bijele

Nogometaši Hajduka nisu uspjeli obraniti prednost iz Splita, Tobol ide u treće pretkolo...
Piše: Jurica Radić, SNObjavljeno: 29. srpanj 2021. 19:32

TOBOL - HAJDUK 4:1 (Jovančić 56', Sergejev 61', 67', Tagibergen 118' / Sahiti 90 + 4')

KOSTANAJ – Centralni stadion. Gledatelja 4000.

Sudac: Vladimir Moskalev. Pomoćnici: Mojsakin i Usačev. Četvrti sudac: Kukuljak. Delegat: Danilčenko (svi Ukrajina).

TOBOL: Mokin - Malij, Maroškin, Amanović - Kairov, Mužikov (od 88. Nurgalijev), Jovančić (od 108. Žarinbetov), Valiullin - Tošić (od 75. Toni Silva), Sergejev (od 99. Lobjanidze), Brigido (od 87. Tagibergen). Trener: Aleksander Moskaljenko.

HAJDUK: Kalinić - Lovrencsics, Vušković (od 83. Dimitrov), Simić, Čolina (od 83. Dolček) - Jairo (od 68. Biuk), Vuković, Krovinović (od 112. Atanasov), Sahiti - Mlakar (od 83. Diamantakos), Ljubičić (od 61. Elez). Trener: Jens Gustafsson.

Žuti kartoni: Vušković (14 - preoštar start), Kairov (31- prekršaj s leđa), Jovančić (37 - nesportsko ponašanje), Valiulin (81 - preoštar start), Simić (94 - preoštar start).

Igrač utakmice: Igor Sergejev.


Udramatičnoj utakmici u kazahstanskom Kostanaju Hajduk se bez Marka Livaje oprostio od Europe. U 118. minuti utakmice pogodio je Aškak Tagibergen i odveo Tobol u 3. pretkolo Konferencijske lige. Težak potop doživjeli su Bijeli...

Emir Sahiti zaledio je tribine stadiona u Kostanaju, a navijačima Hajduka vratio nadu u prolaz odvevši utakmicu u produžetke. Tobol je već slavio prolaz kada je Sahiti u četvrtoj minuti sudačke nadoknade pogodio mrežu Mokina za 1:3. Kazahstanci su torpedirali Bijele s tri pogotka u razdoblju od 11 minuta, od 56. do 67. minute, a da nesreća bude potpuna, u 70. minuti je vratar Mokin obranio kazneni udarac Filipu Krovinoviću koji je mogao vratiti Bijele u život. Toliko se peha i promašaja skupilo da je uistinu izgledalo da Hajduku nema spasa, ali ukazao se Sahiti za produžetak. A tako je sve idealno izgledalo nakon 0:0 nakon prvih 45 minuta.

POGODAK TOBOLA ZA 1:0 POGLEDAJTE OVDJE

U prvom dijelu Hajduk je smireno kontrolirao obostrano opreznu utakmicu. Bez većih poteškoća Bijeli su s “nulom” otišli na odmor, ali treba dodati da nije ni Tobol uzeo previše rizika. Očekivalo se da će kazahstanska momčad jurnuti po što brži pogodak, kako bi do poluvremena barem prepolovili zaostatak, ali skromno je izdanje prikazao Tobol u prvom dijelu premda je trener bitno promiješao sastav.

POGODAK TOBOLA ZA 2:0 POGLEDAJTE OVDJE

Očito nezadovoljan splitskim izdanjem promijenio je Moskaljenko napadački tercet i tandem veznjaka. Umjesto Silve, Nikolića i Nurgalijeva, u Kostanaju je povjerenje u špici poklonio Tošiću, Sergejevu i Portugalcu Brigidu, trojici koji su se tijekom prvenstva priključili ekipi Tobola. U sredini je procijenio da su Mužikov i Jovančić bolji od Žarinbetova i Tagibergena koji je na Poljudu izgubio loptu za prvi pogodak.

Tri gola od 56. do 67.

Agresivnije su krenuli Kazahstanci s novom postavom, ali ipak je prvu veliku priliku imao Hajduk. U 8. minuti na centaršut Lovrencsicsa, sa šest metara je Mlakar glavom pucao pored vratiju. Mogao je puno bolje reagirati.

POGODAK TOBOLA ZA 3:0 POGLEDAJTE OVDJE

Ponovno je Lovrencsics u 18. minuti priredio šansu, ubacio je na šest metara gdje je ovog puta Ljubičić loše primio loptu, pa nije uspio ni zapucati prema vratima Mokina. Ali, je zato šutirao Sergejev, i to jako opasno u 22. minuti. Dobio je loptu na 13 metara iskosa s lijeve strane, gađao suprotni, lijevi kut i lopta je prohujala pored Kalinićeve vratnice. Bio je to jedini ozbiljniji pokušaj Tobola, a Hajduk je novu priliku imao preko Sahitija u 38. minuti.

POGODAK HAJDUKA ZA 3:1 POGLEDAJTE OVDJE

Ponovno je sve “zakuhao” Gergo Lovrencsics na desnoj strani, ubačajem pronašao Sahitija koji je s 10 metara iskosa gađao lijevi kut, ali je pogodio tek reklame iza gola Tobola. Minutu kasnije Tošić je podigao gledatelje na noge, pobjegao je obrani Bijelih, ušao u kazneni prostor, ali se previše zaigrao izašavši s loptom izvan travnjaka ne zapucavši prema Kaliniću.

Ušao i nezaliječeni Biuk

Krajem poluvremena počela je padati noć na kazahstansku ravnicu, upalili su se reflektori i utakmica je u nastavku dobila epitet “noćna”. U novim uvjetima Tobol je mogao zaprijetiti u 48. minuti, ali skinuo je Vušković loptu s noge usamljenom Sergejevu ispred vrata Hajduka. Bila je to naznaka kazahstanskog tajfuna koji je pomeo Bijele. Od 56. do 67. minute tri su lopte uputili igrači Tobola prema vratima i sve tri su završile u mreži za golemih i šokantnih 3:0. Gustafsson je tada promijenio sustav, uveo i trećeg stopera, prešao na 3-5-2. Uveo je i nezaliječenog Stipu Biuka, ali ništa nije pomoglo do pretposljednje minute sučeva dodatka i preciznog udarca Sahitija koji je utišao tribine u Kostanaju.

SVE POGOTKE POGLEDAJTE OVDJE

U produžetak je Tobol ušao bez najjačih aduta, Moskaljenko je već zamijenio Sergejeva, Tošića, Mužikova i Brigida, pa su dodatno vrijeme igrali uglavnom prvotimci iz splitske utakmice. I uspjeli su...

Za kraj i podatak da je kapacitet stadiona bio ispunjen barem polovično, što sugerira 4000 gledatelja, iako je u službenoj prodaji bilo tek 1600 ulaznica.

image
Grafika za SN: SofaScore
SofaScore


KRAJ UTAKMICE! HAJDUK SE OPROSTIO OD EUROPE...

118' GOOOL! Tobol vodi 4:1! Strijelac je Tagibergen koji je zabio s nekakvih 20-ak metara.

112' Opreznije se igra i u drugom produžetku. Igra se uglavnom odvija na sredini terene, a obje momčadi izgledaju više fokusirane na obrambene, a ne napadačke zadatke.

107' Neugodna i oštra lopta Dolčeka, ali vratar Tobola na vrijeme izlazi i kupi to ispred napadača Hajduka.

106' Nastavlja se utakmica u Kostanaju!

KRAJ PRVOG PRODUŽETKA!

102' Dobar pokušaj Biuka, ušao je u šesnaesterac, gađao suprotni kut, ali nije bio precizan.

100' Igra se puno mirnije, obje su momčadi opreznije i situacija na terenu nije nimalo slična ono ludoj završnici regularnog dijela.

91' Počeo je prvi produžetak!

IGRAT ĆE SE PRODUŽECI!

90 + 4' GOOOL! Hajduk se spašava u posljednjim sekundama, Sahiti zabija za produžetke! Velika gužva nastala je pred golom Tobola, lopta nekako dolazi do Sahitija koji zabija sa 17-18 metara. Kakva utakmica! Pogodak pogledajte OVDJE.

89' Hajduk pokušava, napada, ali brane se domaćini. Dimitrios Diamantakos je sada pokušao glavom, ali nedovoljno precizno.

83' Tri izmjene u redovima Hajduka. Mlakar, Čolina i Vušković izlaze, a priliku će dobiti Diamantakos, Dolček i Dimitrov.

80' Žuti karton za Valiulina.

70' NIŠTA OD POGOTKA! Krovinović je promašio ili bolje rečeno, Mokin je obranio njegov udarac s bijele točke!

69' Jedanaesterac za Hajduk! Sahiti je srušen u šesnaestercu, sudac je odmah pokazao na bijelu točku.

68' Izašao je Jairo, a na teren će Biuk.

67' GOOOL! 3-0 za Tobol, ponovno je zabio Sergejev, ovoga puta glavom nakon odličnog ubačaja! Pogodak pogledajte OVDJE.

61' Izašao je Ljubičić, ušao Elez.

61' GOOOL! Novi pogodak Tobola! Uzdrmani Splićani primili su još jedan gol, Sergejev je dočekao loptu koja je prošla obranu i sigurno je s nekakvih 8-9 metara poslao iza Kalinićevih leđa. Pogodak pogledajte OVDJE.

56' GOOOL! Tobol je poveo i prepolovio prednost Hajduka! Kazahstanci su sada uz puno sreće zatresli mrežu. Pucao je Jovančić s nekakvih 25 metara, a lopta na putu prema Kaliniću pogađa jednog igrača Hajduka, mijenja smjer i ulazi u mrežu. Pogodak pogledajte OVDJE.

55' Sahiti pada u šesnaestercu. Pogledavaju igrači Hajduka suca, no on odmahuje rukom i pokazuje da nema govora o najstrožoj kazni.

48' Opasno su sada domaćini ušli u šesnaesterac Bijelih. Sergejev je umalo došao u izglednu priliku, ali u posljednji trenutak sjajno reagira Mlakar i skida loptu s noge igrača Tobola.

46' Počelo je drugo poluvrijeme!

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45' Udarac iz kuta za Tobol. Bio je to dobar ubačaj, Maročkin je visoko skočio, pucao i poslao loptu preko gola.

38' Kakva prilika za Bijele! Izašao je Hajduk pred gol Tobola, jedna ubačena lopta Lovrencsicsa pronašla je Sahitija koji s lijeve strane puca u daljni kut, ali njegov pokušaj odlazi malo pored gola. Da je ušlo, bio bi to fantastičan pogodak.

37' Drugi žuti karton za Tobol. Jovančić je prežestoko reagirao na odluku suca.

36' Sada gledamo jedan period u kojem nema nekakvih posebnih uzbuđenja. Igra se uglavnom odvija na sredini terena.

31' Prvi žuti karton za domaćine. Kairov je napravio čist prekršaj.

28' Spomenimo da su nakon početne kontrole domaćina Bijeli sve češće u posjedu lopte koji je trenutno izjednačen 50% - 50%.

22' Opasan napad Tobola, ovo je bilo blizu! Sreća za Hajduk, pokušaj Sergejeva iskosa s lijeve strane prohujao je nekoliko centimetara pored vratnice.

18' Nastala je gužva u šesnaestercu Tobola. Jedan je ubačaj sada išao prema Ljubičiću, ali oko njega je bilo previše domaćih igrača koji su uspjeli na vrijeme otkloniti opasnost.

14' Žuti karton za Vuškovića. Bio je neoprezan u skoku i sudac je procijenio da se radi o prekršaju vrijednom kartona.

9' Hajduku prva velika prilika! Sjajna akcija Splićana - Lovrencsics je ubacio s desne strane, pronašao Mlakara na drugoj stativi, no pokušaj glavom napadača Bijelih ipak nije bio dovoljno precizan i lopta odlazi preko gola!

7' Oprezan početak s obje strane. Kazahstanci su ti koji kontroliraju događanja na terenu. Lopta je uglavnom u njihovim nogama, no ozbiljnijih prilika još uvijek nema.

1' Počela je utakmica u Kostanaju! Hajduk je u prvom susretu slavio s 2:0.

image
SN, Jurica Radić


>>> JEDNO IZNENAĐENJE U PRVIH 11 HAJDUKA Josip Elez propustio je utakmicu sa Osijekom, ali nije se ni u Kostanaju našao u prvom sastavu, već počinje s klupe.

Elez je igrao u dva početna susreta, u remiju sa Lokomotivom, kasnije i u dvoboju sa Tobolom na Poljudu. Međutim, od tada ga Gustafsson drži izvan startne jedanaestorice, premda je Elez ovog ljeta stigao na Poljud kao veliko pojačan je u stoperskoj liniji.

Izostavljanje Eleza je jedino iznenađenje u početnom sastavu u kojem je Jairo dobio priliku zaigrati od prve minute. Premijerno ove sezone, a zadnji put je igrao u početnoj postavi još krajem travnja, u derbiju s Dinamom. Tada je Brazilac igrao dva susreta zaredom na desnom beku, ali kasnije je ponovno sjeo na klupu i kod Tramezzanije tako završio sezonu. Kod Gustafssona je dobro krenuo na pripremama, brzo je dobio status "prve pričuve", igrača koji svaku utakmicu ulazi s klupe. Stipe Biuk očekivano je ostao u pričuvi za uzvrat u Kazahstanu. Na put je Biuk i krenuo u statusu "igra samo ako bude potrebno".

Linker
13. travanj 2024 15:20