NATAŠA BAN TOSKIĆ

‘Ministar Beroš svojim opetovanim prozivanjima vrijeđa i omalovažava obiteljske liječnike‘

‘Ako iz cijele Hrvatske stiže jednaka vrsta pritužbi, da liječni nisu dostupni, logično mi je da se tu radi o jednom problemu sustava‘
Nataša Ban Toskić
 Damir Krajac/Cropix

Gostujući u Dnevniku N1 televizije, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić rekla je da KoHOM nikada niti u jednom priopćenju nije odbio raditi ono što je obiteljskim liječnicima naloženo da rade već da su liječnici obiteljske medicine argumentirano ukazivali na moguće probleme.

"Liječnici obiteljske medicine više puta su prozvani od ministra da odbijaju raditi i da ne rade svoj posao tvrdi. Ponovno sam neugodno iznenađena da (ministar zdravstva Vili Beroš) kontinuirano proziva jedan cijeli segment zdravstvene zaštite i to na način koji vrijeđa i omalovažava obiteljske liječnike", rekla je Ban Toskić za N1 televizije.

Osvrnula se i na pritužbe koje se odnose na liječnike obiteljske medicine, ističući da je problem u samom zdravstvenom sustavu.

"Nemam ništa protiv da ministar pokaže pritužbe. Ako iz cijele Hrvatske stiže jednaka vrsta pritužbi, a to je da liječnici nisu dovoljno dostupni i da ih se najviše telefonom ne može dobiti, logično mi je da se tu radi o jednom problemu sustava. Liječnici su toliko puno opterećeni novim zadacima, a naročito nabujalom administracijom i telefonskim pozivanjem kontakata oboljelih, davanjem savjeta, uputstava. Nemojmo zaboraviti da je uslijed cijele ove zdravstvene katastrofe implementirano i e-upućivanje. Prvo bih pomislila da je problem organizacijske prirode i da nema dovoljno liječnika da ispune sve te zahtjeve", poručila je Ban Toskić.

Odgovorila je i na pitanje trebaju li liječnici sami propisivati samoizolaciju pacijentima bez pozitivnog testa na koronavirus.

"Prema posljednjim napucima koji su došli iz Kriznog stožera, da. To je naš posao i obveza, i to i sada radimo. Vjerujem da svaki liječnik temeljem kliničke procjene donosi odluku tko je, a tko nije za samoizolaciju i za testiranje. Mislim da bi čak i bilo poželjno da liječnici svim svojim pozitivnim pacijentima daju savjet da popišu sve osobe s kojima su bili u bliskom kontaktu dva dana prije pojave prvih simptoma i da ih o tome sami obavijeste. I pacijenti i građani imaju i osobnu odgovornost i dio tereta moraju i sami prihvatiti", zaključila je Ban Toskić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:50