Pep Guardiola i Raheem Sterling

 JOSE COELHO Afp
PRVI POSAO NOVOG VLASNIKA

Gotovo je, engleska zvijezda prelazi u redove velikog rivala! Za ‘izdajnikom‘ nitko u Cityju neće zaplakati

Htjeli su dovesti zvijezdu Leeds Uniteda, završilo je potpisom ugovora sa sjajnim napadačem.
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 07. srpanj 2022. 11:56

Raheem Sterling postat će prvi veliki transfer novog vlasnika Chelseaja Todda Boehlyja nakon što je engleski reprezentativac dogovorio osobne uvjete prelaska s klubom sa Stamford Bridgea, dok će blagajna Manchester Cityja biti punija za oko 50 milijuna eura. Sterling je tako nakon Brazilca Gabriela Jesusa, koji je prešao u Arsenal, postao drugi istaknuti ofenzivac Građana koji ovoga ljeta napušta Etihad za praktički istu svotu i iz istog razloga.

Osim što se očito zaželio novog izazova u već sada izrazito uspješnoj karijeri nakon sedam godina provedenih na Etihadu, ovaj 27-godišnji engleski reprezentativac ne želi ništa prepustiti slučaju nešto više od četiri mjeseca prije početka Svjetskog prvenstva u Kataru. Naime, Sterling želi igrati konstantno i imati jednu od najvažnijih uloga u momčadi za koju nastupa, a nakon što je poslije razgovora s menadžerom Chelseaja Thomasom Tuchelom dobio očito i više nego dovoljne garancije da će se na Stamford Bridgeu, ako ga zaobiđu ozljede, upravo to i dogoditi, vrhunski napadač odlučio se za povratak u britansku prijestolnicu.

image

Raheem Sterling

JOSE BRETON Nurphoto Via Afp

Prilagodba na novu sredinu ne bi trebala biti preveliki problem s obzirom na to da se Sterling vraća u vrlo poznato okruženje. Naime, iako je rođen na Jamajci, brzonogi napadač je na početku karijere u mlađim kategorijama sedam godina proveo u dresu londonskog drugoligaša Queens Park Rangersa prije nego što je 2012. godine stigao na Anfield Road i u Liverpoolu pokazao svu raskoš svog talenta. No, iz Liverpoola je Sterling 2015. u Manchester City otišao kao izdajnik za navijače Redsa nakon što s Liverpoolom nije želio potpisati novi ugovor.

Kako god bilo, Raheem Sterling ostat će u novijoj i trofejnoj povijesti kluba iz plavog dijela Manchestera apsolutno jedan od najuspješnijih i najtrofejnijih igrača, iako niti sedam godina uz 10 osvojenih trofeja, te 131 postignuti pogodak uz 94 asistencije u svim natjecanjima u 337 nastupa za Manchester City ipak nisu bili dovoljni da kod navijača engleskog prvaka Sterling zasluži poseban status. Bez obzira na to što nitko iz Manchester Cityja nije tjerao Sterlinga na promjenu sredine (imao je još godinu dana ugovora s Građanima), nedavni dolazak Erlinga Haalanda na Etihad bio je zapravo znak za engleskog majstora da je vrijeme za oproštaj s Manchesterom.

U prošloj sezoni Sterling je u samo 9 od 47 susreta u kojima je nastupio za Manchester City bio glavni napadač, uz činjenicu da je za Sterlingove standarde samo 23 premierligaška susreta započeo u prvoj jedanaestorici Guardioline momčadi. U konačnici, Manchester City će možda zaraditi čak i manje novca nego kada je Sterlinga kupio iz Liverpoola za 63 milijuna eura, no to u cijeloj priči nije niti presudno. Samo su Lionel Messi i Sergio Agüero postigli više golova od Sterlinga od igrača koje je trenirao Josep Guardiola u svojoj karijeri, uz najviše odigranih utakmica, no iako je katalonski stručnjak u više navrata apostrofirao kako je Sterling iznimno važan igrač za njegovu momčad i bez obzira na spomenutu statistiku, brojne trofeje i pogotke na kontu, dojam je da će malotko za njim "pustiti suzu" na Etihadu, ali i obrnuto.

image

Raheem Sterling

OLI SCARFF Afp

Nakon što je Chelsea nedavno Romelua Lukakua vratio na posudbu u milanski Inter, dolazak Sterlinga na Stamford Bridge postao je za Londončane posao od krucijalne važnosti, posebno zbog činjenice da se potpuno zakomplicirao transfer najboljeg igrača Leeds Uniteda Raphinhe, koji se u jednom trenutku činio kao riješena stvar. Chelsea i Leeds dogovorili su sve detalje transfera vrijednog oko 65 milijuna eura, no brazilski reprezentativac malo je reći živcira oba kluba, jer uporno želi u Barcelonu, koja, pak, nema dovoljno novca da ga kupi. No, ako je Raphinha sve dalje od Londona, kada je Sterling u pitanju nikakvih problema neće biti s obzirom na to da se čeka još samo službena potvrda ovog transfera.

Raheem Sterling je za reprezentaciju Engleske do sada upisao 77 nastupa uz 19 pogodaka i na prošlom Europskom prvenstvu bio je možda i najbolji igrač Tri lava na putu do finala. Englezi se nadaju da je upravo dolazak Sterlinga u Chelsea ključan da se sličan scenarij ponovi na Svjetskom prvenstvu u Kataru ove zime.

REAKCIJE: Idealan trenutak za rastanak

Mediji bliski Manchester Cityju odlazak Raheema Sterlinga u Chelsea analiziraju kao potvrdu da niti jedan igrač ili menadžer, ma kakav pedigre i ulogu u momčadi imao, nije veći od kluba. Navodi se kako se nikako ne smije zanemariti nemjerljive Sterlingove zasluge za uspjehe Manchester Cityja u zlatnoj klupskoj eri, ali i da je ovo idealan trenutak za rastanak s obzirom na dolazak Erlinga Haalanda i ponudu Chelseaja koja se kreće u gabaritima onoga što zadovoljava financijske apetite engleskog prvaka, te činjenicu da je Sterling ušao u posljednju godinu ugovora.

Linker
25. travanj 2024 20:35