LISELOTTE SABROE Afp
STRES I NEIZVJESNOST

Liječnik objasnio što se može dogoditi Eriksenu: ‘Ako srce uđe u stanje luđačkog ritma, tada kompjuter...‘

Cijeli posao, naravno, bio je silno praćen, a sve je zanimalo što su kazali liječnici...
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 04. veljača 2022. 19:12

Jedan od najuzbudljivijih, najemotivnijih, ali i najstresnijih i najopasnijih povrataka na nogometne terene ove zime potpisao je Christian Eriksen (29). Doživljaji su pritom dvojaki, jer lopta se smije od sreće što će se ponovno družiti s njime, međutim, s druge strane, to je, ipak, srce. I mala, čudesna spravica, imenom defibrilator, koja čuva život.

No kada se upari s profesionalnim sportom, jasno je da u kutku mozga zavlada strah. I javlja se pitanje: može li sjajni Danac biti onaj isti igrač?

Pola godine nakon što je scena njegova pada i oživljavanja paralizirala svijet, i samo nekoliko mjeseci nakon što mu je poslije ustanovljenog srčanog udara ugrađen defibrilator (ICD), Eriksen je prošao izuzetno temeljite liječničke preglede i postao je članom premierligaša Brentforda do kraja ove sezone, uz mogućnost produljenja do ljeta 2023. godine.

Samim time, postao je prvi profesionalni nogometaš koji će zaigrati u Premiershipu s ugrađenim defibrilatorom. Cijeli posao, naravno, bio je silno praćen, a sve je zanimalo što su kazali liječnici i kakvim se točno pretragama Eriksen podvrgnuo, međutim, klub službeno nije objavio ništa.

- Klub neće objaviti nikakve detalje, s obzirom na to da poštujemo povjerljivost medicinskih podataka. Posve nam je razumljiv interes javnosti vezan uz cijeli proces, međutim jedino što možemo komunicirati jest činjenica da je napravljen opsežan pregled te kako nakon njega uvjeravamo navijače Brentforda, ali i cijelu javnost, da je Christian u savršenom fizičkom stanju te kako je spreman vratiti se nogometu - poručio je klupski direktor Phil Giles.

I to, dakle, u Engleskoj, gdje nogometni savez (FA) takve odluke prepušta samim igračima, koji moraju potpisati dokument da igraju/treniraju na vlastiti rizik, a ne u Italiji, koja strogo zabranjuje bavljenje profesionalnim sportom s defibrilatorom u prsima.

I to saznanje vuče sa sobom dilemu: znaju li Talijani više? Evo, i ugledni hrvatski kardiolog prof. dr. Mijo Bergovec tvrdi da znaju.

- Ja se osjećam odlično, naporno sam trenirao, i to bez ikakvih problema ili neugoda zbog spravice u meni. Ona je sada moj prijatelj. I ja s njome želim ostvariti svoje snove, a to je igranje nogometa, moje ljubavi. Želim sa svojom reprezentacijom zaigrati i na SP-u u Kataru. To je moj san, to je moj cilj - poručuje istodobno Eriksen, koji je definitivno prelomio da ide u rizik.

No, koliko god liječnici davali zeleno svjetlo, to je ipak prokleti rizik.

Uređaj, naime, ne prevenira srčana stanja koja dovode do udara, ali reagiraju kada se oni dogode.

Tada uređaj stopira situacije hitne pomoći, poput onog horora iz Kopenhagena prošloga ljeta.

- Da plastično opišem, defibrilator je nalik na padobran - objašnjava i dr. Malcolm Finlay, kardiolog pri bolnici London Bridge.

- ICD sluša ritam srca, i ako srce uđe u stanje luđačkog ritma, tada kompjuter učas zna da se radi o možebitnoj pogibljenoj situaciji, i pomoću elektro-šoka stabilizira srce. Kao kada čovjek padne, uređaj šokira, a osoba je odmah potom na nogama. Imao sam pacijente koji su u tim situacijama znali doživjeti slabu vrtoglavicu, ali nikad nisu kolabirali. ICD srce drži u svojevrsnoj normali.

Nije jedini koji tako razmišlja...

- Sama operacija prilikom implantacije uređaja traje do dva sata uz lokalnu anesteziju, a dosadašnji primjeri pokazuju da su se sportaši vraćali normalno svojim aktivnostima na najvišim razinama. Stvar je vrlo individualna, ali da se nadovežem na kolegu; radi se praktički o monitoru koji prati vaše srce. I ono najvažnije, postoji velika mogućnost da se on nikad ne aktivira, no reagira prilikom, dakle, aritmije ili udara. Tada je doista kao defibrilator, ali ne vanjski, već unutarnji, s milisekundom za reakciju - dodat će i danski stručnjak za kardiologiju, prof. Gunnar Gislason. Nakon što je doživio miokarditis, vrlo slična naprava ugrađena je i Daleyju Blindu, 31-godišnjem Nizozemcu i članu Ajaxa, koji s njom normalno igra nogomet od početka 2020. godine. Nizozemska je jedna od država koja dozvoljava profesionalno igranje nogometa s defibrilatorom pa je i to bila opcija za Eriksenov nastavak karijere.

No, primjerice, tijekom pripremne utakmice s Herthom, u kolovozu 2020., njegov se defibrilator - ugasio. Blind je odmah zamijenjen, ali na sreću, sve je prošlo bez posljedica, a Blind i danas igra nogomet na najvišoj razini.

- Nakon svega što se dogodilo Christianu, ozbiljno sam razmišljao o svemu. Proveo sam nekoliko neprospavanih noći, no nisam želio odustati. Ni tada, niti sada. A vjerujem da neće niti on. Ja sam se, konačno, vratio na svoje razine i igram ne razmišljajući o defibrilatoru. On je, praktički, moj "anđeo čuvar" - reći će Blind.

Slično je za Telegraph rekao i Daniel Engelbrecht, uz dodatak da veza između njega i stroja ipak nije bila toliko stabilna.

Engelbrecht je doživio srčani udar na terenu s 22 godine, 2013. godine, dok je igrao za Stuttgart Kickerse u njemačkoj Trećoj ligi.

- Bol? Ona u glavi, vječni distres. Pogotovo nakon što se 2014. defibrilator uključio i šokirao mi srce, koje je očito doživjelo još jedan udar. Tada sam već ponovno igrao nogomet, bio sam prvi profi-nogometaš s tim uređajem u Njemačkoj, i svi su me pazili, interesirali se, no otada nadalje stalno mi je tutnjalo u glavi "Kada će se opet uključiti?" Svaki trening, svaka vježba, svaka utakmica. Svake minute. Ali igrao sam, iz ljubavi, sve do 2018. godine. Tada sam definitivno prelomio da je kraj tom mazohizmu - otkriva Engelbrecht, uz zaključak:

- Ali prvi gol nakon povratka... To je ono što će Christiana izbezumiti od sreće. Taj je osjećaj apsolutno nevjerojatan!

Od playmakera do pacemakera. To je put koji je prošao Christian Eriksen. Nadamo se da će sada proći istom stazom, ali unazad. S pacemakerom do novog rođenja istinskog playmakera...

Čeka se debi. Možda već u srijedu, i to protiv Man. Cityja...

Linker
20. travanj 2024 16:38