Clive Rose / Getty Images
OVO BI PROMIJENILO POVIJEST

MOU JE S CHELSEAJEM OSVOJIO SVE, A UOPĆE NIJE TREBAO BITI NJIHOV TRENER Sve je bilo gotovo: 'Zamolili su nas da pričekamo, a onda...'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 17. travanj 2020. 17:37

Nakon što je osvojio Ligu prvaka s Portom, a bilo je to sad već davne 2004. godine, vjerovali ili ne, Jose Mourinho nije trebao postati trener londonskog Chelseaja. Već je za vrijeme sezone sve bilo dogovoreno s drugim engleskim klubom - Liverpoolom.

Otkriveno je to, među ostalim, u novoj knjizi o portugalskom stručnjaku naslovljenoj "Mourinho - u pozadini Special Onea: Od početka do slave" koju je napisao francuski novinar Nicolas Vilas. Piše u knjizi da je Liverpoolova uprava prišla tadašnjem treneru Porta uoči njihove četvrtfinalne utakmice Lige prvaka protiv Lyona u travnju 2004.

- Mourinho je trebao ići u Liverpool. Tada je Rick Parry bio zadužen za transfere u klubu i dogovorili smo se. Zamolili su nas da pričekamo još 15-tak dana budući da je tada Gerard Houllier još uvijek bio menadžer Liverpoola - objasnio je Jorge Baidek, nekadašnji Mourinhov savjetnik u knjizi.

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 05:  Managers Arsene Wenger of Arsenal and Jose Mourinho manager of Chelsea clash during the Barclays Premier League match between Chelsea and Arsenal at Stamford Bridge on October 4, 2014 in London, England.  (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)
Shaun Botterill/Getty Images
Wenger vs Mourinho

Houllier je nakon šest godina i isto toliko trofeja u ljeto 2004. godine i zaista napustio Anfield, a na njegovo mjesto stigao je Rafael Benitez. Ne Mourinho, kako je bilo planirano.

Francuski agent Bruno Satin vodio je pregovore za Mourinha kod Liverpoola, ali onda se umiješao Jorge Mendes, koji je Romanu Abramoviču ukazao na mogućnost da ga "otme" Redsima.

Ne opisuje se kako je Mourinho na kraju odbio Liverpool i koji je bio Mendesov konačni utjecaj, ali ono što se zna jest to da su se Mourinho i Abramovič osobno susreli na dvije runde pregovora. Prva je bila uoči Portovog polufinala Lige prvaka protiv Deportiva, a druga na Abramovičevoj jahti, samo dan nakon finala u kojem je Porto slavio protiv Monaca u Gelsenkirchenu.

Linker
25. travanj 2024 22:43