MI NEWS/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Mi News/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia
I BOGATI PLAČU

Najbogatiji klub svijeta na koljenima, dotaknuli su samo dno: ‘Kako će itko htjeti doći k nama...‘

Trebaju dovesti barem pet novih igrača. Ova momčad nije dovoljno dobra - poručila je legenda
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. studeni 2021. 14:48

Nestale su saudijske zastave s ulica, nestala je navijačka euforija, umjesto zvijezda Newcastle je dotaknuo dno. 'Prijateljsko preuzimanje' Svraka od strane saudijskog investicijskog fonda koji Newcastleu priskrbio epitet najbogatijeg kluba na svijetu, nije donijelo brzu reakciju i željeni efekt. Jer, kako netko reče, arapski novac može kupiti sve pa čak i nogometni klub u Engleskoj, ali ne može kupiti bodove u Premiershipu.

Zadnje mjesto na ljestvici, samo šest bodova nakon 13 kola, još uvijek bez pobjede. Newcastle je trenutno druga najlošija momčad liga Petice (Greuter Fürth ima tek jedan bod) i, što je još zanimljivije, jedina momčad u prva četiri ranga u Engleskoj koja ove sezone još nikoga nije pobijedila. Iako su novi vlasnici znali da put do vrha, engleskog i kontinentalnog, neće biti munjevit i ekspresan, sigurno nisu očekivali niti da će prvo potonuti sasvim na dno.

image
OLI SCARFF/AFP/PROFIMEDIA Oli Scarff/Afp/Profimedia

I zato je pred Newcastleom, na neki način, ključan tjedan. Večeras Svrake na svom St. James' Parku dočekuju Norwich, a onda u subotu i Burnley. U četiri dana dva dvoboja protiv najvećih konkurenata u neizvjesnoj borbi za ostanak. I Norwich i Burnley imaju devet bodova, tri boda više od Newcastlea. Dvije pobjede sigurno bi okrenulu sliku, vratili boju u lice trenera Eddieja Howea, iako, tradicija govori da je pred njim strašan izazov. Jer, samo je jedan klub, Derby County 2001. uspio nakon ovako lošeg starta i 13 utakmica bez pobjede, izboriti ostanak u Premiershipu.

- Sigurno uskoro moramo početi pobjeđivati. Pred nama je veliki izazov - kazao je Howe u ponedjeljak na svoj 44. rođendan, uoči dvoboja s Norwichem.

- Moramo puno trenirati, educirati igrače, pomoći im. Kad im se vrati samopouzdanje, vidjet ćemo razliku - optimističan je Howe.
Vode se polemike na Otoku i među navijačima Newcastlea, je li za ovo stanje kriv Howeov neposredni prethodnik Steve Bruce ili je sve posljedica još rada Rafe Beniteza od 2017.? Kako god, svi se slažu, Newcastle, koji sad ima sređene financije, u siječnju pod hitno mora u šoping.

- Trebaju dovesti barem pet novih igrača. Ova momčad nije dovoljno dobra - poručio je i legendarni kapetan i trener Newcastlea Alan Shearer.

Prema pravilima finacijskog Fair playa Newcastle bi, teoretski, mogao u siječnju na pojačanja potrošiti oko 200 milijuna funti. Velik novac i čini se jednostavnim. No, trener Howe i po tom pitanju skeptičan.

image
ADRIAN DENNIS Afp

- Teško je dati ikakvo obećanje. Morate privući igrače, oni moraju htjeti doći i odamh biti pojačanja. Siječanj je nevjerojatno težak period za kupnju igrača, pogotovo kada vam je pozicija u ligi tako teška. Nije lako pronaći kvalitetnog igrača koji će doći u momčad na začelju ljestvice. Znam da će vlasnici podržati momčad i mene u pokušaju da postignemo ono što želimo, ali bilo bi glupo davati nepromišljena obećanja. Moj prioritet je izvući najbolje od igrača koje sada imam u momčadi - razmišlja Howe.
Nedavno je Gabby Agbonlahor, bivši napadač Aston Ville, kontroverzno kazao da nogometaši Newcastle smatraju nepoželjnim domom i da će taj klub teško dovesti velike zvijezde.

- Mislim da to nije točno. Još nisam vidio grad po danu, ali svi s kojima sam razgovarao kažu da je ovdje lijepo živjeti u tom kraju. Čuo sam nevjerojatne stvari o centru grada i okolici i vjerujem da dugoročno nećemo imati problema s privlačenjem igrača. Ali ono što će biti problem u siječnju jest naša pozicija u ligi - tvrdi Howe.

Nema, dakle, druge, nego mijenjati poziciju u Premiershipu, ovaj je tjedan najveća prilika. Prvo Norwich pa onda Burnley u misiji radnog naziva 'izbjeći epitet najbogatijeg drugoligaša svijeta'!

Linker
23. travanj 2024 23:10