Mateo Kovačić
 GIUSEPPE MAFFIA Nurphoto Via Afp
NIKAD BOLJI

Neki novi Mateo Kovačić i to u žestokoj konkurenciji: Ovako nešto nije mu uspjelo 10 godina...

Hrvatski veznjak jedan je od najkompletnijih veznjaka na sceni u Premiershipu...
Piše: Toni RoićObjavljeno: 25. listopad 2021. 22:07

Chelsea je u subotu u Premiershipu razbio posljednjeplasirani Norwich 7:0 i zadržao vodeću poziciju ispred Liverpoola, a hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić imao je dvije asistencije za pogotke Hudson-Odoija u 18. minuti za 2:0 i Chilwella u 57. minuti za 4:0. Time je 27-godišnjak došao do pet asistencija u devet ligaških nastupa, što mu se nije dogodilo 10 godina, još od početaka seniorske karijere u zagrebačkom Dinamu.

U pobjedi 3:0 protiv Aston Ville u rujnu bio je i strijelac, pa se njegov ulazak u četvrtu sezonu u dresu Chelseaja može ocijeniti vrlo visokom ocjenom, što bi se reklo - nikad bolji. Za usporedbu, u prve tri sezone u klubu iz zapadnog Londona, upisao je dva pogotka još krajem 2019. protiv Valencije i Evertona, te sedam asistencija.

Od 14 utakmica koje je odigrao do danas (uključujući finale europskog Superkupa), Kovačić je startao u 13 utakmica, što sugerira da mu trener Thomas Tuchel maksimalno vjeruje u ulozi centralnog veznog u formaciji 3-4-2-1, koju Chelsea najčešće igra.

Iako će neki analitičari Kovačićevu standarnost povezati s ozljedom Francuza N'Golo Kantea, treba podsjetiti da su mu vjerovali i raniji treneri Maurizio Sarri i Frank Lampard. Tako je Kovačić postao veznjak s kojim je Jorginho odigrao najviše utakmica od potpisivanja za Chelsea. Talijan i Hrvat iz Kotor Varoši poklopili su se na travnjaku već 111 puta, dok Jorginho i Kante akumuliraju 101 zajednički nastup.

Također, Chelsea je u međuvremenu osnažio konkurenciju, za vezni red konkuriraju Saul Niguez, Hakim Ziyech, Mason Mount, Ruben Loftus-Cheek, Trevoh Chalobah, Christian Pulišić i Ross Barkley, a tko se ustali pokraj njih u startnoj jedanaestorici, definitivno vrijedi. Ako su Kovačiću prošlih sezona nedostajale brojke u ofenzivnim kategorijama, sada ima najvažnije stvari - konstantnu igru i sve bolje brojke golova i asistencija (s milanskim Interom je u sezoni 2013/2014. zadnji put stigao do četiri asistencije u službenim utakmicama, a sad ih već ima pet), ali i preciznih dodavanja, izlazaka s loptom u suparničku polovicu, udaraca, dobivenih duela...

S takvim nastupima hrvatski reprezentativac postao je jedan od najkompletnijih veznjaka na sceni u Premiershipu, a osim napretka u vertikalnosti igre, te sposobnosti driblinga i kontrole lopte, koju je oduvijek imao, engleski analitičari i statističari hvale i njegove obrambene napore.

Što je konkurencija veća, to je teže istaknuti se, ali "novi Mateo Kovačić" kako o njemu govore naslovi u medijima, uspio je baš u takvoj situaciji izvući najbolje od sebe i krenuti u sezonu kao nikad prije. Chelseajev strateg Thomas Tuchel već sada trlja ruke, a velika očekivanja od Kovačića ima i hrvatski izbornik Zlatko Dalić pred dvije odlučujuće kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2022. protiv Malte i Rusije u studenom...

Linker
25. travanj 2024 02:11