Erik Ten Hag, Brendan Rodgers, Luis Enrique, Antonio Conte i Zinedine Zidane
 MIGUEL MEDINA Afp
OLE GUNNAR VEĆ BIVŠI?

‘On bi bio perfektan za United! A ako ste željeli čovjeka koji nasmijava, zaposlite - komedijaša‘

Vodstvo Manchester Uniteda skratilo je listu želja na pet uglednih imena...
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 26. listopad 2021. 08:20

Ole Gunnar Solskjaer je ostao bez ideja i vrijeme je za novog čovjeka na klupi Manchester Uniteda, piše Martin Samuel, najbolji engleski sportski novinar i kolumnist Daily Maila.

Norvežanin je 1041 dan na klupi i nema naznaka da će budućnost „crvenih vragova” biti bolja. Klub s Old Trafforda nema „majstora taktike” kakve imaju najveći rivali u Jürgenu Kloppu (Liverpool) i Pepu Guardioli (Man City) te vodećem Chelseaju (Tuchel), a od slobodnih trenera na tržištu klupa Manchester Uniteda najbolje bi pristajala Antoniju Conteu.

- Ako ste željeli čovjeka koji nasmijava, mogli ste zaposliti komedijaša. Manchester Unitedu treba menadžer, trener, lider, netko tko neće nužno Sir Alexa Fergusona zvati „šefe” niti biti zadubljen u modernu povijest (prije rođenja Premier lige Man United je zadnji put bio prvakom 1967.), nego netko tko može osvojiti trofeje, donijeti naslove i poboljšati igrače – naglašava „engleski Židak”.

image
Antonio Conte
MIGUEL MEDINA Afp

Solskjaer je s Man Unitedom prošle sezone bio drugi, ali samo zato što je Liverpool zbog ozljeda svojih srednjih braniča većinom igrao s defenzivnim veznima na stoperskim položajima. Chelsea je, pak, bio u svom tko zna kojem tranzicijskom razdoblju, ali je nekako postao prvakom Europe. Bi li ManU završio drugi da je Virgil van Dijk bio zdrav ili da je Thomas Tuchel bio na Stamford Bridgeu svih 38 utakmica? Stoga je smiješno reći da Manchester United ne treba nekog poput Antonija Contea, a baš je to izrekao s položaja tv-komentatora Gary Neville.

Unitedu treba dokazani, elitni trener koji će raditi s isto takvim igračima. Prijetnja zvana Cristiano Ronaldo mora postati stvarna. Iskustva s Mourinhom i Van Gaalom sada su irelevantna. Unitedu treba bolji smjer nego ga ima danas.

Man United nije pogriješio što je dao posao Solskjaeru, jer Norvežanin je nakon Mourinhova doba ne samo podigao momčad nego je ona pod njim i napredovala. No, sad je vrijeme za zahtjevnijeg trenera, koji će se moći upustiti u ravnopravnu borbu s Liverpoolom, Cityjem i Chelseajom. Jednog posebno: Contea. Dostupnog i s pedigreom da je osvajao sa svakim klubom kojeg je vodio. Nevjerojatno da inače racionalni Gary Neville to ne uviđa i pokušava braniti svog prijatelja Olea. Ne može glavni argument za biti trenerom Uniteda biti da si zabio u finalu Lige prvaka.

image
MARTIN MEISSNER Afp

Prema pisanju Suna, vodstvo Manchester Uniteda skratilo je listu želja na četiri imena: Contea, Zinedinea Zidanea, Brendana Rodgersa i Erika ten Haga, dok španjolski mediji spominju i svog kandidata Luisa Enriquea. Gazde Uniteda po toj su verziji već dali nalog „prominentnom agentu” da stupi u kontakt sa svakim od njih i izvidi njihove” zahtjeve i vizije s Unitedom ako dobiju posao”.

Ranije su već predsjednici Joel i Avram Glazer održali tzv. krizni sastanak s izvršnim dopredsjednikom Edom Woodwardom i operativnim direktorom Richardom Arnoldom.

Linker
19. travanj 2024 01:25