Slavlje igrača Arsenala nakon osvajanja FA Kupa
 Adam Davy/POOL/AFP
REKONSTRUKCIJA

Ovih devet igrača će na ljeto napustiti Arsenal: Među njima su i najskuplji čovjek te reprezentativac BiH

Apsolutni prioritet kluba je privoljeti na ostanak daleko najboljeg igrača u protekloj sezoni
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 04. kolovoz 2020. 15:14

Arsenal je osvajanjem FA kupa spasio sezonu koja je dugo vremena prijetila da će se pretvoriti u istinsku noćnu moru londonskog kluba. Ipak, od kada je u prosincu prošle godine na klupu Topnika stigao mladi menadžer Mikel Arteta stvari su se pomaknule s mrtve točke.

Na papiru to je momčad koja bi se trebala ravnopravno boriti za barem četvrto mjesto u Premier ligi i plasman u Ligu prvaka. No, na travnjaku su Aubameyang i društvo često izgledali neprepoznatljivo, iako je upravo Gabonac glavni razlog zbog kojeg će na kraju nikad specifičnija sezona zbog koronavirusa za Londončane imati trofejni predznak.

Arteta je od dolaska u Arsenal imao jednu prednost koju je iskoristio na najbolji mogući način. Španjolac je jako dobro znao kako vratiti momčadi barem dio pobjedničkog mentaliteta, jer Arteta je i kao igrač s Arsenalom osvajao FA kup, a sad mu je to uspjelo i kao menadžeru.

Pet igračkih godina u dresu Topnika Arteti su bila sasvim dovoljna polazišna točka, a osvojeni rekordni 14. naslov pobjednika najcjenjenijeg kup-natjecanja na svijetu nema apsolutno niti jednu mrlju. Nokautirani su na putu do trofeja Manchester City i Chelsea, ali koliko god Arteta može biti s punim pravom ponosan na svoje dostignuće, španjolskog stručnjaka istinski posao u slaganju momčadi za sljedeću sezonu tek očekuje.

image
Pierre-Emerick Aubameyang
ADAM DAVY

Bolji uvjeti

Vrijeme mu sigurno nije preveliki saveznik s obzirom na činjenicu da nova sezona Premier lige starta 12. rujna. Pierre-Emerick Aubameyang svojim je golovima Arsenalu i njegovim brojnim navijačima omogućio zadovoljstvo osvajanja trofeja, no i dalje je veliko pitanje hoće li sjajni napadač ostati u crveno-bijelom dijelu Londona. Aubameyang je često isticao da ga iz Arsenala može otjerati samo nedostatak pobjedničkih ambicija u borbi za trofeje, a nakon što je postao glavni junak i igrač bez kojeg se londonska družina ne može zamisliti, jasno je koja je glavna Artetina misija.

Nema sumnje da će na Emiratesu sve učiniti da zadrže svoju prvu violinu, kojem ugovor istječe u ljeto 2021. Gabonca čeka puno bolji ugovor, a nagrada od 30 milijuna funti za osvajanje FA kupa svakako će pomoći u formiranju financijske konstrukcije za najvažniji ljetni posao londonskog kluba. No, to je samo jedan dio priče, jer, je, prema otočkim medijima, Arsenal je u izlog spreman staviti čak devet svojih igrača, a dobiveni novac od eventualne prodaje u najvećem dijelu bi se investirao u Aubameyanogov ostanak, ali i poneko istinsko pojačanje.

Najbolja opcija

Na listi za prodaju nalaze se, tvrdi se, francuski napadač Alexandre Lacazette, španjolski branič Hector Bellerin za kojeg su zainteresirani milanski Inter i Sevilla, Holding, Torreira, Mkhitaryan, Kolašinac, Sokratis, te Guendouzi.

Posebno je kompliciran status Mesuta Özila, najskuplji igrač Arsenala ima još godinu dana ugovora, ali nakon potpuno promašene sezone kada je Özil u pitanju, njegova prodaja bi za sve strane bila najbolja opcija. Na listi želja su Thomas Partey iz madridskog Atletica,, a spominju se i Brazilci Willian i Coutinho.

- Ne možemo biti trofejni klub ako prodajemo najbolje igrače, no jasno je da će biti promjena u kadru, dok je ostanak Aubameyanga apsolutni prioritet - istaknuo je menadžer Arsenala Mikel Arteta.

Linker
20. travanj 2024 00:08