Gabriel Jesus protiv Matea Kovačića
 BEN STANSALL Afp
PREMIERSHIP

Guardiola nakon tri uzastopna poraza srušio Tuchela, šokantna završnica i težak poraz Man Uniteda

Gabriel Jesus okrunio je veliku dominaciju Cityja na Stamford Bridgeu. Kovačić igrao svih 90 minuta
Piše: SNObjavljeno: 25. rujan 2021. 15:31

CHELSEA - MANCHESTER CITY 0:1 (Gabriel Jesus 53')

CHELSEA: Mendy - Azpilicueta, Christensen, Ruediger - Reece James (od 29. Thiago Silva), Kante (od 60. Havertz), Jorginho (od 76. Lottus-Cheek), Kovačić, Marcos Alonso - Werner, Lukaku.

MANCHESTER CITY: Ederson - Walker, Dias, Laporte, Cancelo - Bernardo Silva, Rodri - Foden (od 87. Fernandinho), De Bruyne (od 80. Mahrez), Grealish (od 87. Sterling) - Gabriel Jesus.

Nakon osam udaraca na gol, Chelsea nula, nakon što su loptu imali u svom posjedu 67 posto vremena, nakon što su izveli već 11 kornera, Guardiolini su nogometaši materijalizirali veliku dominaciju na Stamford Bridgeu. Cancelo je pucao, lopta je stigla do Jesusa, koji se okrenuo i pucao s nekih 10-ak metara, malo je u bloku putanju skrenuo Jorginho i bilo je to dovoljno da Mendy ostane potpuno nemoćan.

Šahovska partija europskog i engleskog prvaka nakon toga se napokon potpuno rasplamsala, sada se redaju opasne akcije na obje strane, iako je nakon pogotka City opet imao bolje prigode, ali Grealish i Jesus nisu uspjeli zabiti... U 71. minuti u dobroj se poziciji našao i Mateo Kovačić, ali je Dias uspio blokirati njegov udrac s vrha kaznenog prostora.

U 80. minuti ukazala se velika prigoda Laporteu, stoper gostiju uletio je iz drugog plana nakon jednog prekida i ubacivanja, ali je promašio vrata s nekoliko metara. U 82. minuti Grealish izlazi sam na Mendyja, bio je to čisti zicer, ali golman domaćih brani...

Šok na Old Traffordu

Glavne zvijezde Manchestera odmarale su se tijekom tjedna (Liga kup), u goste je stigla neuvjerljiva Aston Villa, koja je na dva dosadašnja gostovanja doživjela dva poraza uz gol razliku 2:6. Veliko iznenađenje kreirao je Hause u 88. minuti. U trećoj minuti nadoknade dosuđen je penal za United, ali nije ga pucao Cristiano Ronaldo, iako je bio na terenu. Loptu je uzeo Bruno Fernandes i - promašio...

image
PAUL ELLIS Afp

--------------------------------------------------------

Najavu utakmice napisao Dražen Antolić:

Neki će reći da su Thomas Tuchel i Pep Guardiola dva najbolja svjetska trenerska taktičara koji brže i kvalitetnije od svih čitaju igru, reagiraju na zbivanja na terenu te utječu na njih. No, Nijemac je u šest tjedana na kraju protekle sezone triput matirao Katalonca, uzeo mu pred nosom Ligu prvaka te u današnji derbi na Stamford Bridgeu ulazi s prvog mjesta i tri boda više. Zna odgovoriti na Pepov sustav, ali i inovacije koje katkad pripremi, kao što je bilo u finalu Lige prvaka.

image
ALEXANDER HASSENSTEIN - UEFA Anadolu Agency Via Afp

Iako ga nikad nije svladao u Njemačkoj, dolaskom u Englesku Tuchel je za Guardiolu postao kao Superman za Lexa Luthora i danas su na vrhu TOP liste dva pitanja - je li u stanju to napraviti i u četvrtoj prilici i kako će Guardiola odgovoriti? Hoće li City igrati što najbolje zna ili će ponovno pripremiti taktičku fintu za koju nije sigurno koga će pokopati - protivnika ili njega?

Pep je izgubio finale

Mnogi će kazati da je više Pep izgubio nego što je Tuchel dobio utakmicu u svibnju u Portu za prvaka kontinenta (1:0), kad je City zaigrao riskantno bez zadnjeg veznog, i da Nijemac nema sve odgovore, ali definitivno inteligentan je stručnjak koji čak i po tome parira menadžeru Manchester Cityja, a to je rijedak slučaj. I što je najbitnije, ne boji ga se. Prve četiri međusobne utakmice završile su pobjedama Pepa pa je omjer i dalje u njegovu korist 4:3, uz jedan remi. No, tada je vodio Bayern, a Tuchel Mainz i Borussiju Dortmund.

Već je legendarna priča kako su se njih dvojica našli na večeri u Münchenu 2014. godine kad je Thomas kao mlad trener napustio Mainz, a Pep bio šef u Bayernu. Tuchela je najviše zanimalo kako igrati “lažnu devetku” u velikim utakmicama i upijao je informacije poput spužve. Je li mu Pep previše otkrio? Ili samo njegova momčad treba igrati bolje?

Goran Vučević, nekadašnji suigrač Guardiole u Barceloni i čovjek iz istoga nogometnog miljea, uoči susreta Chelseaja i Manchester Cityja prokomentirao je za SN:

- Guardiola je “krojfist”. Čisti. Stopostotni. Često je nakon osvajanja titula znao govoriti o Johanu Cruyffu i isticati da je dogurao do tih naslova slijedeći njegovu filozofiju nogometne igre. Tuchel je suprotnost, izdanak njemačkog načina i pristupa. Voli agresivniji nogomet, uglavnom po cijelom terenu jedan na jedan. S momčadi koju ima napravio je izniman korak u smislu presinga na njemački način, gdje je igrač uvijek blizu suparniku. Guardiola teži posjedu i ima ideju da dominira cijelim susretom. To su dva različita nogometna svijeta.

Ima i devetku

Chelsea nema brige s devetkama jer ima pravu pravcatu u liku Romelua Lukakua, a Tuchel sve češće forsira raspored 3-5-2 na račun ranijeg 3-4-3. Kolike su mu šanse da i četvrti put baci čuvenog Katalonca na koljena?

- Teško je dati decidiran odgovor. City oscilira, a Chelsea je baš jak i moćno djeluje. Unatoč tome nijanse odlučuju, jedan događaj bi mogao odrediti smjer igre... Koliko god bili različiti sviđaju mi se obojica. Tko će pobijediti? 50:50.

Je li Guardiolin nogomet i dalje “u naponu snage” ili se u nekim elementima pomalo potrošio?

- Još uvijek je jak. On je s Barcelonom prvi uveo presing nakon izgubljene lopte. Osobno sam s njim razgovarao kako odrađuje taj presing jer znam da se to u Barceloni gotovo nikad nije treniralo. Rekao mi je da se presing ne može na treningu uvježbati nego pričom i autoritetom igračima daš do znanja da želiš što prije reposjed, a kad idu u to da ne napadaju dvojica ili trojica jednog suparnika nego svatko onoga koji mu je najbliži. Bitno je da svi budu zatvoreni. Dakle, to radi kroz edukaciju, a na igračima je da primijene u praksi. Guardiola je, osim naslijeđenog od Cruyffa, veliki vizionar koji je dodao puno svojih ideja. Primjerice, Zinčenka kao lijevog beka ne gura po boku nego mu ulazi u sredinu kao vezni igrač. Tu priču forsira već godinu dana, pa čak i s desnim bekom. S time je dobio stabilniju obranu. Kad ekipa ide visoko naprijed s bekovima otvorenija je i u jedno doba primali su previše golova. On uvijek ponudi nešto novo i zanimljivo.

Kako ima problema s ozljedama stopera najave engleskih medija su da će vjerojatnije igrati s četvoricom u obrani nego trojicom, a hoće li Ferran Torres opet biti prva špica? Tuchelove taktičke preinake još su jedan pokazatelj povjerenja koje ima u Matea Kovačića i golemih očekivanja od njega.

Slasniji ručak

U 3-4-3 na terenu mogu biti samo dvojica veznjaka, u 3-5-2 trojica, pa Kovačić, Jorginho i Kante djeluju zajedno. Kao alternacija i Saul Niguez. Kovačić ne samo da na travnjaku pokazuje jaču osobnost, nego sve češće čini ono što mu je najviše nedostajalo - ulazi u kazneni prostor bez lopte kad osjeti trenutak ili nakon duplog pasa i tako postaje opasniji po gol, dolazi u priliku za šut. Vučević hvali njegov talent:

- Mateo je sjajan igrač. Nogomet igra na način koji se ne može naučiti. To imaš ili nemaš. Igra godinama u velikim klubovima. Karakter igrača koji ima doveo ga je do visokih razina.

Tuchel je najavio povratak na gol Mendyja, dok Mount i Pulišić nisu spremni. Početak je rano, u 12.30 po engleskom (13.30 po hrvatskom) vremenu. Tko će imati slasniji ručak?

Linker
24. travanj 2024 14:51