PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Pressinphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia
REALU TITULA VEĆ U PROSINCU?

‘Benzema, Vinicius, Modrić i Casemiro su fantastični. No, Ancellotiju treba kupiti iPhone, a evo i zašto...‘

Nakon trijumfa protiv Athletica u zaostaloj utakmici Ancelottijeva ekipa je u odličnoj situaciji
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. prosinac 2021. 08:09

U zaostaloj utakmici 9. kola La Lige, Real Madrid je svladao Athletic 1:0 golom senzacionalnog Karima Benzeme. Perjanici blancosa za gol je, slučajno, asistirao Luka Modrić. O kakvoj se asistenciji radi najbolje dočarava komentar lidera AS-a, duhovitog kroničara navijača Tomasa Roncera...

- Modrić je toliko dobar da i kad promaši šut iz toga ispadne asistencija za pogodak!

Takvu bismo tezu mogli komotno preslikati na učinak momčadi koju vodi Carlo Ancelotti. Ona je odigrala tako dobro prvih 20-ak minuta da je atraktivnom igrom podsjetila na jesen sezone 2014/15. Tada je Real također vodio Ancelotti i Blancosi su djelovali kao kaznena ekspedicija. Razigrani, neuhvatljivi, sa serijom od 18 uzastopnih pobjeda u La Ligi i Ligi prvaka.

image
DAX IMAGES Nurphoto Via Afp

Činilo se da taj Real nitko neće moći zaustaviti. I onda se dogodila ozljeda Luke Modrića na reprezentativnoj utakmici u Milanu, u studenome, i kroz 4 mjeseca njegova odsustva nestala je Ancelottijeva magija. Kad je ljetos Florentino Perez potražio trenera, jer se Zidane povukao po drugi put, napravio je nešto što je svima djelovalo čudno. Nagovorio je Carla Ancelottija da se vrati na kormilo Reala. Talijan, kako je i sam govorio, nikad nije prežalio što mu je Perez uručio otkaz na kraju spomenute sezone 2015., jer je bio uvjeren da će s Blancosima dominirati više godina. Perez je tada imao svoje uobičajene logike i doveo je Beniteza, jer je kao domaći dečko i ne dozvoljava opuštanje igračima. Kako je to izgledalo dovoljno sugeriraju duhovita podsjećanja u medijima, kada je Benitez na treninzima učio Ronalda kako se šutiraju slobodni udarci, a Modriću pojašnjavao da je glupo što stalno koristi desnu vanjsku za pas.

Brzo je Perez shvatio svoju zabludu i smijenio ga je odmah u siječnju, kada je napokon dogovorio Zinedinea Zidanea da preuzme momčad. Novi poziv Ancelottiju, koji je dijelom i sam platio raskid s Evertonom, bio je i svojevrsno Perezovo priznanje da je prenaglio prije 6 godina. Istodobno je Ancelottijev pristanak bio potvrda da je doista ozbiljno mislio kad je govorio “da bi potpisao odmah bjanco ugovor da u Realu ostane do kraja karijere”.

Pojačalo je to uvjerenja kroničara kako je nakon Ancelottija najbolje rješenje bio Zidane, a da je nakon Zidanea najbolje rješenje Ancelotti. Zašto? Zato jer su u pitanju dvije osobe koje su bili veliki igrači, sličnog su umjerenog karaktera i kao takvi jako dobro znaju kako prići svlačionici punoj velikih igrača i velikoj koncentraciji taština. I što je još jako važno, oba trenera su pobornici napadačkog nogometa i prepuštanja igračima da na licu mjesta (travnjak) kreiraju igru, naravno uz ispunjenje temeljnih obveza.

Benzemina forma

- Kad imaš tu trojicu u veznom redu, Casemira, Kroosa i Modrića, onda ne moraš govoriti što da rade. Oni se toliko dobro poznaju da rade stvari koje ne tražim od njih, a ispadaju sjajne. Oni ne igraju zato što se tako zovu, oni igraju jer su najbolji na svijetu.

Tu mantru Carla Ancelottija, kojem su nakon jedinog poraza od Espanyola mediji odmah počeli s prvim procesima, slijedile su i one za Karima Benzemu. Francuz igra s neviđenom lakoćom, i u 19 utakmica postigao je čak 17 golova, uz 8 asistencija! - On je uvijek bio fenomenalan igrač, sada je i u drugoj mojoj eri u Madridu fenomenalan, iako je 6 godina stariji, još i bolji. Jednostavno je klasa za sebe. Naposljetku, snaga Reala i potvrda klase koju nisu odmah prepoznali niti u svlačionici, a niti u medijima je fantastični vratar Thibaut Courtois.

Kad je doveden 2018. pobornici Keylora Navasa bili su glasni da im ne treba bolji vratar. No, Belgijac je brzo razuvjerio nevjerne Tome, počevši od svlačionice, u kojoj je Navas bio omiljen. Courtois brani izvanredno, kad je Real u podređenom položaju onda vadi kestenje iz vatre, kao što se vidjelo upravo protiv Athletica. Gosti su mogli u drugom dijelu rezultatski satrati Real, ali je Belgijac bio nesavladiv. Real Madrid je tako u punom naletu, a da je ovo sezona koja puno obećava onda to pokazuju i ovakve utakmice, kao protiv Bilbaa. Suparnik ima puno šansi, ali pobjedu je uzeo Real. I to sedmu zaredom u prvenstvu i Ligi prvaka, uz efikasnost (35 pogodaka u 15 kola, prosjek tri) i relativno solidnu defenzivu (1 gol po utakmici).

U 20 utakmica Blancosi su ostvarili 15 pobjeda, 3 remija i 2 poraza. Izborili su prolaz u Ligi prvaka, a u prvenstvu osvojili čak 80% bodova. Ako im se poklope dvije iduće pobjede, s Real Sociedadom i Atleticom Madridom, onda će njihova razlika (sada je plus 7, ali Atletico ima utakmicu manje) biti praktično nedostižna već prije kraja kalenadarske godine. Što je za La Ligu nevjerojatno i dovoljno ukazuje na odličan trenutak Reala, ali i na velike probleme konkurencije.

Problemi konkurencije

Dok Sociedad i Sevilla djeluju na svojim maksimalnim razinama, to se ne može reći za “kašljucavu” igru Simeoneova Atletica. Pogotovo je razočaranje Barcelona, koja je nakon samo 15 kola čak 13 bodova udaljena od Reala. Njeni ogromni problemi uzrok su pada, ali ipak se očekivalo nešto više u natjecateljskom smislu.

I da stvari Ancelottija podsjete gdje (opet) radi, dovoljno je, uz slapove hvalospjeva, pročitati i kritike, od kojih je jedna živopisna s Radio Marce.

- Benzema, Vinicius, Modrić i Casemiro su fantastični. No, Ancellotiju treba kupiti iPhone i javiti mu da ove fenomene treba odmoriti jer će puknuti na pola sezone. Ima puno alternativa, neka dozira snage, a ne da gledamo jadnog Modrića kako u 70. minuti jedva diše. Ti momci stalno igraju cijele utakmice i ne može se zadržati svježinu. Javite to Ancelottiju. Što bi bilo da je izgubio...

Linker
25. travanj 2024 06:44