VODIČ

Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi svih vremena: Golikov mali dragulj na prvom je mjestu

scena iz Golikova filma
Film o ženi koja se brine za muža i malo dijete. Kad odu raditi, mališan ostaje zaključan u kući. Danas bi tako nešto bilo nezamislivo

Nakon više od deset godina pauziranja u hrvatskoj kinematografiji, Krešo Golik ponovno je dobio priliku režirati. Bio je to skroman crno-bijeli dokumentarac o ženi koja se budi u 3 ujutro, na brzinu obavlja kućanske poslove, brine se za malo dijete, muža jedva i vidi te odlazi na posao. Kad i on ode, mališan ostaje sam, zaključan u kući.

Danas bi tako nešto bilo nezamislivo, uplela bi se socijalna služba, no junakinja filma - koja je živjela sredinom šezdesetih negdje u donjoj Dubravi, o tome nije ni stigla razmišljati. Vremena za meditaciju imala je samo dok se vozila na posao. Golik je film režirao suzdržano, promatrački, čak i pomalo začuđen upornošću žene, koja svaki dan provodi - kako naslov naglašava - "Od 3 do 22" (1966).

U rangiranju najboljih dokumentaraca Golikov mali filmski dragulj već je desetljećima na prvome mjestu, a tu će možda još dugo ostati. Drugoplasirani dokumentarac Krste Papića "Mala seoska priredba" (1971) naglašava kako je folklor autentična ruralna zabava, a pokušaji da se oponaša urbano djeluju nakaradno. Zanimljivo, u potonjem prednjače mladi, a tradiciju narodnih pjesmama i plesova održavaju srednje i starije generacije.

Film ništa ne komentira, ali spoj ta dva oprečna svijeta dovoljno govori. Na svim projekcijama te svojevrsne komedije publika grca od smijeha. Naši su filmski kritičari na treće mjesto postavili "Druge" Zorana Tadića (1972), remek-djelo minimalizma, koje se u 13 minuta bavi druženjem starice i njezine koze, negdje u seoskoj zabiti. Film nema naracije, ta nije ni potrebna, jer narušila bi prisnost dva "druga". Crno-bijela fotografija Željka Guberovića ima svojevrsnu dramsku funkciju. S tim snimateljem Tadić je napravio gotovo sve svoje dokumentarce iz sedamdesetih. (Najbolji hrvatski Dokumentarni filmovi svih vremena "Od 3 do 22“, "Mala seoska priredba“, "Druge“ Kino Tuškanac)


Koncert: 'All You Need Is Love' poručuje Zagrebačka filharmonija

Svima nam je potrebna ljubav, poruka je koju - parafrazirajući veliku uspješnicu slavnih Beatlesa - uz najnoviji koncert u Off ciklusu kao zahvalu zdravstvenim djelatnicima Zagreba i Hrvatske, poručuje naš br. 1 orkestar, Zagrebačka filharmonija. Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnat će splitski maestro Jure Bučević, a pridružit će mu se priznati glazbenici - gitarist Ivan Pešut, saksofonist Jošua Kovačević te pijanist Zvjezdan Ružić na pianotronu. Autor programa i svih aranžmana, glazbeni producent Olja Dešić, najavljuje nezaboravni doživljaj svjetski poznatih hitova na novi, simfonijski način. Iako je izvorni program planiran znatno ambicioznije - s puno više sudionika, solista i glazbenika, Zagrebačka filharmonija nije odustala od plana da se koncert održi, barem u obliku prilagođenom aktualnim mjerama. Prijenos je moguće pratiti na Facebook stranici orkestra. (Koncert "All You Need Is Love" Zagreb, KD Lisinski, Stjepana Radića 4, 19.30 h; ulaz pretplata ili Facebook.com/ZG FILHARMONIJA)

image

Damir Krajac/CROPIX

Festival: 'Na parove razbroj s' otvara XIII. Gumbekove dane

Premijera predstave "Na parove razbroj s" u režiji Ivana-Gorana Viteza, otvara u petak navečer u Histrionskom domu festival kabareta XIII. Gumbekove dane, koji do 19. prosinca donose još 10 predstava kabaretskoga predznaka u utrci za festivalske nagrade. Festival tradicionalno otvara premijerni naslov Histriona, a ove godine to je komedija iz pera slavnog dramatičara Petera Quiltera. ("Na parove razbroj s" Zagreb, Histrioni, Ilica 90, 20 h; ulaz 60 kn)

image
Histrioni

Izložba: 'Prije početka, nakon završetka ručka' Vojina Hraste

U petak navečer u u zagrebačkoj Galeriji SC akademski kipar Vojin Hraste otvara izložbu "Prije početka, nakon završetka ručka", na kojoj predstavlja kiparske instalacije kojima propituje umjetnost i kreativnost u suvremenom trenutku. "Dekonstrukcijom vlastitog umjetničkog procesa, pokušavam mapirati svoj umjetnički integritet", ustvrdio je Vojin Hraste. ("Prije početka, nakon završetka ručka" Zagreb, Galerija SC, Savska 25, 18.00 h)

image
Tomislav Kristo/CROPIX

Kazalište: 60. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera

Hrvatski sabor kulture, vodeći predstavnik kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj, u petak otvara 60. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera koje će se prvi put održati u online okruženju. U programu od 4. do 19. prosinca bit će prikazano 16 predstava različitih žanrova, poetika i estetika u izvedbi različitih kazališnih skupina iz cijele Hrvatske. (60. Festival hrvatskih kazališnih amatera 19.00 h; online HSK TV-a i YouTube kanala HSK)

image
Festival hrvatskih kazališnih amatera
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:21