Vinicius Junior slavi gol, u pozadini Luka Modrić
 CRISTINA QUICLER/AFP
APSOLUTNI BROJ JEDAN

I kad ne blista, opet je najbolji: La Liga hrvatskog majstora proglasila najboljim igračem derbija!

U dvoboju bez velike igre odradio je velik defenzivan posao i držao ravnotežu ekipe
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. prosinac 2020. 20:09

Nakon što je Real Madrid svladao Sevillu (1:0), a njegov trener Zinedine Zidane izborio pola tjedna mira do srijede i odluke hoće li proći dalje u Ligi prvaka u susretu s Borussijom Mönchengladbach, u prvom je planu karakter velikog kluba i igrača koji previše drže do sebe da se nakon dva vezana, a neočekivana poraza ne bi podignuli i dobili derbi. Mentalitet je presudio na Sanchez Pizjuanu.

Realova momčad ušla je odlučnija da dobije, i iako nije blistala, premda nismo mogli uživati u nogometu, napravili su svoje, izvukli bodove i to potpuno zasluženo. Gol se dogodio u 56. minuti kad je Marokanac je vratima Seville Yassine Bounou, poznatiji kao Bono, namjestio ruke da u njih uleti lopta nisko poslana s lijeve strane, a Vinicius Junior ju je ispred njega uspio skrenuti za koji cemtimetar, vršcima kopačke, dovoljno da mu ne završi u naručju nego ga pogodi u lijevu ruku, te se kao od balvana odbije se u mrežu. Bono je zapisan kao tragičar, strijelac autogola koji je riješio susret, Realu sve dao, a Sevilli sve uzeo.

- Gol je moj, to je jasno. Pobjeda nam je najvažnija za samopouzdanje. Nismo sumnjali ni u što, znali smo da možemo dobiti. Kod nas su uvijek prisutni vjera i spokoj - kazao je Brazilac Vinicius Junior.

Luka Modrić službeno je od La Lige proglašen najboljim igračem utakmice, iako tu predstavu vjerojatno neće uvrstiti niti među svojih TOP 100 u karijeri. U dvoboju bez velike igre i istaknutog pojedinca Modrić je odradio velik defenzivan posao, držao je ravnotežu ekipe, triput je presjekao dodavanja domaćina, i bio je siguran u posjedu. Premda manje u kontaktu s loptom nego što smo od njega navikli. Poslao je jedan pas za šansu, a dobio je i žuti karton zbog prekršaja. Kapetan Vatrenih igrao je svih 90 minuta i u međusobnom srazu s Ivanom Rakitićem popravio omjer sa šestom pobjedom. Desetka Seville ima ih devet, od toga dvije u dresu aktualnog kluba, ostalo s Barcelonom. Uz četiri remija.

Rakitić je na terenu boravio do 64. minute, po statističkim ocjenama SofaScorea obojica su dobili 6,8. No, brojke još jednom nisu pravi sudac, Rakitiću je kao i cijeloj Sevilli nedostajalo više živosti i napadače imaginacije.

image
Učinak Luke Modrića i Ivana Rakitića u seviljskom derbiju
SOFASCORE.COM

Real je dobro krenuo, u pet minuta dvaput zaprijetio, ali Vinicius Junior nije uspio posao dovesti do kraja. Prvo je promašio šansu, potom je gotovo oteo loptu golmanu Bonu, no čuvar mreže domaćina se spasio. Iako je izgubio kontrolu nad loptom koja je odbijena padala s visoka pred vrata, Benzema nije pucao glavom, nego tražio ponovo Viniciusa pokraj kojeg je Marokanac taj put bio spretniji.

Sevilla nije imala prolaz do gola Reala, nije napravila pravu šansu cijelu utakmicu. Do 37. minute uopće nije pucala na vrata, u 53. je De Jong imao prvi šut u okvir i to škaricama, na kraju su došli do tri, pritom je i Ocamposov bio škaricama. Ne osobito zahtjevan za golmana Courtoisa.

Real se kod vodstva povukao i obranio. Kako je Sevilla napadala ne bi dala gol do Božića. Real trpi kritike, ali Andalužani nisu ni po čemu u boljoj poziciji, osim što su prošli skupinu Lige prvaka. Nakon nekoliko dobrih igara i tri vezane prvenstvene pobjede, opet su igrali loše. Nije to bio derbi kakve smo znali gledati između istih rivala kad je stadion u Sevilli bio pun. Zidane se spasio, a Julen Lopetegui nije se uspio osvetiti klubu u kojem je svojedobno ekspresno dobio otkaz.

Linker
21. travanj 2024 20:35