ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
SNAGA CRNOG ZLATA

Mbappeova izdaja teška nezamislivih 400 milijuna eura! Kako je bogatstvo nadjačalo riječ, ljubav i životni san...

Kako je 23-godišnji napadač pregazio dogovor s Real Madridom te izabrao ostanak u Parizu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 22. svibanj 2022. 17:19

Ne tako davno takve su stvari bile nezamislive. Još od 50-ih godina Real Madrid i Barcelona uvijek su dovodili koga god su htjeli. Od Di Stefana, Puskasa, preko Cruyffa, Maradone, Ronaldinha, pa sve do Cristiana Ronalda. Međutim, danas više nije tako. Kraljevsku veličinu Real Madrida ili često neobjašnjivu privlačnost Barce prekrila je snaga "crnog zlata".

PSG i Manchester City rade što god požele, s tim da i oni zaziru od dana kada će Newcastle na tržište izaći s punom snagom. Vlasnici Cityja i PSG-a raspolažu s desecima milijardi dolara, ali iza Newcastlea stoje vladari iz Saudijske Arabije sa svojim fondom teškim nekoliko stotina milijardi. I sve je njih nemoguće zadržati...

Mjesecima i mjesecima nogometni je svijet bio uvjeren da će Kylian Mbappe ovoga ljeta biti predstavljen na Santiago Bernabeuu. Real je prošlog ljeta PSG-u ponudio 180 milijuna eura za igrača kojem je ostalo samo 12 mjeseci ugovora. Tada je na Bernabeuu istaknuta poruka da je Mbappe "otet", te prisiljen ostati u Parizu protiv svoje volje. To je manje-više potkrijepio i sam igrač, koji je u listopadu priznao da je čelnicima PSG-a rekao da želi otići u Madrid. Jer je to klub o kojem sanja još od malih nogu...

Ništa što se dogodilo u tek završenoj sezoni nije sugeriralo da bi se Mbappe mogao predomisliti. Cijelo vrijeme je govorio da će svoju odluku donijeti na kraju sezone. Što je opet čvrsto sugeriralo da odlazi u Madrid, jer da je mislio ostati u Parizu, ponuđeni ugovor bio bi odavno potpisan. Ovako se činilo da samo na pristojan način želi svima staviti do znanja da je Real njegov novi klub.

Svi su igrači Real Madrida očekivali da će im se Mbappe pridružiti. Kad god bi ga javno pitali, predsjednik Real Madrida Florentino Perez znalački bi se nasmiješio i rekao da će sve biti jasno na kraju sezone. Tijekom proslave koja je uslijedila nakon što je Real osvojio naslov prvaka Španjolske upitali su ga novinari jesu li obožavatelji oduševljeni što Mbappe dolazi.

- Vidjet ćemo je li to istina - odgovorio je sa smiješkom. Bio je uvjeren da je, ali da to još ne smije javno reći.

Mnogi su posao smatrali gotovim kada se Mbappe 9. svibnja našao na ručku u Madridu. Postojala je, doduše, svijest da je Mbappe tih dana također posjetio Dohu, ali to se smatralo posljednjom komercijalnom obvezom za njegove trenutne poslodavce, a ne razlogom za brigu.

Međutim, malo po malo, Perez je navodno počeo shvaćati da je posao koji je prošlog ljeta bio dogovoren došao u neizvjesnu fazu. U francuskoj prijestolnici je zabilježeno da je među onima koji su pokušavali uvjeriti Mbappea da ostane u Parizu bio čak i predsjednik Emmanuel Macron. Katarski emir se također osobno uključio u pregovore.

Još sredinom prošlog tjedna Real je bio uvjeren da ima riječ igrača, čak i ako ništa nije potpisano, ali do petka ljudi bliski Perezu shvatili da se nešto događa. I dogodilo se - Mbappe je ostao u Parizu. Ugovor na tri godine, navodno 100 milijuna eura za svaku od njih, plus 100 milijuna nagrade zato što je ostao u PSG-u. Čak 400 milijuna eura za tri godine! Nezamislivo! I dovoljno da Mbappe pogazi svoju riječ.

Veliki je to udarac za Pereza, koji je gotovo tri godine kompletnu transfer politiku svog kluba temeljio na dovođenju Kyliana Mbappea. Francuz je dugo bio identificiran kao sljedeći "galactico", koji bi mogao privući legije novih navijača i sponzora na skupo renovirani stadion Bernabeu. Svaka odluka donesena tijekom posljednjih sezona, od prodaje Odegaarda do odustajanja od financijski iznimno skupe utrke za Haalandom, temeljila se na financijskim pripremama za golem izdatak na jednog igrača kojeg je Perez stvarno želio. I koji mu je ljetos dao riječ da će doći. Napokon, ponuda od 180 milijuna eura bila je i krunski dokaz da su se Real i Mbappe dogovorili.

Real Madrid je oduvijek prihvaćao da se nikada ne bi mogao natjecati s vlasnicima PSG-a ako se stvari svedu isključivo na novac. Nisu se ni pokušali uplesti u licitacijski rat. Umjesto toga, držali su se, kako su rekli, dogovora koji je već na snazi, iako su donekle odstupili dopuštajući Mbappeu da zadrži veći dio prihoda od marketinških prava za koji obično inzistiraju da se moraju ravnopravno podijeliti s klubom.

Madrid je svoju igru ​​temeljio na osjećajima, znajući da je Mbappe bio navijač Blancosa iz djetinjstva, koji je kao dijete imao postere Cristiana Ronalda iz madridskog doba na zidu svoje spavaće sobe. Kako su sumnje jačale, tako je bilo jasno da je 23-godišnji mladić odabrao bogatstvo umjesto ljubavi. Koliko god mu i "ljubav" donosila basnoslovno velik novac.

Odluka također dolazi u posebno nezgodnom trenutku, jer se Real Madrid priprema za finale Lige prvaka protiv Liverpoola. Da stvar bude gora finale se igra u - Parizu! Perez je zbog propalog projekta Superlige prekinuo sve odnose s predsjednikom UEFA-e Aleksanderom Čeferinom, s kojim je pak Al-Khelaifi tako blisko povezan. Perez je sanjao da će u Pariz doći kao veliki pobjednik, kao predsjednik koji je nadjačao snagu "crnog zlata", ali to se neće dogoditi. U Pariz će Perez doći kao dramatični gubitnik. I prije finalne utakmice...

Dobili to finale ili ne, Real Madrid će morati povući poteze u prijelaznom roku koji će barem malo umiriti navijače i sponzore. S obzirom da je drugi najtraženiji svjetski napadač Haaland - njega je pak uzalud mamila Barcelona - već pristao pridružiti se Manchester Cityju, pitanje je tko je uopće ostao u ponudi. Harry Kane? Robert Lewandowski? Mohamed Salah? Raheem Sterling? Neymar? Cristiano Ronaldo?

Mbappe ima samo 23 godine, te ima vremena da jednom dođe u Madrid, ali pitanje je kako će ga tamo dočekati nakon takve "izdaje". Perez je godinama bio opsjednut potpisivanjem igrača za kojeg je bio siguran da će Realu donijeti novu dimenziju za novo vrijeme u kojem ga čekaju teške bitke s arapskim milijarderima. Mbappe mu je na koncu priuštio samo bol koja neće tako brzo nestati. Vidjet ćemo kad će se i Perez i Real Madrid uspjeti oporaviti, ali jasno je da im neće biti lako...

Linker
19. travanj 2024 05:41