GETTY IMAGES
KAKVA EKIPA NA OKUPU

Mučni rastanci s velikanima u Barceloni nisu rijetkost! Maradona, Ibra i ekipa otišli su jako razočarani!

Prva zvijezda koja je na taj način napustila Barcelonu bio je Messijev sunarodnjak Diego Maradona
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 31. kolovoz 2020. 22:59

Odlazak Lionela Messija iz Barcelone i dalje je glavna globalna sportska tema. Ono što se donedavno činilo teško ostvarivim, mogli bismo reći i nezamislivim, događa se pred očima navijača i simpatizera Barcelone kojih vjerojatno ima u svakom kutku kugle zemaljske. Blamaža protiv Bayerna bila je kap koja je prelila čašu Messijeva strpljenja, jer nezadovoljstvo sjajnog argentinskog nogometaša nije od jučer.


Generirao ga je predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu korak po korak, prvo prodajom Neymara u PSG, pa dovođenjem Griezmanna umjesto Brazilčeva povratka, zatim i smjenom trenera Ernestea Valverdea i dovođenjem Quiquea Setiena koji nikad prije nije ništa osvojio, niti je radio u nekom velikom klubu. Sva težina krivih stručnih procjena ogledala se u toj osmici protiv Bavaraca u četvrtfinalu Lige prvaka, i za Messija je to bila točka nakon koje povratka više, očito, nema.


I dok se narod zabavlja s budućim Messijevim odredištem, a po svemu sudeći to bi trebao biti Guardiolin Manchester City, mi ćemo se prisjetiti velikana koji su u prošlosti u Barceloni prolazili slične situacije poput ove u kojoj se našao Messi. Nakon svega što se posljednjih dana zbilo, gotovo je nemoguće da rastanak katalonskoga kluba i njegovog zaštitnog znaka prođe u prijateljskom tonu, no to nije ništa novo kad je Barca u pitanju. Krilatica 'više od kluba' nije primjenjiva na baš sve situacije, jer su mučni rastanci s velikim igračima na Camp Nouu prilično česti...


Prva zvijezda koja je na taj način napustila Barcelonu bio je Messijev sunarodnjak Diego Maradona. 'Mali Zeleni' je stigao 1982. godine, otišao dvije godine kasnije. Iako je ostavio dubok trag, nakon nesporazuma s klupskom upravom prešao je u Napoli i postao legenda.


Bernd Schuster potjeran je iz kluba nakon finala Europskog kupa 1986. godine. Tadašnji trener Terry Venables ga je zamijenio u 85. minuti, a on je napustio stadion i otišao u hotel. Tadašnji predsjednik Josep Luis Nunez odmah mu je napisao otpusno pismo.


I Brazilac Romario skupo je platio svoju nedisciplinu. Iako je bio jedan od najboljih strijelaca u povijesti kluba, nije se dobro proveo nakon što se zamjerio treneru Johanu Cruyffu 1994. godine. Brazil je tog ljeta osvojio Svjetsko prvenstvo u SAD-u, a Romario je samoinicijativno dulje ostao na odmoru. Zakasnio je na pripreme i povratka nije bilo, jedan od najboljih igrača više nije bio član Barcelone.


Još dvojica sjajnih Brazilaca napustili su Barcelonu iako su joj vjerojatno mogli još puno toga pružiti. Napadač Ronaldo nije se osjećao željenim u momčadi te je 1997. godine prešao u talijanski Inter ostvarivši tadašnji rekord transferom vrijednim 25 milijuna eura. Ronaldinho je na svoj način obilježio svoje razdoblje u Kataloniji, a u njegovim nogometnim majstorijama uživali su čak i navijači suparničkih klubova, što se najbolje vidjelo kad je na Bernabeuu dobio 'standing ovation'. Međutim, Pepu Guardioli nikad se nisu previše sviđale njegove sklonosti tulumarenju i opuštenom načinu života, te ga je 2008. poslao u Milan uz odštetu od – 25 milijuna eura.


Kad je s Realom došao na gostovanje kod svog bivšeg kluba na Camp Nou, navijači Barcelone Luisa Figa su gađali svim i svačim, čak i svinjskom glavom. Odlazak u redove mrskog rivala se ne prašta, a u pozadini priče bilo je Portugalčevo nezadovoljstvo uvjetima u ugovoru. Figo je tražio novi, poboljšani ugovor kojeg nije dobio, pa se za 61 milijun eura priključio projektu Galacticos Realova predsjednika Florentina Pereza.


Još su dvojica velikih igrača napustila Barcelonu bez pozdrava. Puno je klub uložio u dovođenje Zlatana Ibahimovića, 2009. su ga platili čak 78 milijuna eura Interu, ali je samo godinu dana kasnije prodan u Milan za 25 milijuna eura. Glavni je razlog odlaska švedskog napadača hrvatsko-bosanskih korijena bio njegov loš odnos s trenerom Guardiolom, kojeg je dodatno pogoršalo guranje Messija na poziciju središnjeg napadača.


Priča s Brazilcem Neymarom otpočetka je bila čudna, još od njegovog dovođenja iz brazilskog Santosa. Iako je doveden kao velika zvijezda, Neymar se u Barceloni nije osjećao dovoljno dobro, pokraj Messija ipak nije mogao doći do izražaja onako kako je on to htio. Kad se pojavio dovoljno bogati kupac, Neymar i njegov otac odlučili su podići sidro iz Barcelone, a PSG je petrodolarima platio rekordna 222 milijuna eura kako bi Brazilca doveo u grad svjetlosti. Tragikomični su bili Barcelonini pokušaji vraćanja odbjegle zvijezde u staro jato. Da su uspjeli u tome, možda danas Messi ne bi bio na izlaznim vratima, a ovako se niz, čini se, nastavlja...

Linker
24. travanj 2024 17:55