ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP/PROFIMEDIA Anne-christine Poujoulat/Afp/Profimedia
STIŽE NOVO DOBA

Spušta se zastor na jednu od najvećih priča u povijesti nogometa! U Real Madridu uskoro više ništa neće biti isto

To je društvo u sjeni ostavilo čak i Barcin tercet Xavi – Busquets - Iniesta
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 19. kolovoz 2022. 16:17

Trebala je to biti sezona labuđeg pjeva za najbolji vezni red na svijetu, ali Florentino Perez se u međuvremenu zagledao u budućnost, kupio sebi mlade francuske lavove Edouarda Camavingu i Aureliana Tchouamenija, te shvatio da se ne želi opterećivati sladunjavim pričama za publiku. U srijedu je, dakle, Realov predsjednik odlučio prihvatiti ponudu Manchester Uniteda za Casemira. 60 milijuna funti bit će dovoljno da "crveni vragovi" dobiju 30-godišnjeg defanzivnog veznog igrača.

U idealnom svijetu Luka Modrić, Casemiro i Toni Kroos još ponekim trofejom spustili bi sljedećeg ljeta zastor na blistavu zajedničku priču. Modrić je u klub stigao prvi 2012. godine, ubrzo mu se pridružio Casemiro, na koncu i njemački reprezentativac. Formirali su partnerstvo koje će u povijest prodružiti kao možda i najbolji vezni red ikad, društvo koje je u sjeni ostavilo čak i Barcin tercet Xavi – Busquets - Iniesta. Kada je "kraljevski klub" osvoijio "la decimu" 2014. godine, u momčadi je bio samo Modrić, ali sljedeće četiri Lige prvaka (2016, 17, 18, 22) njih su trojica osvojili zajedno.

Robusni stav

Luka Modrić će u rujnu proslaviti 37. rođendan i vjerojatno igra svoju posljednju sezonu za Real. Niti 32-godišnji Kroos nije namjeravao produžiti boravak u Madridu, ali obojicu je neplanirano iz fokusa sada izgurao Casemiro. Transfer je skuhan iznenada, praktično preko noći, uslijed panike koja je na noge digla Old Trafford poslije uvodna dva poraza u Premiershipu.

image
JAVIER SORIANO Afp

Novi menadžer Erik ten Hag ljeto je potrošio nagovarajući sunarodnjaka Frenkieja de Jonga da napusti Barcelonu i pridruži mu se u Unitedu, ali kada nije uspio okrenuo se drugim rješenjima. Siguran da Fred i McTominay ne odgovaraju klupskim standarima, rješenje je pronašao u Casemiru. Brazilski reprezentativac (63 nastupa) je "šestica" koja se ne boji lopte, pritom igra jednostavno, zna zabiti gol (31 pogodak za Real Madrid), ali u prvom redu robusnim obrambenim stavom vodi računa o ravnoteži momčadskih linija na terenu.

Casemiro je na startu La Lige ostao na klupi protiv Almerije, ali iz tog podatka ne treba izvoditi zaključke jer mu je društvo tamo pravio Luka Modrić. Trener Ancelotti je poželio isprobati Tchouamenija i Camavingu pod mentorstvom Tonija Kroosa. Kako je domaćin vodio i držao u šahu velikog suparnika, u drugom poluvremenu su senatori morali na teren izvlačiti momčad iz gliba i uspjeli su u tome. Jasno je da je Ancelotti u utakmicama veće specifične težine uzde momčadi rezervirao za svoj stari trojac u veznom redu i u tom smislu Casemiru nisu trebala nekakva posebna jamstva da je i dalje u statusu startera.

Ten Hagov zaokret

U prijevodu, argumenti za transfer u redove Man Uniteda, velikana koji godinama već živi u neredu, leže na drugom mjestu. Tko je spomenuo novac?

Kako tvrde engleski izvori, Casemira na sjeverozapadu Engleske čeka dvostruko veća plaća. Potpisat će ugovor do 2026. za tjednu plaću od 350 tisuća funta, što znači da će uz bonuse godišnje ubirati gotovo 20 milijuna eura. Na Old Traffordu samo dvojica igrača trenutačno zarađuju više: Cristiano Ronaldo je na 480 tisuća funta, a David De Gea na 375 tisuća funta tjedno.

Erik ten Hag je na dolasku u klub obećavao renesansu u skladu s nizozemskim naukom, pa je kupio stopera Lisandra Martineza (Ajax) i braniča Malaciju (Feyenoord), ali je natrčavši na zid brzo okrenuo ploču. Nije isključeno da je Casemiro (treba potpisati do ponedjeljka) samo prvo zvučno prezime na popisu pojačanja, jer Unitedu treba i strijelac…

Linker
26. travanj 2024 01:18