GORAN SEBELIC Cropix
IZBORNIK MLADIH

Bišćan progovorio o dolasku u Dinamu, a onda rekao što misli o pozivanju hajdukovca: ‘Postoji neki redoslijed‘

‘Svako okupljanje je važno, svaka utakmica je važna. Ove dvije jesu prijateljskog karaktera, ali su u sklopu priprema za Euro‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. ožujak 2023. 16:26

Mlada hrvatska U-21 reprezentacija Igora Bišćana okupila se jučer u Velikoj Gorici, a odmah nakon okupljanja otputovala je u Varaždin, gdje u srijedu (18 sati) igra prijateljsku utakmicu protiv Izraela. Pet dana kasnije, 28. ožujka (20.45 sati) u Londonu na stadionu Craven Cottage Bišćanovi dečki će igrati i prijateljsku utakmicu s Engleskom.

To su provjere uoči nastupa reprezentacije na Europskom prvenstvu u Rumunjskoj i Gruziji krajem lipnja, odnosno za utakmice kvalifikacijskog ciklusa za Euro u Slovačkoj 2025. godine. Podsjetimo, Hrvatska će na Euru igrati u skupini s Ukrajinom, Španjolskom i Rumunjskom.

- Svako okupljanje je važno, svaka utakmica je važna. Ove dvije jesu prijateljskog karaktera, ali su u sklopu priprema za Europsko prvenstvo koje je vrhunac ovog kompletnog ciklusa za koji smo se borili dvije godine. Ove reprezentacije su najbolje koje smo mogli dobiti u ovom trenutku, jer mnoge nacionalne vrste nisu više dostupne zbog promjena godišta. Engleska je moćna reprezentacija iz vrha europskog nogometa, a Izrael je energična, žilava i čvrsta reprezentacija. Pa ćemo otprilike vidjeti gdje smo u sudarima s dvije takve reprezentacije - kazao je izbornik Igor Bišćan.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Naravno, mlada reprezentacija nema Luku Sučića, jednog od glavnih igrača koji je operiran.

- To nam nije dobro sjelo, jer je on jedan od krucijalnih igrača od kojeg mnogo toga ovisi u našoj igri. Uvijek postoje određene šanse da će možda zaigrati na Euru, procjene liječnika koji su obavili operaciju kažu da bi stanka trebala biti oko tri mjeseca. Kako će ići rehabilitacija i da li će to biti brže, pokazati će vrijeme. E sad, da li će to biti dovoljno brzo da mu ostavi vremena za adekvatnu pripremu, ne znamo. Naravno, nešto se pita i njegov klub. Kad se radi o nekim dečkima koji igraju za A vrstu, a mogu igrati u za našu selekciju, morati ćemo vidjeti kakve će biti odluke stožera Zlatka Dalića, što je sasvim razumljivo. Ja se kao izbornik U-21 selekcije mogu samo nadati da ću na Europskom prvenstvu na raspolaganju imati najbolju moguću momčad.

Pitali smo Bišćana i nešto o sjajnom rezultatu mladih nogometaša Hajduka u Ligi prvaka mladih. Neki su špekulirali s mogućnošću da nekog od tih ‘bilih tića‘ poput Luke Vuškovića izbornik pozove u mladu U-21 vrstu. Prije nego što je rekao nešto o mladim Hajdukovcima, Bišćan je kazao nešto o starijem Vuškoviću, Mariju, koji se bori dokazati svoju nevinost u poznatoj doping aferi.

- U kontaktu sam s Marijom Vuškovićem. Svi ljudi u HNS-u i ja smo dosta dobro upoznati s cijelim slučajem. Pozitivni smo i optimistični kad je on u pitanju. Dobili smo svi skupa dojam da je zaista nevin. To je najvažnije u cijeloj priči. Mario se spreman boriti da to dokaže. Najviše je to što može. Svi koji mu možemo dati podršku, to moramo napraviti. Nadamo se da će se sve što prije riješiti, da će se vratiti na teren, što znači da bi mogao konkurirati za Euro. Zaslužio je to zbog svega što je dao u kvalifikacijama. Dva-tri mjeseca je dovoljno da uhvati formu. Kad se radi o mladim igračima Hajduka, zaista su napravili lijep uspjeh. Jako je to pozitivno za naš nogomet. Pokazali su da se može parirati najboljima, da je naš talenat dovoljno dobar da bude konkurentan na najvišoj razini te dobi. Svi su oni potencijalni U-21 reprezentativci, ali postoji nekakav redoslijed po kojem se to postaje. Konačno, oni su dovoljno mladi da budu članovi U-19 reprezentacije, koja ima jako važne kvalifikacije. Neke stepenice ne treba preskakati.

Inače, kao što znate, nakon dolaska Darija Šimića u maksimirski klub, kroz medije se stalno spominjao izbornik mladih Igor Bišćan kao potencijalni trener Dinama. Zanimalo nas je što on misli o tome.

- Ovdje pričamo isključivo o mladoj reprezentaciji, stvarno nije vrijeme niti mjesto da pričam bilo što drugo - zaključio je Bišćan

Sasvim je jasno da će Igor Bišćan voditi U-21 reprezentaciju na Europskom prvenstvu, a što će biti nakon njega, vidjeti ćemo...

Linker
19. travanj 2024 05:33