JUSTIN TALLIS Afp
ON JE ENGLEZE ZAVIO U CRNO

Bivši Vatreni postao komentator Sky-a: ‘Zgazili su nas! A njih dvojica su stalno radila krivu stvar‘

‘To nije bio idealan izbor. Zato nismo imali mogućnost doći pred gol suparnika‘, smatra Petrić.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. lipanj 2021. 06:52

Bacaju li se prvi mačići u vodu ili je to zapravo realna slika nacionalne vrste? Jučer smo izgubili na Wembleyju, nismo bili opasni prema naprijed, ali ipak smo u nekim trenucima parirali Gordom Albionu. Nakon utakmice u Londonu porazgovarali smo s velikim imenima hrvatskog nogometa, evo njihovih razmišljanja...


- Engleska je zasluženo pobijedila, jer je bila bolja. Bili su brži, agresivniji, mi smo tražili svoje šanse, međutim nismo ih našli. Poraženi jesmo, ali moramo što prije zaboraviti jučerašnju utakmicu, te se okrenuti ogledima s Češkom i Škotskom koji nam mogu osigurati prolaz skupine - kaže bivši hrvatski reprezentativac Marko Babić.


Pitali smo Marka kako objašnjava da smo u igri prema naprijed bilo totalno bezidejni?
- Ha, vidite, i protivnika se nešto pita. Englezi su bili moćni, bolji od nas praktički u svakom duelu. To je zapravo bio ključ cijele priče. Dobivali su gotovo svaki duel, tu im nismo mogli parirati.

Solidna predstava

Je li Dalić mogao prije povući neke poteze, prije ubaciti Petkovića, Vlašića, Pašalića...
- E sad, to najbolje zna izbornik. Teško je sa strane to komentirati. Svaki dan je bio s igračima, zna s kim raspolaže. Znate što? Mi smo zapravo odigrali solidnu utakmicu, ali protiv ovakvih Engleza to nije bilo dovoljno, Nisam razočaran igrom. Da, mi uvijek očekujemo više, ali nismo bili dovoljno čvrsti, u završnici nismo bili dobri. Trebali smo biti opasniji prema naprijed, stvoriti više šansi. No, idemo dalje, Englezi su bili bolji i to je jednostavno to - zaključio je Babić.


Boško Balaban također kaže da nije razočaran hrvatskom izvedbom...
- Ne, uopće nisam razočaran. Mi smo bili O.K., Englezi nisu ništa posebno odigrali. Nije to bilo za “vau” od vrste Southgatea. Odlučila je jedna greška, krivo postavljanje naših igrača. Naravno, opet smo prema naprijed bili jako bezidejni. Žao mi je, mislim da smo mogli puno više protiv Engleza. Imaju oni top igrače, bili su vrhunski postavljeni, ali nisu letjeli terenom, nisu nas toliko nadigrali.


Kaže Boško da ne treba previše pametovati, pričati o tome kakve je poteze vukao Dalić...
- Glupo je to komentirati... Izbornik je svojim izmjenama pokušao napraviti preokret na terenu. Međutim, Engleska je prema natrag igrala jako dobro, nije nam dopustila niti jednu izglednu priliku. Imali smo nekoliko poluprilika, to su bili otpatci, to je bilo sve. Nisu nam dopustili da dođemo u pravu priliku. Englezi su anulirali sve naše opasne igrače. Bili smo bezidejni jer je Engleska bila dobra. U razgovoru s vama pogodio sam sastav, ali više bih volio da sam promašio, a da smo mi pobijedili - zaključio je Balaban.


Silvio Marić kaže da su Englezi igrali dobro...
- Ipak, mislim da smo mogli s tom Engleskom. Od dvadesete minute smo bili dobri, držali smo posjed. Čudi me ipak jedan potez Dalića. Ako je već odlučio igrati defenzivno, mogao je jednog igrača žrtvovati na Sterlinga. Jer jedino nam je Sterling stvarao probleme. Stajao je kod Vrsaljka u krilu, pa se onda izvlačio, tu je najopasniji. Sve šanse Engleza je pripremio Sterling. Morali smo ga anulirati, bez njega Englezi nisu ništa posebno - kaže nam Marić.


Mara kaže da Hrvatska ima problem u igri prema naprijed:
- Nismo opasni. Imat ćemo problema s momčadima koje dobro stoje u obrani. Imao sam osjećaj da protiv Engleza ne bismo zabili pogodak da smo igrali dva dana! Nemamo prepoznatljivu igru prema naprijed. Htio bih našu igri prema naprijed. Imamo dobar posjed, Kovačić je igrao dobro, Luka također, ali falio je zadnji pas, nismo im uspjeli stvoriti šansu. Protiv Čeha moramo skroz promijeniti taktiku. Žao mi je, protiv Engleza smo mogli izvući bod - zaključio je Marić.

image
Mladen Petrić
IAN KINGTON Afp

Nije bio idealan izbor

Čuli smo se jučer i s Mladenom Petrićem, čovjekom koji je Engleze zavio u crno u onoj kvalifikacijskoj utakmici za Euro u Austriji i Švicarskoj 2008. godine, pogodio je za onih nezaboravnih 3:2. Petrić je bio komentator njemačke postaje SKY i kad je završio s analizom utakmice Engleska - Hrvatska javio se Sportskim novostima...
- Mislim da Hrvatska nije pokazala dobro lice. Nismo pokazali ono što znamo i za što smo sposobni. Englezi su nas zgazili prvih dvadeset minuta. Bili smo pasivni, ali smo poslije toga polako ulazili u utakmicu. Nedostajala je igra prema naprijed. Nismo uspijevali stisnuti Engleze, nismo imali ideju prema naprijed, nismo imali dubinu, Perišić i Rebić nisu tražili lopte u dubinu, tražili su loptu u noge. To nije bio idealan izbor. Zato nismo imali mogućnost doći pred gol suparnika - kazao je Petrić.


Mladen drži da protiv Čeha i Škota moramo biti bolji u napadačkoj igri...


- Protiv Čeha i Škota moramo biti bolji i dobiti utakmice. Moramo u tim utakmicama biti ofenzivniji. Napadači moraju tražiti dubinu. I ne smijemo dozvoliti da nam recimo igrači, kao što su to jučer radili Foden i Sterling, stvaraju toliko problema. Mount nam je također ulascima u sredinu stvarao probleme. Naravno, Česi i Škoti nemaju toliko kvalitetne igrače, ali moramo biti oprezni - zaključio je Petrić.

Linker
20. travanj 2024 04:37