Zlatko Dalić

 GORAN MEHKEK Cropix
LIPANJSKE AKCIJE

Dalić pozvao četvoricu debitanata, na popisu nema Petkovića ni Lovrena! Oglasio se i Bišćan

Modrića i društvo čekaju četiri utakmice, mladu ekipu dvije vrlo bitne do kraja kvalifikacija.
Piše: HINAObjavljeno: 16. svibanj 2022. 11:21

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju od 3. do 13. lipnja očekuju četiri utakmice u Ligi nacija, u Osijeku protiv Austrije (3.6.), u Splitu protiv Francuske (6.6.) te gostovanja u Kopenhagenu (10.6.) i Parizu (13.6.), a izbornik Zlatko Dalić je za tu akciju složio popis sa 29 igrača te uputio još šest pretpoziva.

Reprezentacija će se okupiti 30. svibnja u Zagrebu, gdje će trenirati do 2. lipnja kad će otputovati u Osijek, gdje će dan poslije (20.45 sati) započeti novi ciklus igranja u UEFA Ligi nacija.

Na popisu je nekolicina novih igrača, zbog ozljede je otpao Dejan Lovren, Lovre Kalinić je izostavljen u dogovoru s izbornikom, a Bruno Petković nije dobio ni pretpoziv.

"Pred nama su četiri utakmice, zahtjevne, natjecateljske, koje će nam biti dobra priprema za Svjetsko prvenstvo i ostvarenje našeg cilja u Ligi nacija. Malo će biti nezgodno što će dečki doći nakon sedam, osam dana odmora i u deset dana igrati četiri utakmice, što je zaista puno. Zato smo i proširili popis. Tu ćemo morati jako dobro iskalkulirati", rekao je u uvodu Zlatko Dalić, a potom prokomentirao popis po pozicijama.

"Livaković i Ivušić su nam standardni vratari. Novo je ime Labrović."

image

Popis Zlatka Dalića za Ligu nacija

HNS

Na desnom boku ima najviše problema zbog nedavnih ozljeda Josipa Juranovića i Šime Vrsaljka.

"Nažalost, Šime je opet malo ozlijeđen. Vidjet ćemo kako će biti do okupljanja. Nadamo se da će biti dobro barem za zadnje dvije utakmice. Hoćemo da se vrati u reprezentaciju i on to želi. Juranović je imao problem s ozljedom, nije ga bilo zadnja tri tjedna, ali će biti u redu do okupljanja", rekao je Dalić i potom dao alternativna rješenja:

"Erlić je novo ime. Intenzivno smo ga pratili, trebamo ga vidjeti. Dobra je prigoda da nešto odigra i da ga mi bolje upoznamo i vidimo. Imamo Stanišića i Erlića koji mogu pokriti tu poziciju, a ako igramo s trojicom stopera, onda može i Brekalo."

Lijevi bok je dobro pokriven dvojicom Borni, Sosom i Barišićem, a na stoperskoj poziciji bi priliku mogao dobiti Josip Šutalo, ali tek u zadnje dvije utakmice, nakon što odigra dvije kvalifikacijske utakmice za mladu reprezentaciju.

"U veznom redu imamo standardno svoju kvalitetu i dodali smo još Sučića, koji će, kao i Šutalo i Stanišić biti s mladom reprezentacijom, a vraća se kad završi njihova akcija."

Među napadačima je novo ime Petar Musa iz Boaviste.

image
GORAN MEHKEK Cropix

"Zabija u portugalskoj ligi. Bit će dobra prigoda da ga vidimo, a onda će sve dalje ovisiti o njemu. Vidjet ćemo kako će se snaći."

Za razliku od Brune Petkovića, koji nije dobio izbornikovo povjerenje za ove akcije, Nikola Vlašić je unatoč maloj minutaži u West Hamu i dalje na reprezentativnom popisu.

"Nikola Vlašić ima moje ogromno povjerenje i žao mi je što ne igra. Mi ga trebamo i ne želim ga izgubiti. Nepozivanje u reprezentaciju bi ga dotuklo i ja ga hoću vratiti u život koliko god je to moguće. Dobit će svoju šansu. I Nikola je svjestan toga da mora igrati, tako da sam siguran da će donijeti najbolju odluku tijekom ljeta. Bio je jedan od naših najboljih igrača u kvalifikacijama i znam koliko on vrijedi, koliko može", naglasio je Dalić.

U sličnoj je situaciji i stoper dortmundske Borussije Marin Pongračić.

"Pongračić je igrao dobro, a sad opet nije bio u prvoj postavi. Ako gledamo prema Svjetskom prvenstvu i nakon toga, on je budućnost na stoperskoj poziciji. Znamo da će Vida i Lovren polako završavati karijere, to je tako biološki, i moramo imati četiri, pet kvalitetnih stopera. Zato ne želimo izgubiti Pongračića, želimo mu dati s naše strane vjetar u leđa."

S obzirom na veliku potrošnju glavnih igrača tijekom klupske sezone, izbornik vjeruje da će mu za ovu akciju trebati širok kadar.

"Mislim da će biti potrebe i za igračima s pretpoziva, jer će biti naporno u deset dana odigrati četiri utakmice. To je po meni najkvalitetnije što Hrvatska ima."

"Neće nam biti lako. Imamo dvije utakmice doma i moramo dati snagu na njih, dobiti Austriju i Francusku, a naravno da nećemo biti bez šanse u Kopehagenu i Parizu", zaključio je Dalić.


Bišćan: Želimo ponovno na EP i moramo napraviti sve da to ostvarimo

Mladu hrvatsku nogometnu reprezentaciju početkom lipnja čekaju dva posljednja dvoboja u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo na gostovanjima u Drammenu protiv Norveške (3.6.) i u Parnu protiv Estonije (8.6.), a pobjeda protiv Norvežana bi izabranicima Igora Bišćana osigurala prvo mjesto u skupini i plasman na EP.

Iz osam dvoboja hrvatski nogometaši do 21 godine osvojili su 19 bodova i na vrhu su ljestvice s tri boda više od Austrije, koja ima i utakmicu više, dok je Norveška treća sa 15 bodova, ali i utakmicom manje od Hrvatske.

"Koliko god stanje na ljestvici dobro izgledalo za nas, imamo utakmicu više i to nezgodno gostovanje u Norveškoj u ne baš idealnom momentu, jer su neki igrači završili sezonu, a neki će završiti sljedeći tjedan. Utakmica će biti tek dva tjedna iza toga, a Norvežani su sad u optimalnom stanju, jer su počeli prvenstvo u trećem mjesecu", rekao je Igor Bišćan na konferenciji za medije u Zagrebu predstavljajući popis kandidata.

image

Popis Zlatka Dalića za Ligu nacija

HNS
image

Popis Igora Bišćana za dvije kvalifikacijske utakmice

HNS

"Moramo pokazati ono što smo pokazivali praktično u cijelom periodu kvalifikacija i izboriti pobjedu koja će nam osigurati prvo mjesto u grupi. Tako ćemo se i pripremati. Nadamo se samo da će svi igrači do tada biti zdravi", dodao je Bišćan na čijem se popisu po prvi put našao igrač njemačkog drugoligaša St. Paulija Igor Matanović, koji je nedavno odlučio napustiti juniorsku njemačku reprezentaciju i stavio se na raspolaganje Hrvatskom nogometnom savezu.

"Sretan sam da smo ga uspjeli pridobiti da igra za našu reprezentaciju. Savez je uložio dosta ozbiljan napor da se to i ostvari, jer je on bio jedan od glavnih igrača njemačke U-19 reprezentacije i nisu ga se htjeli samo tako odreći. Zlatko (Dalić) je tu odigrao možda i presudnu ulogu, na njegovu intervenciju se prelomilo na našu stranu. Veliki sam Matanovićev navijač i vjerujem da bi u budućnosti mogao biti velika snaga hrvatske reprezentacije. Ima pravo igrati za mladu reprezentaciju i u sljedećem sazivu, a već igra seniorski nogomet na ozbiljnoj razini. Njegove nogomete karakteristike su - visok, brz, zna. Mislim da je to dovoljno. Vjerujemo da smo za budućnost dobili kvalitetnu napadačku opciju."

image
GORAN MEHKEK Cropix

Uz Matanovića, od njemačkih Hrvata su na popisu još i igrači Bayerna Josip Stanišić te Gabriel Vidović, a snaga popisa ogleda se u činjenici da je većina igrača standardna u svojim klubovima.

"To je bila moja ideja kad sam sastavljao krug kandidata. Samo spreman igrač može odgovoriti ozbiljnim zahtjevima. Uvijek bude primjera koji odskaču od toga, ali ne smije ih biti previše. Nažalost, za neke praktično neće biti odmora između dvije sezone, jer će im pripreme u klubovima početi odmah nakon druge utakmice. No, ulog je velik - želimo ponovno ići na Europsko prvenstvo i moramo napraviti sve da to ostvarimo", zaključio je Bišćan.

Linker
19. travanj 2024 13:23