GLYN KIRK Afp
ŽDRIJEB JE IZNIMNO BITAN

Evo što kiks Španjolske znači za Vatrene i tko im sve prijeti! Sve priče s početka EURA padaju u vodu?

Sjetimo se samo SP-a u Rusiji u kojem je Hrvatska Argentinu poslala na kasnije finaliste Francuze
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 15. lipanj 2021. 08:07

Otkako se Europsko prvenstvo proširilo na 24 sudionika 2016. godine u Francuskoj, otvorilo se i više mogućih kombinacija kad je u pitanju ždrijeb osmine finala.


Primjerice, na prošlom Euru u Francuskoj hrvatska nogometna reprezentacija osvojila je prvo mjesto u skupini D zahvaljujući pobjedi protiv Španjolske u 3. kolu. Imali su Vatreni sedam bodova te su u osmini finala igrali s Portugalom koji je osvajanjem trećeg mjesta s tri boda u skupini F (iza Mađarske i Islanda) bio treći u poretku najboljih trećeplasiranih momčadi.


Sjećamo se kako je ta priča završila, izabranici Ante Čačića oprostili su se od turnira već na prvoj prepreci u eliminacijskoj fazi natjecanja, Quaresma je u 117. minuti postigao jedini pogodak na utakmici osmine finala u Lensu.


I prije početka ovogodišnjeg izdanja kontinentalne smotre, a pogotovo nakon uvodnog poraza Hrvatske od Engleske, provlačila se kroz medije i javnost teza kako je u našoj skupini zapravo najbolje izbjeći prvo mjesto, koje u osmini finala vodi na drugoplasiranu momčad skupine F.


Riječ je o tzv. 'skupini smrti', u kojoj se nalaze aktualni svjetski prvak Francuska, branitelj europskog naslova Portugal, vrlo kvalitetna Njemačka te sve bolja Mađarska koja je u tom društvu ipak teški autsajder.


Drugo mjesto u našoj skupini D u osmini finala vodi u Kopenhagen, gdje čeka drugoplasirani iz skupine E. Kalkuliralo se kako je Španjolska veliki favorit u društvu Slovačke, Švedske i Poljske, igra kod kuće te bi s obzirom na igračku kvalitetu bez većih problema trebala osvojiti prvo mjesto.


Rezoniralo se da bi Hrvatskoj vjerojatno bilo lakše u borbi za četvrtfinale izbaciti Poljsku, Švedsku ili Slovačku, koje ipak nisu reprezentacije iz samog europskog vrha, nego Španjolce koji su se ipak podigli u posljednje vrijeme. Međutim, nakon uvodnog remija Furije protiv Švedske, čiji je 'bunker' izdržao sve napade Enriqueove momčadi, kalkulacije takve vrste postaju upitne.
Naime, ispostavlja se nakon uvodnih utakmica da nije baš lako predvidjeti plasmane u skupinama. Španjolska je svakako u uvodu računala na pobjedu protiv Švedske, bila je u Sevilli bolji suparnik, ali je isto tako ta utakmica mogla završiti i slavljem Šveđana.


Trećeplasirana momčad iz naše skupine u osmini finala može ići na pobjednika skupine B (Belgija, Finska, Danska, Rusija), E (Slovačka, Španjolska, Švedska, Poljska) ili C (Austrija, Nizozemska, Ukrajina, Sjeverna Makedonija), što će pak ovisiti o poretku trećeplasiranih.


Ždrijeb je na velikom natjecanju iznimno bitan, sjetimo se samo Svjetskog prvenstva u Rusiji u kojem je Hrvatska Argentinu poslala na kasnije finaliste Francuze, a sebi važnom pobjedom nad Gaučosima osigurala ipak znatno bolji, ako hoćete i lakši ždrijeb u eliminacijskom dijelu turnira.


Što se Vatrenih tiče, možda je u ovom trenutku zapravo najbolje ne opterećivati se nikakvim kalkulacijama. Dojam je nakon prve utakmice s Engleskom da reprezentacija ima i važnije brige od toga. Treba u petak pobijediti Čehe, pa onda pokušati isto to učiniti i protiv Škota.


A onda, što bude. Ždrijeb je jako bitan, ali nije presudan, U konačnici svatko sam kroji vlastitu sudbinu...

Linker
17. travanj 2024 00:10