Uzaludan let škotskog golmana Davida Marshalla nakon navođenog projektila Schicka sa centra
 ANDY BUCHANAN Afp
NOVI ZAPLET

Golčina koja je puno toga promijenila: Zašto pobjeda Čeha nije dobra vijest za Hrvate...

Nakon što su ih razbili Talijani, malo tko je Česima davao neke šanse. Sada se sve promijenilo
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. lipanj 2021. 19:37

Utakmicu Škotske i Češke pamtit ćemo po jednom potezu koji će sigurno biti zaustavljena slika svih dosadašnjih europskih prvenstava. Patrick Schick (25), napadač Bayera iz Leverkusena zabio je gol s - centra! Nakon jedne akcije Čeha po oduzetoj lopti, Schick je vidio vratara Marshalla koji je previše izašao, bio je udaljen nekih tridesetak metara od svog gola.

Onda je slijedio majstorski lob udarac s centra, lopta je kao navođena nekim sofisticiranim uređajem završila u mreži, Marshall se uspio samo kao riba zapetjati u nju. Naravno da je teško bilo što predviđati, ali čini nam se da bi pogodak Schicka mogao biti i najljepši, najatraktivniji potez ovog Eura, iako je tek na početku. Takvi golovi rijetko se zabijaju....

Schick je i inače imao veliki dan, osim ove fenomenalne golčine, glavom je zabio i prvi pogodak za Čehe. Nema sumnje, ovaj pogodak bi ovog mladog Čeha moga svrstati vrlo blizu Antonina Panenke, onog češkog majstora poznatog po onom povijesnom jedanaestercu koji je zabio u finalu Europskog prvenstva 1976. godine u Beogradu, kada su igrale tadašnje Češkoslovačka i Zapadna Njemačka. Tada je taj jedanasterac na neki način promijenio nogomet, jer su mnogi nakon njega pokušavali, a i uspijevali kopirati Panenku.

image
Junak dana Patrik Schick
LEE SMITH Afp

A ovaj pogodak Schicka mogao bi promijeniti prognoze kad se radi poretku u našoj skupini. Naime, prije prvenstva činilo se da su Česi najslabija reprezentacija u našoj skupini. Kad su još onako teško (0:4) stradali od Talijana u nedavnoj prijateljskoj utakmici, davane su im zaista male šanse. Nitko nije sumnjao da su Engleska i Hrvatska bolje od Češke, ali držalo se da su bolji i Škoti, koji su još igrali na svom terenu.

Međutim, ispalo je onako kako nitko nije očekivao, Česi su se ralativno lako riješili Škota i sad s sigurno s velikim samopouzdanjem čekaju Dalićevu vrstu. Pobjeda Čeha nije dobra vijest za Vatrene, sad su momci Jaroslava Silhayja u posebnom raspoloženju, sigurno prepuni adrenalina, vjerojatno vjeruju da mogu autorizirati još jedno iznenađenje.

Česi su zaista djelovali dosta dobro, iako su u obrani iskazivali nesigurnosti, imali su Škoti prilika za poentiranje, osim Schicka u velikoj formi bio je i vratar Vaclik koji je skinuo nekoliko opasnih udaraca. Osim spomenute dvojice, u jako dobrom svjetlu se se pokazali Souček i Coufal.

U formaciji 4-2-3-1 Česi su iskazivali jako dobru tranziciju igre, vrlo brzo su se transfiormirali u napad, a na koncu su mogli i uvjerljivije slaviti, odlične šanse još su imali već toliko puta spomenuti Schick i Krmenčik. Neće nam biti lako s Česima koji će nakon ove pobjede biti u velikom zamahu.

Linker
18. travanj 2024 11:35