AFP
PRIPREME ZA MUNDIJAL

Hrvati, u Katar ponesite vreće za spavanje! Domaćin je došao na ideju koja se neće svidjeti baš svima

Problema bi moglo biti za navijače za koje je predviđeno najviše 130 tisuća soba
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. prosinac 2021. 09:56

Hrvatska reprezentacija imat će na Svjetskom prvenstvu kamp u Dohi, HNS ovaj put neće morati razmišljati u koji dio države domaćina smjestiti Vatrene, o tamošnjoj klimi i uvjetima za treninge, jedina zadaća izbornika Zlatka Dalića i djelatnika Saveza bit će donijeti konačnu odluku o kojem će se hotelu raditi. No, problemi su na vidiku za navijače, ne bi bilo zgoreg da neki, pogotovo oni koji nisu dubljeg džepa, razmisle o vrećama za spavanje...

U blagoj zaljevskoj jeseni, gdje je temperatura u studenom od 22 do 30 Celzijevih stupnjeva, a u prosincu od 17 do 25, možda će morati "krevet" pronaći pod zvijezdama… Najavljuje se milijun navijača koji će posjetiti domaćina Mundijala, neki spominju i 1,5 milijuna, suzdržaniji govore o pola milijuna, a koliko god bilo, organizator je jasan - na raspolaganju će biti najviše 130 tisuća soba, a i ta cifra je upitna. Nemaju namjeru graditi "bijele slonove", hotele ili apartmane koji će kasnije zjapiti prazni i propadati...

image
AFP

Katar je država s oko 2,8 milijuna stanovnika, od toga ih 2,4 milijuna živi u Dohi. Ima svega 11.581 kvadratni kilometar, po tome je skoro pet puta manji od Hrvatske. FIFA i domaćini za reprezentaciju su osigurali 38 hotela među kojima mogu birati bazu za vrijeme SP-a. Nalaze se u Dohi, neki u samom centru, a drugi na rubovima grada. Ovaj put FIFA je napravila centre za trening tipski, isti su ili vrlo slični. Svaki ima dva igrališta, fitness, svlačionice, tribine, medijski centar…

Uvjeti za reprezentacije bit će jednaki. Kad Savez ugovori hotel, dobije njemu pripadajuće trening igralište. Iva Olivari, team-menadžerica HNS-a, i glasnogovornik Tomislav Pacak pohodili su Dohu gdje su pregledali ponudu. Pacak nam je kazao:

- Svaka reprezentacija ima pravo na rezervaciju za tri hotela. Jedan na koji se dotad još nitko nije predbilježio te dva gdje je druga ili treća opcija. Tako smo i mi učinili. No, na kraju se može dogoditi da budemo u četvrtom, primjerice i Portugal i Italija su rezervirali hotele, a neće se obje te ekipe plasirati. Možda uzmemo neki koji ostane slobodan. Vremena je puno, odluku moramo donijeti tek do kraja lipnja.

image
W HOTEL DOHA

Sva tri hotela na koja se HNS predbilježio imaju pet zvijezdica, iako su u ponudi i nižerangirani. Imena zasad taje, no zapravo je svejedno. Vatreni će biti u Dohi, a na treninge će putovati, ovisno u udaljenosti, možda i dvadesetak kilometara. Na lanjskom turniru koji je otkazan zbog Covida trebali su biti u luksuznom hotelu W Doha, sa svime što takve destinacije pružaju - bazeni, spa, teretana... I taj je sada u ponudi, ali i poznati lanci Crowne Plaza, Marriott, Millennium, Hyatt, Hilton…

Međutim, navijači će od hotela imati na raspolaganju što ostane, a i apartmana nema dovoljno. Na 25 kilometara od Dohe podiže se niski stambeni kompleks Madinatna koji će moći primiti do 27 tisuća turista, a okružen je autocestom s 18 traka i oštrim pustinjskim prostranstvom.

- Frustrirajuće je kad domaćin obeća dostupan i pristupačan smještaj, a sad vidimo toliko nedostataka - kazao je Ronan Evain, izvršni direktor FSA, organizacije europskih nogometnih navijača.

image
AFP

U hotelima će imati manje od 50 tisuća soba, od toga će neke uzeti reprezentacije i FIFA. Potpisali su ugovor s Accorom, najvećim europskim turističkim operaterom koji najavljuje još 64 tisuće soba u apartmanima, vilama, tom kampu u Madinatni i na kruzerima, od koji je jedan u izgradnji u Francuskoj. Najave su da će soba u hotelu s dvije ili tri zvjezdice stajati preko 120 dolara. Cijene za apartmane i vile već su skočile do 10 posto… Dopustili su građanima da svoje kuće za odmor iznajmljuju i preko platforma kao što je AirBnB i VRBO, iako mnogi ljudi iz tog islamskog svijeta nisu navikli primati tuđince u svoje domove.

Kataranima ponestaje dobrih rješenja pa su najavili izgradnju do tri navijačka šatorska sela beduinskog tipa, svako za tisuću do tri tisuće ljudi. Maksimalno egzotično, nekima će se možda svidjeti, no mnogima neće biti dovoljno komforno. Ni ti šatori nisu svi jednaki, i među njima ima luksuznijih i skromnijih… Sreća je što u Kataru kiša pada jednom-dvaput mjesečno, ali pustinja je pustinja i mnoga su pitanja otvorena, od prehrane, sanitarnih čvorova do zdravlja jer nitko ne zna što će biti s koronom…

Je li otići u Katar velika šansa za odličan provod ili avantura s neizvjesnim krajem? Berthold Trenkel, izvršni direktor u tamošnjoj turističkoj zajednici, objavio je za navijače jednu dobru vijest:

- Gostima će biti omogućeno odgovorno uživati u alkoholu u hotelima, te u navijačkim zonama koje će biti na prestižnim lokacijama - parkovi Al Bidda i Souq Waqif.

Nije poznato hoće li isto vrijediti i za Corniche, popularnu šetnicu uz more gdje su planirani živa glazba i kamioni s hranom. Katar je prva islamska zemlja u kojoj će se igrati nogometno SP pa je i to bitna tema. Očekuje se da će cijena pinte piva biti pet funti, oko 45 kuna.

Hrvatski navijači koji ne pronađu sebe u toj katarskoj priči, a žele uživo pratiti utakmice, imaju još dvije opcije. Povećat će se i broj avionskih letova, pogotovo s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Omanom. Fanovima koji ne uspiju naći "dom" u Kataru preporuka je da se stacioniraju u Dubaiju, Abu Dhabiju, Manami, Muscatu… i od tamo lete na te dvoboje naše nacionalne vrste. Ako ne, onda izravno iz Hrvatske samo na utakmicu i natrag kući. Vatreni bi, pak, u izvidnicu mogli već krajem ožujka budu li sudionici tamošnjeg turnira za koji je dosad javnu najavu dala Francuska. Ždrijeb SP-a je 1. travnja.

Linker
19. travanj 2024 22:13