Hoćemo li ponovno na Ronalda i društvo iz Portugala, prve pobjednike Lige nacija?

 MICHAL CIZEK Afp
TKO ĆE NA FINAL FOUR?

Hrvatska slavi jedan od najvećih uspjeha u povijesti, evo s kime bi mogla igrati za trofej Lige nacija!

Dva sudionika Final Foura Lige nacija su poznata, zna se i gdje će se gotovo sigurno igrati završni turnir
Piše: Andro PolićObjavljeno: 25. rujan 2022. 22:43

Hrvatska nogometna reprezentacija završila je posao, Austrija je srušena u Beču (3:1), i osiguran je put na završni turnir Lige nacija! Tamo će Modrić i društvo krenuti u pohod na trofej kojim bi Vatreni imali priliku postati treća reprezentacija koja se dočepala relativno mladog komada Uefine srebrnine. Uz Hrvatsku, zasad je poznat još jedan putnik na završnicu – Nizozemska.

Iako još nije službeno potvrđeno, izvjesno je kako bi upravo ta država trebala biti i domaćin Final Foura, s obzirom na to kako se dosad uvijek igralo na terenu jedne od četiri reprezentacije koje se bore na trofej, a ostale reprezentacije koje su iskazale volju za domaćinstvom (Belgija, Wales i Poljska) oprostile su se od natjecanja. Dva smo se puta susretali s Nizozemcima, a posebno pamtimo onaj prvi dvoboj u srpnju 1998., kada smo pogocima Prosinečkog i Šukera stigli do bronce na Mundijalu u Francuskoj. Drugi međusobni ogled bio je u prijateljskoj utakmici 2008. na Poljudu kada su Nizozemci protutnjali Splitom s 3-0.

image
JOE KLAMAR Afp

U ponedjeljak i utorak bit će poznata preostala dva putnika na završni turnir. Upravo će u posljednjem kolu te dvije skupine snage odmjeriti reprezentacije koje se bore za prvo mjesto. U ponedjeljak od 20.45 sati Mađarska u Budimpešti dočekuje Italiju, a uoči posljednjeg kola Mađari imaju dva boda viška u odnosu na Talijane, što znači kako bi Mađarsku jedino poraz udaljio od odlaska na završnicu. Prvi njihov međusobni ogled u skupini završio je pobjedom Italije 2-1.

S Mađarima smo se, od stjecanja neovisnosti, susreli devet puta, a čak pet od tih susreta bilo je prijateljskog karaktera. Upisali smo četiri pobjede i četiri remija, a doživjeli samo jedan poraz, onaj 2019. u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. U dvobojima s Talijanima također se možemo pohvaliti boljim omjerom, štoviše, nikad nismo poraženi u osam međusobnih dvoboja, a pritom smo upisali tri pobjede i pet neriješenih ishoda.

Zadnjeg putnika na Final Four Lige nacija dobit ćemo u utorak (20.45) kada se sastaju Portugal i Španjolska. Ronaldo i društvo imaju sve u svojim rukama, domaći teren i dva boda viška, pa su tako trenutno favorit za odlazak na završnicu. Hrvatskoj to, prema povijesnim iskustvima, ne bi odgovaralo jer smo protiv Portugalaca u sedam utakmica upisali šest poraza i tek jedan remi.

Nešto bolji omjer imamo sa Španjolcima koje smo pobjeđivali u tri navrata, ali i upisali pet poraza te jedan remi. Polufinalni parovi odredit će se ždrijebom, a završni turnir održat će se od 14. do 18. lipnja iduće godine.

Tablice omogućuje {linkToSofascore}

Tablice omogućuje {linkToSofascore}

Tablice omogućuje {linkToSofascore}

Tablice omogućuje {linkToSofascore}
Linker
24. travanj 2024 23:01