ANTE CIZMIC Cropix
PRVA POBJEDA U LIGI NACIJA

Hrvatska srušila Dansku u Kopenhagenu! Sjajni Modrić pokrenuo Vatrene, Pašalić zabio!

Slavlje Vatrenih uz izvanredan debi Josipa Šutala! Modrić i Kovačić ušli pa promijenili odnos snaga
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. lipanj 2022. 23:01

DANSKA - HRVATSKA 0:1 (Pašalić 69')

DANSKA (4-3-1-2): Schmeichel - Wass (od 61. Kristensen), Andersen, Christensen, Maehle - Hojbjerg, Eriksen, Delaney - Damsgaard (od 61. Braithwaite) - Skov Olsen (od 83. Poulsen, od 90. Skov), Cornelius (od 61. Wind)

HRVATSKA (4-2-3-1): Livaković - Vrsaljko (od 46. Stanišić), Erlić, Šutalo, Juranović - Brozović, Jakić (od 46. Kovačić) - Ivanušec (od 46. Modrić), Pašalić, Oršić (od 58. Vlašić) - Kramarić (od 77. Budimir)

KOPENHAGEN - stadion Parken. Gledatelja: 35,862. Sudac: Bartosz Frankowski (Poljska)


Jedno dansko pecivo ili Flodebolle za nas. Gorki Kopenhagen ovaj je put bio sladak. Jako smo puno dobili - prvu pobjedu u Ligi nacija na gostovanju otkad se igra to natjecanje, Hrvatska se vratila u igru za prvo mjesto, ali i od rezultata ima puno više. Vatreni su protiv jedne od ponajboljih reprezentacija u zadnje vrijeme na njezinom terenu konačno pokazali barem dio razmjera svoje moći. Koji nas hrabre i za Katar.

Kad su u drugom dijelu ušli Luka Modrić i Mateo Kovačić, zagospodarili su terenom i objasnili Vikinzima kako stvari stoje.

No, ni to nije sve. Josip Šutalo u debiju je odigrao kolosalnu utakmicu. Kao da se Virgil Van Dijk uprizorio u dresu Vatrenih. Marin Erlić ponovno je bio odličan. Kako njih dvojica igraju, kad ne bismo imali i Joška Gvardiola, rekli bismo - to je to, ne treba ih dirati, imamo riješene stopere za najveće utakmice.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Mario Pašalić zabio je pobjednički gol u 69. minuti. Još jednom je demonstrirao da je igrač realizacije što nam toliko nedostaje. Čovjek s nosom za gol. Gotovo da neće odigrati da ne uđe u pokoju šansu, a ovaj je put zabio. Odgovara mu kad je s Kramarićem u napadu jer tada zapravo ulazi u samu završnicu kao lažni centarfor.

Snažna je Danska, ne može se reći niti da je Hrvatska do kraja držala visok ritam jer domaćini su jurišali po izjednačenje. Ali nisu ga dosegli. Jednom su zabili, no bilo je zaleđe. Na novinarskoj tribini dobili smo čašu piva po glavi od nekoga iz gornjeg reda. Ni Danci nisu oličenje kulture kad gube...

Završni dojam pretežno je slika drugog dijela, osim za Šutala i Erlića. Danska je u prvom nametnula presing za koji Hrvatska nije imala rješenja, igralo se pred našim vratima, a tek bi povremeno Dalićeva momčad uspjela udahnuti zraka.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Kasper Hjulmand skakao je i pljeskao svojima svaki put kad bi dobrom agresijom natjerali suparnika na pogrešku, Christian Eriksen je kretnjom i potezima moderirao akcije i napravili su nekoliko opasnih situacija pred Dominikom Livakovićem. Iako je u prvom poluvremenu imao samo jednu obranu kad je pucao Cornelius.

Hrvati se nisu mogli dodati, Marcelo Brozović odigrao je daleko ispod izdanja s Poljuda protiv Francuske dok mu se nisu priključili Modrić i Kovačić, Kristijan Jakić ostao je suzdržan i nije uspio ući u ritam utakmice, a Mario Pašalić ionako je igrač završnice, a ne kombinatorike. Hrvatska je ostala bez igre, a muke su pretežno stizale po našoj desnoj strani jer Šime Vrsaljko je daleko od prave forme...

Danci su igrali tečno, dok su Vatreni bili nepovezani. Iako, domaćini su najviše napravili iz osvojenih lopti u presingu. Djelovali su brži i sigurniji...

Domaćin je imao i prve prijetnje, Cornelius i Maehle nisu bili precizni. No, u 13. minuti Hrvatska je prvi put odigrala brzu akciju. Oršić se namjestio na svoj udarac desnicom s lijeve strane, međutim to je učinio preko gola.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Danci su opet opasni bili u 20. minuti kad je stoper Andersen mogao i bolje pucati...

No, čim je krenulo drugo poluvrijeme a Dalić poslao na teren Modrića i Kovačića počela je druga igra. Hrvatska je prigrlila loptu i dala do znanja da može daleko više. U 56. minuti Kramarić je imao loptu na glavi nakon centaršuta Modrića, ali malo je bio prenizak da je usmjeri na pravi način...

Stanišić, koji je od 46. minute ušao umjesto Vrsaljka, krenuo je bojažljivo, ali oslobodio se i pokazao kako barata s loptom. U 60. minuti namjestio bi Kramariću super šansu da napadač nije bio u zaleđu. Ali Andrej ionako nije zabio...

Hrvatska je dodavala gas, a Danskoj je ostalo samo povremeno zaprijetiti. Hjulmand je mijenjao, ustajao... U 68. minuti Stanišić se nakon prekida našao u prilici, blokiran mu je šut, ali akcija iz kornera donijela je vodstvo Hrvatskoj. Mario Pašalić izvrsno je reagirao i cerinovski gurnuo loptu u mrežu. Do kraja domaćini su imali trud, a Hrvati niz situacija da boljom reakcijom dođu i do drugog pogotka. U najboljoj šansi našao se Brozović, nije pogodio, nije bilo ni bitno...

image
ANTE CIZMIC Cropix


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90'+4' - Brozovićev udarac odlazi visoko iznad gola... Vidno je umoran naš veznjak, ali nije ni čudno, odigrao je izvanrednu utakmicu!

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

90' - Ozlijedio se Poulsen i neće moći nastaviti, mijenja ga Robert Skov.

87' - GOL! I OPET PONIŠTEN GOL DANCIMA! Braithwaite je nadvisio hrvatske braniče i glavom uposlio Winda koji u padu uspijeva zatresti mrežu! No, srećom, već je označeno zaleđe Jonasa Winda i opravdano je poništen zgoditak Dancima po drugi put.

86' - Brozovićev udarac nije pronašao put do mreže, ali prethodno je svejedno Budimir napravio prekršaj u napadu te je požutio i on.

83' - U igri je Yussuf Poulsen, izašao je Andreas Skov Olsen.

82' - Kako je neugodan Martin Braithwaite! Isprovocirao je Stanišićevu pogrešku, sjurio se prema Livakoviću i šutirao tik uz vratnicu! Dobro se ispružio Liva na golu, pitanje je bi li uspio obraniti da je išla lopta u okvir...

81' - Vrlo opasan Braithwaietov pokušaj s pet metara iskosa pravovremeno blokira Martin Erlić!

80' - Vlašićev udarac s 15-ak metara iskosa blokiraju Danci.

78' - Livaković i Stanišić zajedničkim snagama zaustavljaju Braithwaitea.

77' - Posljednja promjena kod Vatrenih. Ušao je Ante Budimir umjesto Andreja Kramarića.

75' - Stanišić dobiva žuti karton zbog prekršaja na Braithwaiteu.

73' - Zamalo su uzvratili Danci sada, šutirao je opasno Delaney, a Pašalić blokira!

image
ANTE CIZMIC Cropix

69' - GOOOL! Modrić je izveo korner i pronašao Brozovića čiji je ubačaj, nakon kratkog Kramarićeva 'naklona' i nespretne Højbjergove reakcije, spremno dočekao Pašalić te u padu kroz noge provukao Schmeichelu za 1:0 Hrvatske u Kopenhagenu!

image
ANTE CIZMIC Cropix

69' - Stanišiiiiić!!! Kako je malo nedostajalo... Nakon Modrićeva centaršuta gađao je mladi branič, ali uspijevaju to Danci izbaciti u korner.

67' - Uhhh, ovo je gadno izgledalo! Joachim Andersen je potpuno nepotreno i vrlo grubo startao na gležanj Andreja Kramarića te pritom zaradio SAMO žuti karton. Mogla je to biti oštrija kazna, nitko poljskome sucu ne bi zamjerio...

63' - Nova prekrasna Modrićeva reakcija! Na Vlašićevu izvrsnu povratnu loptu opalio je s dvadesetak metara, a danski vratar ipak ukrotio...

61' - Reagira sada i danski izbornik Kasper Hjulmand. Umjesto Wassa, Corneliusa i Damsgaarda ulaze Kristensen, Wind i Braithwaite.

60' - Kakav potez Luke Modrića! Majstorski je pronašao Stanišića koji isprve, također maestralno, daje povratnu za Kramarića čiji udarac s desetak metara skida Schmeichel! Ipak, prethodno je Stanišić bio u zaleđu pa eventualni zgoditak ne bi ni bio priznat.

image
ANTE CIZMIC Cropix

58' - Još jednom mijenja Dalić. U igru će Nikola Vlašić umjesto Mislava Oršića.

57' - Stanišić sada traži Pašalića, ali dosad nezaposleni Schmeichel pravovremeno izlazi s gol-linije.

56' - Potpuno se promijenio odnos snaga! Modrić je zavrnuo u peterac, a Kramarić je u posljednji tren ometen, taman toliko da ne zahvati loptu na pravi način.

55' - Hojbjergov udarac iz daljine prolazi pored gola.

54' - Još jednom Cornelius s leđa faulira Livakovića, traži se opomena danskome napadaču, no poljski sudac nije se oglasio.

50' - Mnogo bolje već izgleda kombinatorika Vatrenih, kvalitetnija je organizacija napada, lopta je od samoga starta nastavka na danskoj polovici, što nije bio u slučaj u prvome dijelu.

46' - Vraćamo se na kopenhaški Parken. Ući će Mateo Kovačić, Luka Modrić i branič Bayerna Josip Stanišić koji je već debitirao za Hrvatsku protiv Cipra. U svlačionici su ostali Kristijan Jakić, Luka Ivanušec i Šime Vrsaljko. Kod Danaca nema promjena.

image
LISELOTTE SABROE Afp

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Danci su od prve minute igrali visoki presing te u nekoliko navrata ozbiljno ugrozili Livakovićeva vrata. Vezni red Vatrenih nikako nije uspijevao povezati linije pa je napadačka snaga ostala nedorečena, dok je obrambeni sektor imao pune ruke posla. Sjajnu je dionicu odigrao debitant Josip Šutalo koji je lakoćom neutralizirao rivale poput Eriksena, Corneliusa, Damsgaarda i Maehlea. U posljednjim je minutama spašavao i čudesni Livaković.

image
ANTE CIZMIC Cropix

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

43' - GOL! ALI SREĆOM PONIŠTEN! Maehle je prekršajem prošao Vrsaljka i dodao Corneliusu koji s gol-linije šalje loptu u mrežu. Srećom, poljski je sudac vidio taj faul i poništio pogodak na opće razočaranje danske publike.

40' - Veliki kiks nisu iskoristili Danci, fantastično je obranio Dominik Livaković! Jakić je neoprezno vraćao Erliću, nanjušio je to Damsgaard, presjekao i uposlio Corneliusa koji opasno cilja s ruba šesnaesterca, a Liva čudesno brani!!!

image
ANTE CIZMIC Cropix

38' - Upisat ćemo i priliku Daniela Wassa te novu izvanrednu intervenciju Josipa Šutala. Podsjetit ćemo - debitanta u ovome susretu.

35' - Statistika je na strani Danske. Posjed lopte je tek 51 % - 49 %, no u svim ostalim kategorijama vidljiva je dominacija domaćih. 5:1 u udarcima na gol, 24:8 u napadačkim akcijama, 214 - 167 u točnim dodavanjima itd. Vezni red zasad rezerviran u odnosu na posljednju obrambenu liniju koja ima pune ruke posla.

30' - I opet sjajna Šutalova reakcija! Brzo se pokazao kao pravo pojačanje... Lijepo je presjekao jedno Eriksenovo dodavanje te potom smireno iznio loptu iz zone opasnosti, no nije bilo raspoloženih suigrača oko njega.

25' - Eriksenov je udarac na vrijeme blokiran. Reagirao je vrlo staloženi Šutalo.

24' - Nova šansa Vatrenih! Oršićev ubačaj lijepo je Krama amortizirao za Šutala, no sveprisutni Andersen na vrijeme čisti tu situaciju ispred gola.

21' - Nakon toga kornera sijevnuo je udarac Pierre-Emilea Hojbjerga, srećom - visoko iznad Livakovićeva gola.

20' - Gađa opasno Andersen s oko 15 metara iskosa, Brozović u posljednji trenutak klizećim startom izbija u korner!

18' - Teško Vatreni izlaze sa svoje polovice, izvrsno postavljeni Danci rade veliki pritisak. Spustio se i Brozović pomoći obrani, a Šutalo i Erlić moraju sve češće igrati s Livakovićem. Čini se kao da se ovakva postava Vatrenih još uvijek uigrava te da nema jasne ideje kako ozbiljnije zaprijetiti.

image
ANTE CIZMIC Cropix

14' - Vrsaljko ruši Corneliusa na sredini terena, srećom prolazi bez kartona.

13' - Evo šanse Vatrenih! Pašalić je sjajno 'podvalio' za Oršića koji se u svom stilu sjurio prema golu i šutirao malo iznad grede.

11' - I opet curi preko bokova! Eriksen je idealno gurnuo Maehlea u prostor, danski branič prolazi pored Juranovića i srećom pogađa samo vanjski dio mreže!

10' - Ne izgleda ovo dobro zasad. Danci probijaju preko bokova, imali smo sreću sada što je centaršut Skova Olsena preletio cijeli šesnaesterac.

8' - Zvižduci s Parkena upućeni poljskome sucu. Robusni Cornelius s leđa je u zračnome duelu faulirao Livakovića te je pritom zaslužio žuti karton. Ne slaže se s time danska publika iako je liječnička služba morala ući u teren i pomoći našem vrataru.

image
ANTE CIZMIC Cropix

6' - Velika prilika za Dance! Dvaput je Šutalo pravovremeno čistio ispred Corneliusa, jednom je i Erlić morao intervenirati, a nakon Vrsaljkove nespretne reakcije opet je zaprijetio Cornelius, da bi njegov projektil prohujao iznad gola!

4' - I dalje traje početno ispitivanje snaga. Debitant Josip Šutalo s nekoliko je pametnih rješenja pokazao da nije impresioniran atmosferom s tribina kopenhaškog stadiona.

20.45: Počela je utakmica na Parkenu! Prvi su s centra krenuli hrvatski nogometaši. Sretno, Vatreni!!!

image
ANTE CIZMIC Cropix


20.30: Vatrenima će večeras suditi 35-godišnji Bartosz Frankowski, poljski nogometni sudac koji djeluje u Ekstraklasi. Sudac je FIFA-e od 2014. godine, a rangiran je kao UEFA-in sudac prve kategorije.

image
PAVEL MAZáč/CNC/PROFIMEDIA Pavel Mazáč/Cnc/Profimedia

20.15: Ovako je izgledalo zagrijavanje naših nogometaša na Parkenu:

image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix
image
ANTE CIZMIC Cropix

20.00: Hrvatska u dvobojima s Danskom ima bolji skor - slavili smo triput, uz dva poraza i jedan remi. Posljednji put Vatreni su igrali protiv Danaca u legendarnom susretu na ruskome Mundijalu kada je Subašić 'skinuo' tri penala i osigurao nam četvrtfinale.

19.30: Stgli su sastavi za večerašnju utakmicu. Izbornik Zlatko Dalić odlučio se za upravo onakvu momčad kakvu su Sportske novosti ranije i najavile. U veznom će redu tako zaigrati Brozović, Jakić, Ivanušec, Pašalić i Oršić, dok će u vrhu napada od prve minute ovog puta zaigrati Andrej Kramarić. U odnosu na utakmicu protiv Francuske Dalić se odlučio na dvije promjene - u obrani će zaigrati Vrsaljko i Šutalo zajedno s Juranovićem i Erlićem. Također valja istaknuti kako će ovog puta Juranović preseliti na lijevu stranu.


17.00: Zajednički ručak u Kopenhagenu

Na dan utakmice između Danske i Hrvatske u Ligi nacija u Kopenhagenu je upriličen zajednički ručak delegacija obaju nogometnih saveza i tom su prilikom razmijenjeni prigodni darovi.

Delegaciju Hrvatskog nogometnog saveza predstavljali su počasni predsjednik Branko Mikša, dopredsjednik Nenad Črnko i članovi Izvršnog odbora Davor Ivić, Mato Kljaić, Robert Markulin, Drago Lucić i Josip Kuterovac.

Delegaciju Danskog nogometnog saveza predstavljali su predsjednik Jesper Möller, dopredsjednici Thomas Christensen i Bent Clausen, članovi Odbora Mette Bach Kjaer, Claus Christensen, Peter Tornbo i Ole Jacobsen, glavni tajnik Jakob Jensen, zamjenik direktora Kenneth Reeh i voditelj Izvršnog ureda Andreas Hoj.

(Hrvoje Slišković)

14.15 Sportske novosti doznaju sastav Hrvatske za večerašnju utakmicu! Dalić je nakon mnogih razmišljanja na kraju odabrao sastav u formaciji 4-2-3-1. Vidjet ćemo veliki povratak Šime Vrsaljka među Vatrene. Jedan od senatora će igrati prvi put nakon godinu dana jer zadnji nastup za Hrvatsku imao je lani protiv Češke na Europskom prvenstvu.

Od prve minute debitirat će Dinamov Josip Šutalo.- Znači imamo stoperski tandem debitant Šutalo i Martin Erlić kojem je ovo drugi nastup nakon utakmice s Francuskom na Poljudu.

Na lijevog beka će Josip Juranović. A nakon dosta razgovora s Lukom Modrićem, on neće započeti, ali najvjerojatnije će ući kasnije u igru. A što se tiče startne postave poštedu je dobio Mateo Kovačić. Ante Budimir se jako potrošio, kao što jer izbornik rekao, što znači da starta Andrej Kramarić.

Dakle, ovo je prvih 11:

Livaković - Vrsaljko, Erlić, Šutalo, Juranović - Brozović, Jakić - Ivanušec, Pašalić, Oršić - Kramarić


Linker
25. travanj 2024 13:04