ŠOKIRANI SCENAMA U SAD-u

Lideri EU reagirali rječnikom koji je namijenjen autoritarnim režimima i diktaturama

Pozivaju da se ‘poštuje volja naroda i rezultati demokratskih izbora‘ te osigura ‘miran prijenos vlasti‘
Washington
 Roberto Schmidt/AFP

Europu su šokirale scene iz Capitola. Rječnik koji koriste europski lideri u osudi napada na, kako su ga nazvali, "hram američke demokracije" sličan je onom koji se koristi u osudi nasilja i diktatura u autoritarnim državama. Oni pozivaju da se "poštuje volja naroda i rezultati demokratskih izbora" te osigura "miran prijenos vlasti".

Glavni tajnik NATO-a, vojnog saveza koji je stup savezništva Amerike i zapadne Europe, Jens Stoltenberg, scene iz Washingtona nazvao je "šokantnima" i pozvao na poštivanje ishoda predsjedničkih izbora.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli poslao je pismo predsjednici Kongresa Nensi Pelosi u kojem izražava "duboku uznemirenost". "Mislim na vašu sigurnost i sigurnost vaših kolega u ovom trenutku. Nadam se da će vladavina prava prevladati i da će se dogoditi mirni prijenos vlasti u skladu s voljom američkog naroda", napisao je Sassoli.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nazvao je američki Kongres "hramom demokracije" i izrazio uvjerenje da će Amerika osigurati miran prijenos vlasti u ruke Bidenove administracije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen vjeruje u snagu američkih demokratskih institucija. - Joe Biden je pobijedio na izborima. Radujem se suradnji s njim kao predsjednikom SAD-a - rekla je von der Leyen.

Sličnim rječnikom nasilje u Washingtonu osudio je i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell. - Ovo nije Amerika. U očima svijeta američka demokracija danas je pod opsadom. Rezultati izbora moraju se poštovati. Ovo je napad na američku demokraciju, njezine institucije i vladavinu prava - rekao je Borrell.

Europska unija imala je od početka mandata problema u odnosima s Trumpovom administracijom. No, uvijek su se suzdržavali od komentiranja događaja u SAD-u, da se ne bi miješali u unutarnje poslove. Ne samo da se nada, nego duboko vjeruje da će dolaskom Bidena na vlast moći učiniti normalnim odnose između EU i SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:36